Gazikültür tarafından birincisini düzenlenen Gaziantep Belkıs Bienali kapsamında Gaziantep’in yetiştirdiği önemli edebiyatçılar, öykücülükleri özelinde ve Türk edebiyatına katkıları yönünden “Alleben Öykü Günleri” çatısı altında değerlendirilecek.
28 Ekim 2022 Cuma günü iki oturum halinde gerçekleştirilecek panelde Türkiye’nin önde gelen öykücü, akademisyen ve yazarları Mitat Enç, Onat kutlar, Ülkü Tamer ve Sezai Karakoç’un öyküleri üzerine konuşacak. Gaziantep Üniversitesi Atatürk Kültür Sahnesi’nde saat 10.00 ve 14.00’te iki oturum halinde gerçekleşecek panel tüm edebiyatseverlere açık olacak.
Yazıları, şiirleri, öyküleri ve sanat anlayışlarıyla Türk edebiyatında derin izler bırakmış Gaziantepli yazarlar, Gaziantep’te öykücü ve eleştirmenler tarafından anılıyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Gazikültür’ün organizasyonuyla Belkıs Bienali kapsamında düzenlenecek panel 28 Ekim 2022 Cuma günü, Gaziantep Üniversitesi Atatürk Kültür Sahnesi’nde gerçekleştirilecek. Şehir edebiyatının büyük ismi Mitat Enç, 1950 Kuşağı’nın güçlü sesi Onat Kutlar, İkinci Yeni’nin lirik şairi ve öykücüsü Ülkü Tamer ve lise öğrenimini Gaziantep’te tamamlayan Sezai Karakoç öykücülükleri yönüyle konuşulacak. İsmini Gaziantep’in etrafında kurulduğu ve asırlar boyunca Gaziantep şehrinin can damarı olan Alleben Deresi’nden alan Alleben Öykü Günleri’nde Gaziantep’in dünden bugüne Türk edebiyatındaki yeri üzerinde durulacak. İki oturum halinde gerçekleştirilecek panelde akademisyen, eleştirmen ve öykücüler söz alarak bu dört ismin öykü ve sanat anlayışıyla ilgili görüşlerini dile getirecekler.
Alleben Öykü Günleri panel akışı şu şekilde olacak:
BİRİNCİ OTURUM (28 Ekim 2022 / 10.00)
Açılış Konuşması: Prof. Dr. Halil İbrahim Yakar – Bir Edebiyat Şehri Olarak Gaziantep
-Prof. Dr. Turan Karataş: Sezai Karakoç’un Gaziantep Lisesi Günleri
-Reşit Güngör Kalkan: Ülkü Tamer ve Gaziantep
-Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Sabri Genç: Mitat Enç Bize Ne Anlatır?
-Sema Bayar: Onat Kutlar’ın Öykülerinde Mekân ve İnsan
-Hüseyin Ahmet Çelik: Ülkü Tamer ve Alleben Öyküleri
-M. Fatih Kutlubay: Gaziantepli Bir Öykücünün Gözünden
İKİNCİ OTURUM (28 Ekim 2022 / 14.00)
Açılış Konuşması: Muhammet Erdevir – Şehre Edebiyat Penceresinden Bakmak
-Prof. Dr. Abdullah Harmancı: Sezai Karakoç’un Hikâyeciliği
-Betül Nurata: Ülkü Tamer’in Öykü Dünyası
-Ali Ayçil: Mitat Enç’in Türk Edebiyatı İçin Değeri
-Ethem Baran: Onat Kutlar ve Türk Öykücülüğündeki Yeri
-Ali Güney: Meydana Çıkan: Sezai Karakoç Öyküsü Üzerine
-Adige Batur: Bu Şehrin Öyküleri
-İbrahim Halil Çelik: Gaziantep’i Öyküye Taşımak
-Alleben Öykü Yarışması Ödül Töreni
edebiyathaber.net (28 Ekim 2022)