Gary B. Gorton’un “Finansal Krizleri Yanlış Anlamak” adlı kitabı Boğaziçi Üniversitesi Yayınevi etiketiyle yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
ABD’li ekonomist ve global çapta bilinen makroekonomi uzmanı Gary B. Gorton, “Finansal Krizleri Yanlış Anlamak” adlı yeni kitabında, ekonomik krizlerin ne tür koşullarda ortaya çıktığını ve birbiriyle ilişkisini ortaya koyuyor.
Yazar, finansal krizlerin aslında finans sisteminin özünde bulunduğunu, ekonomistlerin ise sermaye piyasalarında ve bankacılık sisteminde yaşanan evrim, yeni finans enstrümanları, yeni para piyasalarının boyutu gibi önemli hususları ıskaladığını ileri sürüyor.
Sistemik krizlerin yaşanmadığı 1934-2007 arasındaki “Sakin Dönem”i “2007-2008 Paniği”yle kıyaslayan Gorton, banka borcu ve likidite, kredilerde ani artışlar, ahlaki tehlikeler ve kurumların batamayacak kadar büyük olması gibi kilit meseleleri, bunların aralarındaki ilişkiyi kitabında örneklerle değerlendiriyor.
Mevcut düzenlemelerin finans sektöründeki yeniliklere yeterince ayak uyduramadığını, bunun sebebinin de kısmen ekonomistlerin yanlış anlamaları olduğunu ileri süren Gorton, Finansal Krizleri Yanlış Anlamak’ta günümüz piyasalarını anlamamızı ve gelecekteki olası finansal felaketleri öngörmemizi sağlayacak taze bir bakış açısı sunuyor.
Gary B. Gorton
Yale İşletme Fakültesi’nde ders vermektedir. Ulusal Ekonomik Araştırma Bürosu’nun araştırma ekibinde yer alan Gorton, Wharton Okulu’nda yirmi dört yıl ders verdi. ABD Federal Rezerv Sistemi’ne ve ayrıca İngiltere, Japonya ve Türkiye merkez bankalarına danışmanlık yaptı. Gorton ayrıca, Slapped by the Invisible Hand: The Panic of 2007 (OUP, 2010) kitabının yazarıdır.
edebiyathaber.net (27 Eylül 2018)