Geleceğin kitabı nasıl basılacak?

Aralık 21, 2017

Geleceğin kitabı nasıl basılacak?

“Geleceğin kitabı nasıl basılacak?” sorusunun cevabı, geçtiğimiz günlerde Münih’te 32 ülkeden 380 delegenin katılımıyla Canon Müşteri Deneyimi Merkezi’nde arandı. Canon Europe girişimi olan ve bu yıl beşinci kez düzenlenen etkinliğin ana teması “Akıllı Kitap” oldu.

İş düşünürü, strateji ve yenilikçilik profesörü Peter Fisk başkanlığında yapılan ve akıllı kitapların geleceğin eğitiminde oynayacağı rolün masaya yatırıldığı toplantıda, Canon Europe, Müşteri Grubu Ticari Baskı ve Üretim CRD Üst Direktörü Peter Wolff’ da moderatör olarak yer aldı. Canon Europe’un bu yıl beşinci kez düzenlediği etkinliğin ana teması “Akıllı Kitap” idi.

Dünya genelinde okur sayısı her yıl yüzde 20 artıyor

Eğitim 4.0’ın özel gereksinim ve zorluklara göre uyarlanmış eğitim malzemeleri gerektiren çok kuşaklı, yaşam boyu öğrenim anlamına geldiğini belirten Canon Europe, Müşteri Grubu Ticari Baskı ve Üretim CRD Üst Direktörü Peter Wolff yaşanacak değişimi, “Yayıncılık sektörü basılı kitapların günümüzde yeniden büyüme göstermesi sayesinde oldukça iyimser. Ama basılı yayıncılık modellerine ilişkin ticari riskleri azaltmak için daha dinamik iş süreçleri geliştirmeye odaklanıyor. Bu odak noktası, yayıncı, matbaa ve dijital teknoloji sağlayıcı arasında yakın bir iş birliği gerektiriyor ve biz de Canon dünyası olarak Geleceğin Kitabı Forumu’nda atılması gereken adımları kolaylaştırıyoruz. Düşünülenin aksine okuyucu kitlesi dünya genelinde her yıl yüzde 20 oranında artıyor ve biz de geleceği doğru şekillendirmek için yayıncıların yanında yer almayı sürdürüyoruz” şeklinde açıklıyor.

Yayıncılık, pazarlama ve teknoloji dünyalarından ünlü konuşmacıların da yer aldığı Geleceğin Kitabı Forumu 2017 programında, Sven Fund, sektörü bekleyen zorluk ve fırsatları aktarırken, Avrupa Uygulamalı Bilimler Üniversitesi’nden Dr. Wolfgang Merkle, Alman çok kanallı tüketici markası Tchibo’nun, tüketiciyi nasıl ürün ve hizmetlerinin odağına yerleştirdiğini anlattı.

Üretim uzmanı Michaela Philipzen (Ullstein Verlag) ve dijitalleşme uzmanı Alexander Markowetz, daha yüksek entegrasyona ve standartlaşmaya sahip bir yayıncılık ortamının pozitif dijital dönüşümün temeli olduğuna ilişkin vizyonlarını paylaşırken, Kirsti Lonka (University of Helsinki) Eğitim 4.0 hakkındaki son fikirlerini gündeme getirdi. Peter Revsbech ve Whitney Jorgenson (Ordsbogen) ise geliştirdikleri yenilikçi ve veri-güdümlü içerik platformlarının Danimarka’daki eğitimde nasıl bir devrim oluşturduğunu anlattı.

Canon Eurasia’nın da Türkiye yayıncılık sektörünün önde gelen isimlerini ağırladığı etkinlikte Meteksan Baskı İş Birimi Direktörü Alper Çifçi ve Teknolist Genel Müdürü Oytun Çetin birlikte “Talep Üzerine Baskı” konulu bir sunum gerçekleştirdiler. Meteksan ve Teknolist işbirliği ile tamamen otomatikleştirilmiş bir baskı çözümünün adım adım nasıl gerçekleştiğinin anlatıldığı sunumda dijital baskının avantajlarına değinildi.

‘Akıllı kitabın’ nitelik öncelikleri ile etkin öğrenimde zenginleştirilmiş ve kişiselleştirilmiş içeriğinin de tartışıldığı toplantılarda, Peter Wolff sözlerini şöyle tamamladı: “Geleceğin Kitabı Forumu, yayıncılık sektörünün değişime gösterdiği birçok tepki içinden dijitalleşmeyi vurguluyor. Dijitale dönük bir zihniyet, yayıncıların farklı bir geleceği benimsemelerini sağlıyor. Gelecekte küçük hacimli işler ve talepler üzerine baskı yapılması kaçınılmazdır. Belli ki ‘Akıllı kitaplar’, fiziksel ve dijital ortamları, içeriklerin değeri ve kullanıcının gereksinimlerini dengeleyip tamamen yeni yöntemlerle birleştirerek, bu gerçeği daha da farklı bir düzeye çıkaracaklar. Geleceğin Kitabı Forumu 2017, dijital teknolojinin “kitaplar”ı çok katmanlı ürünlere dönüştüreceği ve tüketiciler ile seçtikleri içeriğin arasında yeni bir köprü oluşturulacağı bir gelecek vizyonunu paylaşmıştır.”

Canon Europe, Geleceğin Kitabı Forumu’nun 6.’sını Kasım 2018’de düzenlemeyi planlıyor.

edebiyathaber.net (21 Aralık 2017)

Yorum yapın