Göknil Özkök’ün yazdığı, Başak İşbilir’in resimlediği “İnci’nin Kitabı”, 7 ve üzeri yaş grubu için Can Çocuk Yayınları tarafından yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
“Yeryüzünün seslerine kapı açan anahtarlar”
Öyküleriyle ve biyografileriyle sevilen Göknil Özkök’ün hayalle gerçeği buluşturan ilham dolu öyküsü, klasik müzik bestecimiz Ahmed Adnan Saygun’a ve onun müzik eğitimine adanmış hayatına saygı niteliğinde.
İnci’nin hayatında yeni bir dönem başlıyordu. Yeni bir semt, yeni bir sokak, yeni bir okul… Taşındıkları gün, her şeyden önce apartmanın karşısındaki köşk çekti İnci’nin dikkatini. Hüzünlü bakan pencereleriyle, hikâyesiz binalar arasında hemen gösteriyordu kendini. Okulla, piyano dersleriyle ve bu gizemli köşke dair düşlerle geçen haftalardan sonra, karlı bir kış gününde, İnci’nin babası yeni bir plakla geldi eve. Çalan müzik, bir mucizenin habercisi gibiydi, hem ismiyle hem de Ninni’siyle… O gece, bir ışık yandı köşkün pencelerinde. Davet gibiydi yepyeni bir öyküye…
“ ‘Biliyor musun İnci’ciğim, bazen tanışmak için el sıkışmamıza gerek yoktur. Düşünsene bir, kitabını okuduğumuz yazar, yazdıklarıyla derin bir sohbet halindedir bizimle. Bir senfoni dinlediğini düşün. Besteleyenin sözleri gizli değil mi o müziğin içinde? Seslerle konuşur seninle, sözcükler yerine. En iyi dost senin içindeki yaratım gücünü ortaya çıkarandır. Bazen, görmemiz bile gerekmez İnci’ciğim, onu anlamamız, hissetmemiz yeter. Senin kalbinde bir yerlere dokunması önemlidir. İşte! Hayatına girmiştir bile. Müziğiyle, renkleriyle, sözcükleriyle… Bu küçük dokunuşlar sayesinde büyük işler başarırız, öyle değil mi?’ ”
Göknil Özkök
İstanbul’da doğan Göknil Özkök, 1989’da İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda başladığı viyola eğitimini 1999’da tamamladı. Mezun olduğu yıl katıldığı Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’ndaki görevini 2012’ye dek sürdürdü. Almanya’da başlayan yüksek lisans eğitimini MSGSÜ Devlet Konservatuvarı’nda tamamladıktan sonra, aynı konservatuvarda öğretim görevlisi olarak viyola eğitmenliğine başladı. 1997’den bu yana yurtiçi ve yurtdışında resital, oda müziği ve orkestra konserleri vermeyi sürdürüyor. Edebiyata küçük yaşta, gazeteci-yazar olan dedesi sayesinde adım atan Özkök, ilkokul yıllarından itibaren yazdığı çeşitli hikâyeler, denemeler ve kısa oyunların ardından, ilk biyografik romanı Sihirli Mozart’la yazın yaşamına başladı. Aynı kitaptan oyunlaştırdığı Mozart Küçük Dâhi: Gençlik Müzikali, İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin 2013-2014 sezonunda sahnelendi. Klasik müzik bestecilerinin yaşamlarını konu alan biyografik romanlarının dışında ilk okuma kitapları da yazan Özkök, konserler vermeye ve MSGSÜ Devlet Konservatuvarı’ndaki viyola eğitmenliğine devam ediyor. Kızı Yaz’la İstanbul’da yaşayan yazar, farklı yaş grupları için yeni öyküler, romanlar kaleme alıyor.
edebiyathaber.net (30 Nisan 2021)