Olivier de Solminihac’ın “Neye Benzer Gelecek” adlı romanı, 8 yaş ve üzeri okurlar için Damla Kellecioğlu çevirisiyle Tudem Yayınları tarafından yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Müzikal diliyle Fransız çocuk edebiyatına yeni bir üslup getiren Olivier de Solminihac’ın yazdığı Neye Benzer Gelecek, büyürken kendisi ve geleceği hakkında bol bol soru soran ve her yerde yanıt arayan küçük okurlara yol gösterecek kısa bir roman.
Junko Nakamura’nın özgün resimleriyle renklenen Neye Benzer Gelecek, çocukları soru sormaya, düşünmeye ve farklı görüşleri dinleyip kendi yolunu çizmeye cesaretlendiriyor.
Kitap, “Ben kimim?”, “Geleceğim nasıl olacak?” gibi sorular üzerine düşünen Lukas adındaki küçük bir kurdun kendini keşif serüvenini anlatıyor. Lukas, 8. yaş gününü kutlayan meraklı bir kurttur. Doğum günü partisinin akşamında aklına, kim olduğu ve geleceğinin nasıl olacağına dair çeşitli sorular takılır. Sorular üzerine düşünüp dururken ormanda kısa bir yürüyüşe çıkar. Yol boyunca astrolog bir kuzu, toplumbilimci bir tilki ve bir grup kötümser baykuşla karşılaşır.
Kafasındaki soruları onlarla paylaşıp karşılığında bambaşka yanıtlar alan Lukas’ın aklı iyice karışır. Aniden karşısında beliren bir köstebek, çok geçmeden Lukas’ın gerçekleri keşfetmesini sağlar. Aslında hiç kimse geleceği göremez. Kim bilir yarın ne olacak? Kim bilir bugün ne olacak?
Çocukların düşünsel gelişimlerine katkı sağlayacak felsefi bir öykü anlatan Neye Benzer Gelecek, geleceğin kişinin kendi emekleriyle ve kararlarıyla şekillenecek bembeyaz bir sayfa olduğunu anımsatıyor.
“Okumaya yeni başlayanlar için özel bir kitapla karşı karşıyayız. Çünkü yazar, öyküden çok felsefi bir sorgulamadan yola çıkmaya karar vermiş.” Les Pages Qui Tournent
Yazar Hakkında
Olivier de Solminihac, 1976’da Lille’de doğdu. Metinlerindeki şiirsel ve müzikal ritimler aracılığıyla, çocuk yazınına yeni bir soluk getirdi. Çocuklara layık kitap yazabilmek için, sürekli yollara düşüyor. Yollarda her şeyin yabancı ve şaşırtıcı olması ona esin veriyor. Le chevalier d’eau ve Le peuple doudou gibi sevilen çocuk romanlarının yanı sıra yetişkinlere yönelik romanları ve bir şiir kitabı da var. Yaşamını Fransa’nın kuzeyinde, Dunkerque’te sürdürüyor.
Çizer Hakkında
Junko Nakamura, Tokyo’da doğup büyüdü. Japonya’da başladığı güzel sanatlar eğitimini tamamlamadan Paris’e taşındı. Junko; serigrafi, litografi, ksilografi gibi farklı tekniklerle deneyler yapmaktan büyük zevk alıyor; her resmin bir deney fırsatı sunduğunu düşünüyor. Çocukların sınırlara hapsolmadan, özgürce çizim yapmasını büyüleyici bulan Junko, 2009 yılından beri çocuklarla atölye çalışmaları yapıyor. Kâğıt kesme sanatıyla hazırladığı Au fil du temps ve çocukların en sevdiği malzemelerden olan keçeli kalemle ürettiği Il faut que j’y aille ile Nous allons au bois, en sevilen eserlerinden bazılarıdır.
edebiyathaber.net (16 Mart 2018)