FABİSAD’ın EJDERHA Sergisi başlıyor

Ekim 18, 2024

FABİSAD’ın EJDERHA Sergisi başlıyor

Fantastik edebiyatın ve sanatın temel figürlerinden olan ejderha, Fantazya ve Bilimkurgu Sanatları Derneği aracılığıyla ülkemizde ilk kez bir sergi konusu oluyor. Arzu Taşçıoğlu küratörlüğünde hazırlanan bir FABİSAD etkinliği olan Ejderha sergimizde farklı disiplinlerden çok değerli sanatçılar bir araya geliyor. Resim, heykel, edebiyat ve müzik alanlarında eser veren sanatçıları ejderha teması etrafında buluşturan sergi, Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi’nin ev sahipliğinde, 21 Ekim-17 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek. 

Bültenden

“Zaman uzadıkça yılan ejderha olur,

Nefs yaşlandıkça daha kötü huylu olur.”

Fantastik edebiyat ve sanatta temel figürlerden biri olarak yer alan ejderha, FABİSAD aracılığıyla ülkemizde ilk kez bir sergi konusu oluyor. Uzakdoğu takvimine göre tam da ejderha yılını yaşadığımız sırada.

Tarih boyunca sayısız kültürün hayal dünyasında önemli yer edinmiş bu büyülü yaratık, günümüz sanatçılarının gözünden sergileniyor. Dünyanın her kültüründe farklı özelliklere bürünmüş, kiminde kötülüğün kiminde bilgeliğin simgesi olan ejderha, güncel sanatçıların yorumlarıyla tekrar doğuyor.

Resim, heykel, edebiyat ve müzik alanlarında eser veren sanatçıları ejderha teması etrafında buluşturan sergi, Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi’nin ev sahipliğinde, 21 Ekim-17 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek. Sergide görsel sanatçıların eserlerinin yanı sıra, yazarların şiir ve minimal öyküleri de sergi objesi olarak yer alacak.

Sergiyi gezmeye gelirken telefonunuzun kulaklığını getirmeyi unutmayın! Çünkü sadece görsel değil işitsel eserlerle de karşılaşacaksınız. Pek çok öykü ve şarkı dinleme imkânınız olacak.

Arşiv köşesi, sergi için özel olarak hazırlanan sanatçı kitabı ve sergi boyunca sürecek etkinlikler de ejderha temasının sanatsal analizine katkıda bulunacak.

Görsel Sanatlar 

Arzu Taşçıoğlu, Ayşe Milli, Bartu Bölükbaşı, Çağdaş Demiralp, Devrim Kunter, Drimchika, Hakan Karataş, Memo Tembelçizer, Oğuzhan Acar, Ömer Tunç, Sibel Bozkurt ve Sketchpunk, ejderha çizimleriyle sergiye katılıyorlar.

Ayça Şen’in sergi için hazırladığı resimli şiiri, Fırat Dövencioğlu’nun dioraması, Biğkem Karavus’un heykeli ve Yıldız Şermet’in telle yaptığı bir çalışma da sergide görülebilir.

Müzik

Deniz Arcak sergi için bir ejderha şarkısı besteledi. Şarkının kaydı sergi sırasında kulaklıkla dinlenebilecek. Ayrıca açılış günü canlı bir dinleti de olacak.

“Biz ejderhayken…” (Söz ve Vokal: Deniz Arcak, Arzu Taşçıoğlu, Müzik: Deniz Arcak, Düzenleme: Başak Gürcan, Kayıt: Erman Aydöner)

Sıcak Kafa ve Kübra’nın yazarı olarak tanıdığımız Afşin Kum’un farklı bir yönünü tanıyacağız. Sanatçı ejderhalı bir Erkin Koray cover’ıyla sergiye katılıyor.

Güven Erkin Erkal bir “Ejderhalı Şarkılar Seçkisi” hazırlıyor. Bu şarkılar sergi boyunca dinlenebilecek.

Sanatçı Kitabı

Sevin Okyay ve Arzu Taşçıoğlu, mitolojiden popüler kültüre dünyanın çeşitli ejderhalarını tanıtan, Kadim Zamanlardan Günümüze Sevdiğimiz Ejderhalar adlı bir sanatçı kitabı hazırlıyorlar. Sakine Akgül tarafından elde ciltlenen kitap, sınırlı sayıda üretilecek.

Çizgi Roman

Fatih Danacı’nın yazdığı ve Efecan Sezer’in çizdiği, sergiye özel olarak hazırlanan Ejderha Ağıtı adlı çizgi romanının orijinal çizimi sergide görülebilir.

