Sonuçları eylül ayında açıklanan, ödül töreni 8 Ekim’de gerçekleştirilen Zeynep Cemali Öykü Yarışması‘nda seçici kurulun belirlediği en iyi öyküler, 2016 Ödüllü Öyküler Kitapçığı’nda toplandı. Proje Başkanı Müren Beykan, 2016’da yazılan “adalet” öykülerini değerlendirirken, yarışmanın 2017 temasının “dayanışma” olarak belirlendiğini duyurdu.
Tanıtım bülteninden
Çocuk edebiyatının usta öykücüsü Zeynep Cemali‘nin anısını yaşatmak amacıyla 2011’den beri düzenlenen ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın tüm yurtta duyurduğu Zeynep Cemali Öykü Yarışması, altıncı yılını tamamladı. Kazanan öykülerin eylül ayı içinde açıklandığı yarışmanın ödüllü öykücüleri, ödüllerini yıllık yayıncılık konferansı 6. Zeynep Cemali Edebiyat Günü‘nün sonunda düzenlenen törenle, edebiyatımızın usta isimlerinin elinden aldılar.
Proje Başkanı Müren Beykan, 2016 sonuçlarını değerlendirdiği konuşmasında, yarışmaya katılan 500’ü aşkın gencin “adalet” kavramına nasıl yaklaştığını örneklerle açıkladı: “Genç öykücülerimiz, hem çağımızın acıtan olaylarından etkilenmiş, hem de hayatın genel olarak adaletsiz oluşuna takılmış, onu sorgulamışlar satırlarında. Öyküsüyle, genel olarak ‘Hayat zaten adaletsiz!’ diyenler, neredeyse öğrencilerin yarıya yakınıydı,” ifadesini kullandı. Beykan, “Egemen hukuk anlayışı, dolaylı olarak eleştirilse de, toplum yararına bir hukuk anlayışı irdelenmemiş; saf iyiliğin galebe çalacağına inanmış gençlerimiz,” diyerek, öykülerde adaletin ne yazık ki hep suçtan sonra arandığına dikkati çekti.
2016’nın “adalet” öyküleri yayımlandı!
Türkiye’de çocuklar tarafından kaleme alınan öykülerin ilk kez derlendiği Zeynep Cemali Öykü Yarışması Ödüllü Öyküler Kitapçığı’nın 2016 sayısı yayımlandı. Yarışmanın 2016 yılında Zeynep Cemali’nin Ben, Çınar Ağacı ve Pufböreği adlı kitabından, “Kara gözlerinde şimşekler çakıyordu,” kılavuz cümlesinden esinlenerek belirlenen “adalet” temasında yazılan öyküleri; Nazlı Eray, Cemil Kavukçu, Karin Karakaşlı, Yusuf Çotuksöken ve Müren Beykan‘dan oluşan seçici kurul değerlendirdi.
Ödüle değer görülen; Aysu Çam, Eray Çakar, Naz Özdabakoğlu ve Zehra Bayraktar’ın öyküleri, kitapçığın “2016 Ödülleri” bölümünde yer aldı. “Okumalık Öyküler” bölümünde toplanan 7 öykü ise İstanbul, İzmir, Adana, Mersin, Kocaeli, Bodrum ve Aliağa’dan geldi. Müren Beykan kitapçıktaki sunum yazısında, öğretmenlerin öykü ile kompozisyon arasındaki farkı öğrencilerine kavratmasında bu yıl daha çok yol katedildiğinin izlendiğini ve bunun, edebiyat adına umut verici olduğunun altını çizdi. Geleceğin öykücülerini müjdeleyen seçki, her yıl olduğu gibi halk kütüphanelerine, okul ve üniversite kütüphanelerine ücretsiz dağıtılıyor.
2017 teması “dayanışma”
Zeynep Cemali Öykü Yarışması’na 2017 başvuruları başladı. Yeni temanın dayanışma olarak belirlendiği yarışmaya son başvuru tarihi 23 Mayıs 2017.
Zengin ve doğru Türkçe kullanımına katkıda bulunmayı, geleceğin yazarlarının yetişmesine öncülük etmeyi hedefleyen yarışmanın, her yıl değerli yazar ve akademisyenlerden oluşan seçici kurulunda bu yıl, Faruk Duman, Feridun Andaç, Gaye Boralıoğlu, Müge İplikçi ve Müren Beykan yer alıyor. Katılımın yıldan yıla arttığı yarışmanın 2017 öykülerine kılavuzluk edecek cümle, Zeynep Cemali’nin Çılgın Babam adlı öykü kitabından: “Dünyanın kaç bucak olduğunu birlikte öğrenmişlerdi.”
edebiyathaber.net (18 Ekim 2016)