Zümrüt Bıyıklıoğlu’nun “Fantastik Okuryazarlığı” adlı kitabı Genç Destek Yayınları etiketiyle yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Karanlığa Merakın Anatomisi
İnsanı doğadaki diğer canlılardan ayıran en önemli özelliklerinden biri kuşkusuz hayal kurabilmesi ve kurduğu hayalleri gerçekleştirebilmesidir. Varoluşumuzdan beri geliştirdiğimiz bir yetenek olan bu hayal gücü bir bakıma sanatın ve edebiyatın da kaynağı olmuştur. Hayal gücünün en etkin ve sınırsız kullanıldığı tür ise kuşkusuz fantastik edebiyattır.
Peki, neden?
Yanıtı Fantastik Okuryazarlığı kitabında!
Türün okuru olan, okumaya yeni başlayan ya da merak eden herkes için fantastik edebiyatın temel kurallarını, özelliklerini, beslendiği kaynakları inceleyen eşsiz bir kaynak!
Arka Kapak Yazısı:
“Fantastik, gerçeklikten kaçma yolu değil, onu anlamanın bir yoludur.”
– Lloyd Alexander
İçimizdeki çocuk tüm saflığıyla büyünün var olmasını, kötü giden şeyleri bir çırpıda düzeltecek o sihrin gerçekleşmesini bekler. Ama yetişkin tarafımız dünyanın karanlık bir yer olduğunu, kötülüğün sıklıkla kazandığını fısıldar kulağımıza. Bu ikircikli anların yaratıcı zekâyla birleşip bir hikâyeye dönüşmesi bizi fantastik janrasına götürür.
Peki, fantastik türünü gerçekten anlayabiliyor muyuz? Yapılan göndermelerin, üzerine kurulduğu metaforların farkına vardığımız bir okuma yapabiliyor muyuz?
Fantastik hikâye nedir?
Bir hikâyenin fantastik olması için ihtiyaç duyduğu özellikler neler?
Kaç çeşit fantastik hikâye türü var?
Fantastik hikâyeler nasıl yazılır?
Bu ve buna benzer yüzlerce sorunun en önemli eserlerden örneklerle açıklandığı bu kitap sadece fantezi tarihini değil felsefesini de anlatıyor. Homeros’tan Dante’ye, Lovecraft’tan Tolkien’e ve Le Guin’e kadar fantastik edebiyat üzerine yapılan tanım ve tartışmaları da içeriyor. Bu türe gönül vermiş, okumaya ve seyretmeye meraklı herkese hitap ediyor.
Yazar Hakkında:
1970 yılında İstanbul’da doğdu. Ortaokul ve lise yıllarını değişik illerde, farklı okullarda geçirdi. Orta Doğu Teknik Üniversitesi Ekonomi Bölümü’nden mezun olduktan sonra uluslararası bir şirkette çalışmaya başladı. Yaklaşık on yıl USGAAP, finans ve ERP danışmanlıkları yaptı, evlendikten sonra kurumsal iş hayatına son verdi. Çocukluğundan beri meraklı olduğu yaratıcı yazarlıkla ilgilenmeye başladı. Katıldığı atölye ve eğitimler sonrası ilk kitabı Küçük Yazarın El Kitabı’nı (Esenkitap 2015, Dinozor Çocuk 2020) ardından da Bir Hayal Nasıl Romana Dönüşür (Destek Yayınları 2021, Yeni Başlayanlar İçin Yaratıcı Yazarlık, Esenkitap 2015) adlı yaratıcı yazarlık rehberlerini yazdı. Sokrates’i anlattığı Sokrates-Bildiğim bir şey var, o da hiçbir şey bilmediğimdir adlı derlemesi Destek Yayınları Felsefe Serisi’nden basıldı. Elinizdeki kitap fantastik ve bilimkurgu okuryazarlığı için yazmış olduğu serinin ikinci kitabıdır.
Yazar bir yandan yayınevlerine editörlük hizmeti verirken yaptığı atölyelerde çocuklara ve yetişkinlere yaratıcı yazarlık/ bilimkurgu ve fantastik dersleri vermeye devam ediyor. Halen sevgili eşi Erkal ve biricik oğlu Cenk Efe ile İstanbul’da yaşıyor.
Yazarın Yayınevimizden Çıkan Diğer Kitapları:
Bilimkurgu Okuryazarlığı, Sokrates-Bildiğim Bir Şey Var, O da Hiçbir Şey Bilmediğimdir, Bir Hayal Nasıl Romana Dönüşür?
edebiyathaber.net (21 Mart 2022)