Feridun Andaç; eserleri kırktan fazla dile çevrilen, geçtiğimiz kış aramızdan ayrılan Yaşar Kemal’i İnkılâp Kitabevi tarafından yayımlanan Yaşar Kemal: Sözün Büyücüsü’nde anlatıyor.
Her sözü bir tufan
Yaşar Kemal’le ilk defa 1975’te tanışan Feridun Andaç, gözünde bir dil büyücüsü olarak gördüğü bu insanı karşısında gördüğünde kendisi için bitmeyecek bir yazın serüveninin başladığını anlıyor. Tıpkı yazdıkları gibi gürleyerek konuşan Yaşar Kemal’den çok etkilenen yazar başlıyor onun hayatını, eserlerini incelemeye.
Romanlarını anlamak için daha yakından bakmalı
Bugün, sayısı kırkı bulan roman, öykü, röportaj, denemelerinin her birinde yaşadığının/tanıklığının izleri bulunan Yaşar Kemal’in eserlerini Fransa’nın bir köy kütüphanesinde bile görebilirsiniz. Kuşkusuz onun doğduğu bölge; romanlarının ülkesi, anlatısının “anakarası”dır. Bu coğrafyayı tanımadan, bilmeden Yaşar Kemal’in roman dünyasını yeterince anlayamazsınız. İşte Feridun Andaç yıllarını verdiği bu kitabında ustayı daha yakından tanıma fırsatı sunuyor.
Bitmeyen bir yolculuk
Yaşar Kemal’le olan bitmeyen yolculuğunu şöyle anlatıyor Feridun Andaç: “ Bitmeyen bir yolculuk olarak adlandıracağım Yaşar Kemal okumalarımı. Başlayan, süren… Ve sürdükçe de yazılan. Sözün Büyücüsü öyle oluştu; okumalar ve yaşamalarla. Kıyısında durduğum her sözü aralayıp içine girdim. Bunu size veren benzersiz bir anlatıcı duruyorsa karşınızda çareniz yok. Bitmeyen, ardı gelecek bir Yaşar Kemal kitabı bu.”
… o garbi yeli, Akdeniz’in esintisini getirip Anavarza’nın enginine salıyordu. Zümrüdüanka mı desem, ben-i âdemin düldülü mü? Hiç yere inmeden, Ceyhan’dan damla içmeden, önce Hemite’ye, sonra da ver elini Akçadağ, Çokak, Çamurlu, Göksu… Savrungözü’ne varmak isterdim. O dağ esintilerine yüzümü verip buralardaki Yaşar Kemal’i görmek, dinlemek isterdim.
Feridun Andaç
Edebiyatın dipsularında gezinmeyi önceleyen bir yazın insanı. Yazardan yapıta, yapıttan yazara dönük inceleme/eleştiri/deneme/söyleşi türündeki çalışmalarında yazınsal coğrafyanın zenginleştirici boyutlarını, tematik iklimini ortaya çıkarmayı amaçlıyor. Bu alandaki başlıca kitapları şunlar:
Eleştiri/İnceleme: Gerçekçilik Yolunda, 1989; Yazınsal Gerçekçiliğin Boyutları, 1995; Edebiyatımızın Yol Haritası/Yazınsal Oluşumun Göstergeleri: 1, 2000; Romanda ve Öyküde Gerçeklik Arayışları Edebiyatımızın Yol Haritası: 2, 2011; Öykü Yazmak Öyküyü Düşünmek, 2008; Anonimleşen Edebiyat,2014; Öykü Yazmak Hikâye Anlatmak, 2014.Söyleşi/İnceleme: Söz Uçar Yazı Kalır, 1996; Türkân Şoray ile Yüz Yüze/Gözlerinden Bellidir, 2000; Adalet Ağaoğlu Kitabı, 2000; Söz Uçar Yazı Kalır/Yüzyılın Son Tanıkları (2 Cilt), 2001; Yaşar Kemal’in Sözlerinde Yaşamak, 2003; Edebiyatımızın Kadınları; 2004; Erhan Bener’in Dünyasına Yolculuk, 2004; İlhan Berk’le Şiirin Anayurdunda, 2005; Ülkü Tamer’le Hayata ve Şiire Dair, 2006; Doğan Hızlan’la Denemenin Dönencesinde, 2006; Emre Kongar Kitabı, 2009.
Derleme/İnceleme: Sürgün Edebiyatı Edebiyat Sürgünleri, 1996; Öykücünün Kitabı, 1999; Anadolu Aydınlanmacısı: Fakir Baykurt, 2000; Sözcüklerin Diliyle Konuşmak: Tahsin Yücel ile Yüz Yüze, 2003; Sürgünlüğün Bin Yüzü/Sürgünde Edebiyatçılar, 2004; Yazarın Kitabı, 2004.
edebiyathaber.net (3 Eylül 2015)