Özge Günaydın’ın “Gergedanlar Şehre Geri Dönüyor” (“Rhinos Back in Town”) isimli kişisel sergisi online olarak erişime açıldı.
Sanatçı Özge Günaydın’ın soyu tükenen canlılara ve gezegenimizin yok oluşuna dikkat çeken kişisel sergisi “Rhinos Back in Town” Nef tarafından destekleniyor.
Denizhan Özer küratörlüğünde gerçekleşen sergide sanatçı Özge Günaydın, doğa ile yüzeysel olarak kurduğumuz ya da kuramadığımız ilişkiyi, içinde bulunduğumuz zaman dilimine bağlı olarak düşünsel ve sezgisel olarak ele almakta. Masterpiece Hall Sanat Yönetmeni Ayça Okay tarafından organize edilen, müziklerini Fransız besteci ve prodüktör Charles Mondon’un yaptığı “Rhinos Back in Town” sergisi; resim, heykel, dijital manipülasyon, enstalasyon, video art ve görüntü yönetmenliği Ersan Bayraktar’a ait bir belgeselden oluşuyor. Bu kapsamlı serginin en büyük özelliği ise konukların 5 duyusuna da hitap edecek olması. İzleyicilerin göreceği, duyacağı, dokunacağı, koklayacağı ve hatta tadacağı bir tasarım olarak düşünülen proje; bilinçaltımızda tahribata yol açan modern hayatın yarattığı olumsuz duruma sanatın evrensel dili ile dikkat çekmeyi hedefliyor. Proje ayrıca; ilk kez kendine has özel bir kokusu olan bir sergi olarak da benzerlerinden ayrılıyor. Doğal kokuların psikolojik etkileri ve kokunun medeniyetler üzerindeki önemi gibi araştırmalara devam eden, Koku Kültürü Derneği’nin kurucusu Koku Uzmanı Bihter Türkan Ergül tarafından tasarlanan sergi kokusu galeriyi ziyaret edenleri eski zamanların kırsal alanlarına götürecek.
“Rhinos Back in Town” sergisi hayat normale döndüğünde Maslak-Masterpiece Hall’da randevu sistemi ile gezilebilecek. Bir çeşit tanıklık etme süreci olarak kurgulanan yapıtların, kendi gerçeğini unutarak doğadan uzaklaşan insana kendini hatırlatması beklenen sergi Eylül ayına kadar her gün 11.00 – 20.00 saatleri arasında görülebilir.
Sergi hakkında konuşan Küratör Denizhan Özer:
“Özge Günaydın bu yıkıcı kriz ortamında doğadan uzaklaşan, çevreye karşı duyarsızlaşan, zevki için diğer canlıları yok eden insanların yarattığı tahribatı bu sergisinde gergedanlar üzerinden anlatmaktadır. Yüzeysel anlatımların, kolay anlaşılanların ve göreceli olarak güzel olanın aksine sanat değeri taşıyan, nitelikli bir takım eserler üreterek, farklı bir tutum sergileyerek bu olumsuz duruma karşı insanları sanat üzerinden bilinçlendirme çabası içine girmiş, gerçek bir sanatçı sorumluluğu ile taşın altına elini koymuştur.”
“Özge Günaydın’ın gelecek kuşaklara yaşanılabilir, güzel bir dünya bırakmak için yarattığı; doğaya, bitkilere, hayvanlara sahip çıkan “Rhinos Back in Town” sergisinin bir gereklilik olduğunu net bir şekilde söyleyebilirim.”
Sergi hakkında konuşan sanatçı Özge Günaydın:
“Eserlerimin gergedan figürlerinden oluşmasının ana nedeni, gergedanların son yıllarda nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya kalan canlılar içerisinde en dikkat çekici tür oluşudur. 2018’de, son erkek kuzey beyaz gergedan Sudan’ın ölümü ile geriye doğru tarihsel bir inceleme yapılırsa; 20.yüzyıldaki 500,000 gergedan nüfusundan bugün sadece 29,000 kaldığı görülür. İnsanoğlunda bulunması gereken erdemler gergedanlar üzerinden örnek alınabilir. Gergedanlar tek eşli, sadece otoburdur. Bebeklerine dört yaşına kadar bakar ve korurlar. Gübreleri dünyanın ekolojik döngüsü için fevkalade önemlidir. İnsanoğlunun tüketim bilincinin olmadığı ve sadece yok etmeye odaklandığı toplumsal düzende gergedan önemli bir vurgudur.”
