Edith Hahn ve Susan Dworkin’in yazdığı Nazi Subayının Karısı, Duygu Filiz İlhanlı çevirisiyle Beyaz Baykuş Yayınları tarafından yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Edith Hahn, binlerce insanın yaşamını yitirdiği soykırım döneminde hayatta kalmayı başarmış Yahudi bir kadın. Yıllar boyunca süren hayatta kalma mücadelesi, kimlik değiştirme hikâyesi, yaşadığı büyük aşk ve bütün bu süreçte yazdığı günlükler… Tarihi gerçekleri bir ölüm kalım savaşı içinde okuyacağınız bu kitapta sarsıcı bir yaşam öyküsüne tanıklık edeceksiniz.
Arka kapaktan:
Korku içinde geçen yıllar… Söylenen onlarca yalan… Doğum esnasında bile ağzından bir şey kaçırma korkusu yaşadığı için her tür ilaca karşı koyan genç bir kadın…
Edith Hahn Viyanalı, yükselen Nazi gücü karşısında sözünü esirgemeyen bir Yahudi’ydi.
Gestapo onu önce Getto’da yaşamaya, sonra da çalışma kamplarında işçilik yapmaya zorladı.
Aylar sonra tekrar evine dönebildiğinde saklanması gerektiğini, aksi takdirde başına daha kötü şeylerin geleceğini anlamıştı ve böylelikle yeraltına indi.
Bir kez daha gün yüzüne Hıristiyan bir arkadaşının yardımıyla, Münih’te Grete Denner ismiyle çıktı ve orada Nazi Partisi üyesi olan Werner Vetter ile tanıştı. Vetter, Hahn’a çılgınca âşık oldu ve çift çok geçmeden evlendi.
Hahn, korku içinde geçen yıllarını günlüğüne kaydetmeye devam etti; çalışma kamplarının fotoğraflarını çekip sakladı. Biriktirdiği bu fotoğraflar ve yüzlerce doküman bugün Washington’da Ulusal Soykırım Müzesi’nde muhafaza ediliyor. Elinizde tuttuğunuz kitapta ise bir hayatta kalma mücadelesi en ufak ayrıntısına kadar anlatılıyor.
edebiyathaber.net (20 Aralık 2017)