Minimal Öykü, Haiku ve Şiirleriyle Yer Alan Sanatçılar:

Murakami çevirileriyle tanınan çevirmen ve yazar Ali Volkan Erdemir ejderhalı haykular yazdı. Adil Öztürk, Altay Öktem, Aslı Tohumcu, Burcu Coşkun Şengül, Bünyamin Tan, Engin Belki Yıldırım, Doğukan Karakoç, Erbuğ Kaya, Esra İlter Demirbilek, Fatih Danacı, Gizem Şimşek Kaya, Gökcan Şahin, Hakan Karataş, Jülide Kayaş, Kevser, Melodi Baç, Mercan Cebe Alper, Murat S. Dural, Ozancan Demirışık, Özlem Ertan, Sabri Gürses, Sevin Okyay, Yiğit Değer Bengi ve Yurdagül Şahin minimal öykü ve şiirleriyle sergiye katılıyorlar.

Arşiv Köşesi

Sergide, Ömer Faruk Yazıcı’nın hazırladığı, “İslam Coğrafyasının Ejderhaları” konulu bir arşiv köşesi de yer alıyor.

Açılış

Sergi açılışı 21 Ekim 2024 Pazartesi günü 19.00-21.00 saatleri arasında gerçekleşecek.

Açılışta Deniz Arcak sergi için hazırladığı şarkıyı canlı olarak seslendirecek. Afşin Kum’un Erkin Koray şarkısına yaptığı ejderhalı cover’ı dinleyeceğiz. Ayrıca Güven Erkin Erkal’ın ejderhalı şarkılar seçkisi ilk kez açılışta dinlenebilecek.

 

 

Etkinlikler

Sergi süresince Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi’nde birçok sunum da yapılacak.

26 Ekim Cumartesi 15.00 Özlem Ertan – Hitit Mitolojisinde Ejderha

26 Ekim Cumartesi 17.00 Ömer Faruk Yazıcı – İslam Coğrafyasının Ejderhaları

9 Kasım Cumartesi 15.00 Sevin Okyay ve Arzu Taşçıoğlu – Kadim Zamanlardan Günümüze Sevdiğimiz Ejderhalar

9 Kasım Cumartesi 17.00 Sabri Gürses – Bilgisayar Oyunlarında Ejderhalar

10 Kasım Pazar 13.00 Arzu Taşçıoğlu – Ejderha Origami Atölyesi

10 Kasım Pazar 14.30 Javid Aliyev – Çevirmenlik, Azizlik ve Ejderha

16 Kasım Cumartesi 16.00 Rehberli Tur – Küratör eşliğinde sergi turu

Ejderha Sergisi 

Küratör: Arzu Taşçıoğlu

Sanatçılar: Adil Öztürk, Afşin Kum, Ali Volkan Erdemir, Altay Öktem, Arzu Taşçıoğlu, Aslı Tohumcu, Ayça Şen, Ayşe Milli, Bartu Bölükbaşı, Biğkem Karavus, Burcu Coşkun Şengül, Bünyamin Tan, Çağdaş Demiralp, Deniz Arcak, Devrim Kunter, Doğukan Karakoç, Drimchika, Efecan Sezer, Engin Belki Yıldırım, Erbuğ Kaya, Esra İlter Demirbilek, Fatih Danacı, Fırat Dövencioğlu, Gizem Şimşek Kaya, Gökcan Şahin, Güven Erkin Erkal, Hakan Karataş, Jülide Kayaş, Kevser, Melodi Baç, Memo Tembelçizer, Mercan Cebe Alper, Murat S. Dural, Oğuzhan Acar, Ozancan Demirışık, Ömer Tunç, Ömer Faruk Yazıcı, Özlem Ertan, Sabri Gürses, Sakine Akgül, Sevin Okyay, Sibel Bozkurt, Sketchpunk, Yıldız Şermet, Yiğit Değer Bengi, Yiğit Köroğlu, Yurdagül Şahin

Düzenleyen: Fantazya ve Bilimkurgu Sanatları Derneği

Sergi Mekânı: Özgen Berkol Doğan Bilimkurgu Kütüphanesi
Caferağa Mah. Safa Sok. No: 20, 34710 Kadıköy / İstanbul

Sergi tarihleri: 21 Ekim-17 Kasım

Açılış: 21 Ekim 2024 Saat 19.00-21.00

Yorum yapın