Hürriyet’ten Gülüm Dağlı’nın haberine göre, roman uyarlamaları bu sene de revaçta. “Bence kitabı daha iyiydi!” demek için filmi çıkmadan okumanız gereken 8 önemli yapıt şöyle:
1. Kayıp Kız, Gillian Flynn, Artemis Yayınları
Geçen yıl Türkçede yayımlandığında, ABD’de olduğu gibi çok satmış, çok konuşulmuştu. Gerilim yüklü roman, bu yıl Ben Affleck başrolünde sinemaya aktarılıyor. Üstelik David Fincher tarafından! Orijinal adı ‘Gone Girl’ olan film, 3 Ekim’de ABD’de gösterime girecek. Rol alan sürpriz isimler arasında How i Met Your Mother dizisinden tanıdığımız Barney, yani Neil Patrick Harris de var. ‘Kayıp Kız’ı ise Rosamund Pike canlandırıyor. Peki kitap ne anlatıyor? Evliliklerinin beşinci yıldönümü sabahında karısı Amy aniden ortadan kaybolunca Nick Dunne, sorularla başbaşa kalır. Polisin baş şüphelisi Nick’tir. Amy’nin arkadaşları, kadının Nick’ten korktuğunu, bazı şeyleri ondan sır gibi sakladığını söyler. Nick’e göre bunlar yalandır. Polis Nick’in bilgisayarında tuhaf bilgilere rastlar. Dahası biri, cep telefonundan ısrarla Nick’i arar. Asıl cevap verilmesi gereken soru şudur: Amy’ye ne oldu? Amy’nin özenle paketleyip bıraktığı kutuda ne var? Kitapla ilgili People dergisi “Hitchcock’u bile kıskandıracak bir gerilim” demişti.
2. Macbeth, William Shakespeare, İş Kültür Yayınları
İngiliz yapımı filmde Lady Macbeth’i güzeller güzeli Fransız yıldız Marion Cotillard canlandıracak. Macbeth rolü ise, en son ’12 Yıllık Esaret’ filminde antipatik bir karakteri canlandıran yakışıklı oyuncu Michael Fassbender’a emanet. Shakespeare’in 400 yıldır bütün dünya okur ve seyircilerini etkilemeye devam eden bu olağanüstü oyununu, Türkçe’de en iyi Sabahattin Eyüboğlu çevirisinden okuyabilirsiniz. Filmin kesinleşmiş bir vizyon tarihi yok ama 2014 bitmeden izleyebileceğimiz kesin.
3. Fransız Süiti, Irene Nemirovsky, Pegasus Yayınları
Fransız Süiti, etkileyici bir aşk ve savaş öyküsü anlatıyor. Fakat yazarının hikâyesi, belki de romandan daha sarsıcı! 1940’lı yıllarda Paris’te ünlü bir yazar olan Irene Nemirowsky, Yahudi olduğu için, II. Dünya Savaşı sırasında toplama kampına gönderilmiş. Bir daha da geri dönememiş. ‘Fransız Süiti’ de bu yüzden tam 64 yıl boyunca saklı kalmış. Yıllar sonra yayımlandığında ise çok sevilmiş. Kitap, 1940 yılında Nazi işgalinden bir gece önce Paris’te başlıyor. Savaş fonunda geçen bir aşk hikayesi anlatıyor. Uyarlama filmin başrollerinde Margot Robbie, Ruth Wilson ve sıkı durun; Michelle Williams var! Fransız yapımı filmi, 2014 yılı içinde izleyebileceğiz… Kitabın çevirisi biraz sorunlu ama denemeye değer.
