Hazırlayan: Mehmet Özçataloğlu
- Neden çocuklar için yazıyorsunuz?
Yazmak ve yazdıklarımın okunması benim için hep özel olmuştur. Günce, şiir veya mektup yazmak gibi değil kastettiğim mahremiyet. Sıradan bir hikâyemi veya masal fikrimi yakınlarıma okutmak bile aşılması zaman alan bir süreç gerektirmiştir her zaman. O yüzden kendime saklamayı tercih ettiğim hikâyelerimin yayınlanarak okuyucuya sunulması fikri ilk başlarda beni çok ürkütmüştü. Özellikle yazıya aktardığım hayallerimi, umutlarımı, kaygılarımı ve kendi çocuk evrenimi yetişkin veya çocuk okuyucuya sunmak bana göre büyük bir cesaret işi. Belki de yazdıklarımın yayınlandıktan sonra yazardan çıkıp tamamen okuyucunun olduğunu düşündüğüm için bu endişe… Önce çocuklara, yani geleceğin yetişkinlerine yazmak isteğimin en önemli nedeni dini, dili, ırkı ne olursa olsun tüm çocukların gözünde gördüğüm aynı saflık, masumiyet ve geleceğe karşı sonsuz umut parıltılarının bende bıraktığı etki oldu. Çocukların hayal dünyasına uzanabilmek ve bu yolla geleceği değiştirebilmek fikri de çocuklar için üretmemde bir diğer etken olmuştur.
- Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?
Okuduğum ilk çocuk kitabını hatırlamıyorum aslında. O yıllarda yetiştiğim çevre ve ailemin bakışı kitap okumanın ancak okumayı öğrendikten sonra başlanacağı yönündeydi. Çocuk kitaplarıyla tanışmam da bu yüzden okumayı öğrenme sürecimle başladı. Gerçek anlamda okuduğum ve bende iz bırakan çocuk kitabı ise Jules Verne’nin “Denizler Altında 20 Bin Fersah” adlı kitabıdır. Hikâyenin gerçeküstü macerası, yaşattığı heyecan, ilkokul yıllarımda okuma ve keşfetmeye olan isteğimi ortaya çıkardı diyebilirim. Ve yazarın aynı isteği okuyucuda uyandıran diğer kitapları da bende derin izler bırakmıştır.
- Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?
Keşke ben yazsaydım dediğim birkaç kitap elbette var. Zamanının ötesinde etkileri olan edebi olarak da takdir görmüş kitaplar bunlar… Ama içlerinde benim için ayrı bir yeri olan keşke ben yazsaydın diyebileceğim kitap Harry Potter serisi olmuştur. Hem yazarın kişisel hikâyesi, yazım sürecinde üstesinden geldiği zorluklar, hem de büyük bir yaratıcılık içerisinde ilmek ilmek işlenmiş kurgusu ve hikâyede oluşturduğu detaylı fantastik dünya bende büyük bir hayranlık uyandırmıştır.
- Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz?
En son okuduğun ve beni etkileyen kitap, Grace Lin’in “Ay’ın Dağla Buluştuğu Yer” adlı çocuk romanı olmuştur. Kitap, Minli adlı küçük bir kızın dinlediği masalların gerçekliğini sorgulamak ve ailesini yaşadıkları yoksulluktan kurtarmak için atıldığı bir yolculuğu anlatıyor. Yaratıcı bir hayal gücüyle ve yazarın kendi kültürünü yansıtan masallarla süslediği güzel bir kitap “Ay’ın Dağla Buluştuğu Yer”.
edebiyathaber.net (4 Mart 2020)