Gerçekçi bir bilimkurgu romanı: “Otonom”

Ekim 19, 2022

Gerçekçi bir bilimkurgu romanı: “Otonom”

Annalee Newitz’in “Otonom” adlı romanı, Kerem Sevinçli çevirisiyle Epsilon Yayınevi tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Bilim gazetecisi Annalee Newitz’in, fantastik temadan uzaklaşarak ayakları yere basan, gerçekçi, canlı ve sağlam bir anlatımla kaleme aldığı ilk romanı Otonom, Epsilon logosuyla raflarda bilimkurgu okurlarını bekliyor! “Yapay zekâ ve biyoteknolojinin habercisi” olarak nitelendirilen Otonom, patent karşıtı bir bilimcinin, özerk ve sözleşmeli robotlar, köle insanlar ve satın alınan ayrıcalıkların olduğu bir dünyada verdiği mücadeleyi anlatırken, çok önemli bir sorunun yanıtının peşine düşüyor: Her şeyin, insanların bile bir sahibinin olduğu bu kültürde özgür olmak mümkün mü?

Dünya gezegeninde 2144 yılı. İlaç korsanı Jack, patent karşıtı bir bilimci. Denizaltısıyla dünyayı eczacı bir Robin Hood gibi dolaşarak yeterli parası olmayanlara ucuz ilaçlar üretiyor. Ancak kopyaladığı son ilaç tam bir fiyasko. İlacı kullananlar işlerine bağımlı hâle gelip aşırı dozdan bir bir ölüyor. Dünya bir salgının pençesinde. Sürekli aynı işleri yapmaktan kendine zarar vermeye başlayıp çevresine tehlike saçan insanlar, delirenler, devreleri büsbütün yananlar…

İlginç bir ikiliyse Jack’in peşinde: Kederli askeri ajan Eliasz ile robot desteği Paladin. Jack’in piyasaya sürdüğü ilacın şeytani kaynağı ortaya çıkmadan önce onu durdurmalılar. Kaybedecek vakitleri yok ancak insan ve robotun iç içe geçtiği bu dünyada kim veya ne olduklarını keşfetmek sadece bir zaman değil, varoluş meselesi…

edebiyathaber.net (19 Ekim 2022)

Yorum yapın