Hazırlayan: Mehmet Özçataloğlu
1. Neden çocuklar için yazıyorsunuz?
Edebiyat hayatıma yetişkinler için yazarak başladım. Bir gün çocuklar için de yazacağım hiç aklıma gelmezdi. Editörlük yaparken bu alanda da çok düşünmeye başladığımı anlayınca, çocuklar için de yazmaya başladım. Bu yönelimimden son derece hoşnudum. Yetişkinler için yazarken duygum farklı, çocuklar için yazarken duygum farklı. Öncelikle, çocuklar için yazmak beni çok mutlu ediyor. Yetişkinler için yazmak benim için duygu olarak hırpalayıcı.
2. Okuduğunuz ilk çocuk kitabı hangisiydi? Sizde ne gibi izler bıraktı?
Okuduğum ilk kitabı adıyla sanıyla hatırlamıyorum ama Doğu masallarını içeren kalın bir kitaptı. Siyah beyaz desenleri vardı ve beni daha çok desenleriyle etkilemişti. Bıkmadan usanmadan çizimlerine bakardım, sanırım gravür baskılardı ve çok çarpıcıydı. İlk okuduğum kitaplar tam bir “elime ne geçtiyse” destesidir. Tarkan, Tommiks, Teksas’tan tutun, Yaşar Kemal’e kadar uzanır bu yelpaze. İnce Memed’i ilkokul dördüncü sınıftayken okumuştum mesela.
3. Bu kitabı keşke ben yazsaydım, dediğiniz bir kitap oldu mu?
Michael Ende’yi çok sevdiğimi söyleyebilirim. Keşke ben yazsaydım diye bir düşüncem olmadı herhangi bir kitapla ilgili. Benim kafam “keşke”lerle çalışmıyor galiba. Hayranlık duyduğum, takdir ettiğim, minnetle “iyi ki yazmışlar” dediğim kitaplar olabilir.
4. Çocuklara yönelik kitaplardan en son hangisini okudunuz? Kitapla ilgili düşüncelerinizi kısaca belirtebilir misiniz?
Mesleğim gereği sürekli ama sürekli bir şeyler okuyorum. Yayınevine yapılan başvuru dosyalarını okuyorum, ya editörlüğünü yaptığım kitaplar oluyor, ya da yayınevim YKY için yabancı kitaplar okuyorum. Bunun dışında kalan zamanı da ancak kendi kitaplarımı yazarak ya da kitap çevirerek geçiriyorum. Mesleki deformasyon ve vakit yetmezliği. Ne yazık ki YKY dışında yayınevleri neler çıkarıyor takip edemiyorum. Birkaç gündür, yetişkinler için yazılmış Türkçe bir romanın editörlüğüyle uğraşıyorum. Çocuklar içinse en son, yani dün, yurtdışında yayımlanmış bir sessiz kitabı inceledim ve bayıldım. Bir aksilik olmazsa yayımlayacağız.
edebiyathaber.net (26 Haziran 2019)