“Ben bir sanatçı olarak görünür olanla tinsel olan arasında bir bağ kurmaya çalışıyorum. Şeylerin görünüp anlık zevk verdiği bir düzen değil, kalıcılığın peşinde ve ayırdında olma derdindeyim. Bana göre sorunsalı olmayan sanat olmaz. Sorunsalı olmayan bir sanatın tinselliğe yaklaşması mümkün değildir. Doğaya fiziksel olarak dokunmadan DOKUNMAK gibi bir arayışım var. Öteki ben ile mücadelem acılı bir yoldan geçiyor. Bu yolda empati var. Bazen bir gergedan, bazense bir ağaçkakan oluyorum. İliklerime kadar hissederek yanıyorum. Tartışma, yanlış anlaşılma gibi kaygılardan çok uzakta geziyor öteki ben. Sonsuz bir okyanusta huzur içinde yüzüyorum. Dünya ile beraber can çekişiyor ve bazen sessizce çığlıklar atıyorum.”
Özge Günaydın hakkında:
1975 İstanbul doğumlu Günaydın, Lidya ve Alisa adında iki kız çocuğu annesidir. İSTEK Vakfı’ndan Altın Genç Ödülü’yle mezun olup, Sabancı MYO’da Moda Tasarım bölümünü bitirmiştir. Boğaziçi Üniversitesi’nde sanat tarihi dersleri almış ve Hüseyin Özçoban da dahil pek çok sanatçıyla beraber çalışarak resim ve heykel eğitimi, İFSAK’da da fotoğraf eğitimi görmüştür. Haliç Üniversitesi’nden ‘’Sanat Terapisi’’ eğitimi de alan Günaydın, Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde Yüksek Lisans eğitimine devam etmektedir. İyi düzeyde İngilizce ve Fransızca konuşmaktadır.
20 yıllık iletişim sektörü geçmişine sahip olan Özge Günaydın, Brothers&Sisters Ajansı’nın Başkanı, Sanat Seninle Derneği Kurucusu ve Başkanı, Yaratıcı Çocuklar Derneği Yönetim Kurulu ve NEYAD (Nil Eğitim ve Yardımlaşma Derneği) Yönetim Kurulu Üyesidir.
Lidya’nın Masalları (2012), Cari Hesap (2015), Cari Hesapsız-Kendime Notlar (2016), Panik Yok, Ben Kanserim (2017), Renkli Fikir Kumbaram (2018), Zeynep Hanım (2018) ve 2019’da Amerika ve 80 ülkede İngilizce olarak yayınlanan I’am Gonna Live 100 Years gibi 8 kitap yazmış olan Günaydın’ın ozgegunaydin.com adındaki web sitesinde yazıları da yayınlanmaktadır.
Sanatçı, yazar ve iş kadını Özge Günaydın, Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği üyesidir.
Özge Günaydın sergileri:
2016/ Kansere Göğüs Ger Sergisi (Heykel) // 2017/ Hayatın Senin Elinde Sergisi (Resim ve Heykel)
2018 Aralık/ Ecrin Sergisi (Heykel-Galeri Deniz) // 2019 Ocak/ Kişisel Sergi (Heykel-Galeri Kambur)
2019 Şubat/ Kişisel Sergi (Heykel-Yeditepe Üniversitesi) // 2019 Mart/ Karma Sergi (Heykel-Portakal Çiçeği Sanat Kolonisi-Ank.)
2019 Mart/ Karma Sergi (Heykel-Art Ankara) // 2019 Mart/ Karma Sergi (Heykel-Nişart)
2019 Mart/ Kişisel Sergi (Heykel-BM Etkinlikleri Westin Timesquare Hotel-New York)
2019 Mayıs/ Karma Sergi (Barcelona Art Nou Mil-lenni Gallery) // 2019 Eylül/ Landart / Heykel-Resim (Küratör: Denizhan Özer)
2019 Ekim/ Göbeklitepe Heykel Sergisi (Harbiye Askeri Müze)
2019 Ekim/ Karma Sergi (Heykel-Portakal Çiçeği Sanat Kolonisi 29 Ekim Özel Sergisi-Ank.)
2020 Ocak/ Berlin / Heykel / Forum Factory İstanbul Art Mix // 2020 Şubat/ İAAF – Sanat ve Antika Fuarı / İstanbul Kongre Merkezi
2020 Mart / Art Ankara Uluslararası Çağdaş Sanat Fuarı
2020 Mart / Rhinos Back In Town Kişisel Sergi (Resim, Heykel, Video Art, Dijital Art, Enstalasyon, Belgesel – Masterpiece Hall – Maslak)
edebiyathaber.net (21 Mayıs 2020)