Goce Smilevski’nin “Freud’un Kız Kardeşi” adlı romanı, Levent Ademov çevirisiyle Nora Kitap tarafından yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Viyana, 1938: Naziler şehri kuşattığında Sigmund Freud’a ülkeden çıkış vizesi verilir ve yanında götüreceği kişilerin listesini yapması istenir. Freud doktorunu, hizmetçilerini, onların ailelerini, baldızını, hatta köpeğini bile bu listeye koymasına rağmen kız kardeşlerini arkasında bırakır. Ağabeyleri hayatının geri kalanını Londra’da geçirirken, dört kız kardeş Terezín’deki toplama kampına götürülürler.
Bu romanda Sigmund’un ‘en tatlı ve en iyi kız kardeşim’ diye nitelediği, ağabeyiyle yakınlığı yüzünden annesi tarafında sürekli cezalandırılan Adolfina Freud’un, gerçekte de yaşanmış sarsıcı hayat hikayesini okuyacaksınız.
Kardeşinin dehasına olduğu gibi, 20. yüzyıl başlarında Viyana’daki kültürel ve sanatsal ihtişama da tanıklık eden Adolfina Freud, o dönemde az sayıda kadının erişebildiği özgür bir yaşamı arzular. Ne yazık ki özgürlüğü ancak, kendini kapattığı Viyana Psikiyatri Kliniği’nde bulabilir.
Goce Smilevski 1975 yılında Makedonya’da doğdu. Prag’daki Charles Üniversitesi’nde, Budapeşte’deki Central European Üniversitesi’nde ve Üsküp’teki St. Cyril ve Metodius Üniversitesi’nde eğitim gördü. Romanları ve tiyatro oyunlarıyla tanın an yazar, Freud’un Kız Kardeşi romanıyla 2010 yılında Avrupa Birliği Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü ve otuzdan fazla ülkede okurlarla buluştu. 2003’te Makedonya’da Yılın Romanı Ödülü’nü kazanan Conversation with Spinoza adlı kitabı yayına hazırlanıyor.
edebiyathaber.net (25 Nisan 2016)