Felsefenin keşfinde inanılmaz bir yolculuk

Temmuz 30, 2024

Felsefenin keşfinde inanılmaz bir yolculuk

Matteo Saudino’nun kaleme aldığı Martina Motzo’nun resimlediği Bilgelik Otobüsü Can Çocuk tarafından Eren Cendey çevirisiyle yayımlandı.

Tanıtım bülteninden:

Antikçağ filozoflarının sesine kulak vermenin bugünü ve geleceği anlamamıza yardımcı olabileceğini gösteren unutulmaz bir macera.

Paolo Öğretmen, öğrencilerinden mutluluğun resmini çizmelerini ister. Mutlu olmanın yollarından bazıları kâğıtlara çizilir: Anne babanın elini tutmak, büyükanne ve büyükbabayla dondurma yemek, yeni bir video oyunu oynamak ya da güzel bir armağan almak… Peki ya bazı öğrenciler mutluluğu hiç tatmadıkları ya da mutluluğun var olmadığına inandıkları için boş kalan sayfalar ne olacaktır?

İşte o zaman Paolo Öğretmen filozof arkadaşı Diotima’yı ve Diotima’nın kullandığı Bilgelik Otobüsü’nü yardıma çağırır. Sıradan bir otobüs değildir bu, benzin yerine merakla çalışır. Yolculuğun amacı, Antik Yunan filozoflarıyla ve felsefeyle tanışmaktır.

“Peki ama sen öğretmen misin, şoför müsün?’ dedi Alberto. ‘Her ikisi de. Benimki özel bir otobüs; bu Bilgelik Otobüsü tüm meraklı çocuklara dünyayı dolaştırır.’ ‘Peki neyi özel bu otobüsün?’ ‘Şimdi göreceksiniz Alberto. Tüm sırları ilk andan açıklayamayız,’ diye araya girdi Paolo Öğretmen.
‘Hazır mıyız çocuklar? Emniyet kemerlerinizi taktınız mı?’ dedi Diotima. ‘Eveeet!’ diye bağırdı çocuklar. ‘Tamam, sıkı tutunun, hareket ediyoruz!’ Otobüs birkaç trafik ışığını aşarak kentin sokaklarından geçti ve sonunda kırlara açılan bir yola sapıp parkın kapısına vardı.

Matteo Saudino, 1974 Torino doğumludur. Yirmi yıldır şehrinin liselerinde felsefe öğretmenliği yapmaktadır. Felsefeyi ve tarihi popüler kılan YouTube kanalı “BarbaSophia”nın yaratıcısıdır. İtalya’nın dört bir yanında festivallere katılır, felsefe konferansları ve seminerleri verir.

edebiyathaber.net (30 Temmuz 2024)

Yorum yapın