4. 44. Çocuk, Tom Rob Smith, Doğan Kitap
Yine bir polisiye, yine bir suç dramı… Stalin döneminin Rusya’sındayız. Yıl 1953. Seri cinayetler işleniyor. Sadece devlete karşı işlenen suçların dikkate alındığı bir zamanda, bu seri cinayetleri kimse umursamıyor. Fakat bir adam var ki (canımız ciğerimiz Gary Oldman canlandırıyor), bu cinayetleri çözmeye ant içmiş gibi bizi polisiyenin içine çekiyor. Filmin asıl sürprizi Gary Oldman ile beraber izleyebileceğimiz Vincent Cassel olacak. 17 Nisan 2015’te ABD’de vizyona girecek. Bizdeki vizyon tarihi belli değil.
5. Çılgın Kalabalıktan Uzak, Thomas Hardy, Can Yayınları
İngiliz edebiyatının efsane isimlerinden Thomas Hardy’nin sevilen romanı, Nihal Yeğinobalı’nın güzel çevirisiyle yakın zaman önce Türk okurlarla tekrar buluşmuştu. Kitabın başkarakteri Bathsheba, sadık bir erkekle karşılaşır ama onun yerine bir sahtekara aşık olur… ‘Issız Adam’ filminden sonra Türkiye’de çok meşhur olan kitap, aslında bir dünya klasiği. Okurken aşkın derinliklerine yolculuğa çıkabilir ve İngiliz kırsallarındaki köylüler arasında gezinebilirsiniz. Film uyarlamasında başkarakter Bathsheba’yı Carey Mulligan canlandırıyor. Yan rollerde Michael Sheen, June Temple ve Matthias Schoenaerts var. Senaryo uyarlamasını yapan kişiye dikkat çekelim: David Nicholls. Bir diğer deyişle, ülkemizde çok sevilen aşk romanları ‘Bir Gün’ ile ‘Büyük Umutlar’ın yazarı… Bekleyelim, görelim. 1 Mayıs 2015’te ABD’de vizyona girecek.
6. Carol, Patricia Highsmith, Remzi Kitabevi
En son Woody Allen filmi ‘Blue Jasmine’de izleyip hayran olduğumuz, Oscarlı oyuncu Cate Blanchett, bu filmde bizzat ‘Carol’ olarak karşımıza çıkacak. Lezbiyenlik temalı öyküde Blanchett’e eşlik edecek isim ise, Rooney Mara. 1950’li yılların New York’unda geçen öykü, iki kadın arasındaki aşkı anlatıyor. 2015 yılında izleyebileceğiz.
7. Çöplük, Andy Mulligan, Tudem Yayınları
Andy Mulligan imzalı bu çocuk kitabı, üç sokak çocuğunun maceralı hikâyesini anlatıyor. Evsiz oğlan Raphael günlerini çöp dağlarının arasında geçiriyor. Çöp ayırıyor, taşıyor, soluyor ve geceleri çöpten yastık yapıyor. Birgün şansını sonsuza kadar çevirecek bir çanta geçiyor eline… Raphael ve iki arkadaşı, kurnazlıklarını kullanarak dünyaya meydan okuyor. 25 dile çevrilen roman için, “Hoş bir yoksulluk, umut ve raslantı hikayesi” diyebiliriz. Yönetmenliğini ‘Saatler (The Hours)’, ‘Billy Elliot’ ve ‘Okuyucu (The Reader)’ filmlerinden adına aşina olduğumuz Stephen Daldry’ın yaptığını öğrenince beklentiler yükseliyor. Başrollerde ise Rooney Mara, Martin Sheen ve Wagner Moura var. 30 Ocak’ta İngiltere sinemalarında… 2015 içinde izleyebileceğimiz kesin.
8. Matmazel Julie, August Strindberg, Agora Kitaplığı
Yazarın klasikleşmiş oyunu ‘Matmazel Julie’, üç kişi arasında ve sadece mutfakta geçiyor. Nasıl filme aktarılacağı konusunda bir fikrimiz yok fakat umutluyuz! Başrollerde Jessica Chastain ve Colin Farrell’ın olduğunu duyunca umutlanmamak elde değil! Önümüzdeki hafta Norveç’te vizyona giriyor. Bize gelmesi yakındır…
5 Eylül 2014