Geçtiğimiz aylarda hepimizi yakından ilgilendiren bir gelişme oldu ve Göbeklitepe Unesco tarafından Dünya Mirası Kalıcı Listesi’ne alındı. Uzun zamandır olması beklenen bu gelişme sonrasında, 2019 yılının Göbeklitepe yılı ilan edilmesi yüzümüzü üzerinde yaşadığımız bu bereketli topraklara çevirmemize vesile oldu.
Televizyonda, sosyal medyada gördüğümüz bilgi yarışması formatındaki programlarda sıklıkla sorulur: “Dünyanın ilk ve en büyük inanç merkezi neresidir?” Cevap basittir, elbette Göbeklitepe. Peki bu kadim inanç merkezi hakkında neler biliyoruz? Bildiklerimizi sınamak, daha fazlasını test etmek için elbette lise tarih kitaplarına geri dönmemiz gerekmiyor. Son dönemlerde yeni çıkan raflarında Dünyanın Uyanışı isimli bir roman bu konuya ilgisi olan okurlarla buluşmayı bekliyor. Şengül Boybaş tarafından kaleme alınan Dünyanın Uyanışı bir “ilk kitap” olma özelliği taşıyor fakat roman üzerine oturduğu sağlam iskelet ve yazarın kendine has üslubu göze önüne alınınca takdiri hak ediyor. Romanın ana kahramanı, kendi sıradan bir beyaz yakalı çalışan olan Atiye’dir. Atiye’nin gördüğü rüyalar hayatını değiştirmeye başlar ve bu döngü ailesiyle ilgili çok önemli bir sırrı öğrenmesiyle Göbeklitepe’ye kadar uzanır. Yüzyıllar boyunca tarihin seyrini değiştiren bir merkez olarak Göbeklitepe, Atiye’nin de dünyanın geri kalanının da uyanışa gebe olduğunu hatırlatır.
“Yaşanan her şey birer doğum sancısıdır,” dedi, “Ölüm ise doğumun ta kendisidir. Karşımıza çıkan herkes, her şey, kendi mevcut gerçekliğimizde ölüp yeni bir gerçekliğe doğuşumuza hizmet eden birer ebeden ibaret. Bu kadar! Bu herkes için böyle.”
Toprak ana yeni bir çağa, Atiye kendi uyanışına gebeyken, bu çağrılara kulak vermek o kadar da kolay değildir. Tam da burada elinizden bırakamadığınız bir kitabın, parçası olduğunuzu hissettiğiniz bir maceranın içinde buluyorsunuz kendinizi. Gerçeğin izlerini sürmek için varacağı yerin sırrını bilmeden kahramanın sonsuz yolculuğunda siz de kahramanlardan biri oluyorsunuz.
“Geçmişi, geleceğinin önünde aşılmaz bir dağ gibi duruyordu. Artık sadece iki seçenek vardı önünde: Ya bu topraklara ait olmaya çalışacaktı ya da ebedi bir göçebelik başlayacaktı ruhunun çorak topraklarında.”
Halkla ilişkiler ve işletme lisans programlarının ardından Livcon Learning Academy’de “Life Coach and Neuro Linguistic Programming” eğitimi alan yazar Şengül Boybaş, Dünyanın Uyanışı’nı Göbeklitepe’de yaptığı bireysel araştırmaları sonrasında hazırlamış. Göbeklitepe’nin kişisel tarihindeki yerine kitabın önsözünde yer veren Boybaş, yazmaya dair temel motivasyonunun kendi hikâyesinden yola çıkması olduğunun altını çiziyor.
2019’un ilk günlerinde okuma listeleri henüz oluşturulmaya başlanmışken Dünyanın Uyanışı adlı bu romanı ıskalamamanızı öneririm.
Melis Gülgüner – edebiyathaber.net (7 Ocak 2019)