Görevimiz “Sıfır Atık” ve “Yeniden Kullanım”

Ekim 20, 2022

Görevimiz “Sıfır Atık” ve “Yeniden Kullanım”

Lucie Vallon’dan “Görevimiz Sıfır Atık” ve Vinciane Okomo’dan “Görevimiz Yeniden Kullanım”, 9 ve üzeri yaş grubu için Gözde Koca çevirisiyle Tudem Yayınları tarafından yayımlandı.

Tanıtım bülteninden

Görevimiz Sıfır Atık

Bir gün sıfır atık, her gün sıfır atık!

Son kırk yıl içinde çöp miktarımız ikiye katlandı. Yeryüzünde yaşayan insan sayısı durmadan artıyor ve bizler tükettikçe tüketiyoruz. Peki tüm bunlar yaşanırken, gezegenimizi nasıl bir gelecek bekliyor?

Plastik poşetin doğada 400 yılda çözündüğünü ya da 190.000 bezelye konservesinden gıcır gıcır bir araba üretilebileceğini biliyor muydunuz?

Az ve doğru tüketerek mevcut düzene yön vermek elimizde. Üstelik geri dönüştürerek yeni şeyler yaratmak da cabası!

Öte yandan, çöp miktarımızı sıfıra indirmek ne kadar mümkün? 

Günümüz tüketim kültürünün dayattığı normlara direnmek pek kolay görünmese de, sıfır atık şampiyonu olabilmek hiç de zor değil!

Birkaç yıl önce çöplerimizin miktarını azaltmak gayesiyle başlatılan ve kısa sürede tüm dünyaya yayılan ”Sıfır Atık” hareketini mercek altına alan Görevimiz Sıfır Atık, okurları bu hedefte dört temel eylemle tanıştırıyor; reddederek, azaltarak, yeniden kullanarak ve geri dönüştürerek çocukların tüketim alışkanlıklarını sil baştan şekillendirmesine kılavuzluk ediyor.

Çevre bilinci kazandırma amacıyla hazırlanan “Gezegenimizi Koruyalım!” dizisinin “Hayır, teşekkürler!” demeyi öğreten bu halkası, eğlenceli oyunlar, bulmacalar ve etkinlikler eşliğinde, gezegenimizi neden bir çöp kutusuna dönüştürmememiz gerektiğine dair önemli açıklamalarda bulunuyor. Sıfır atık hareketine ilk adımı kolayca atmak için çeşitli yöntemler ve ipuçları paylaşarak kolları sıvamaya çağırıyor!

Unutmayın, “En iyi atık, hiç üretilmemiş atıktır.”

Resimleyen: Vincent Bergier

Tadımlık>>>

Görevimiz Yeniden Kullanım

Atıklarımızı kurtardık, yaratıcılığımızı parlattık!

Madem en sonunda çöpü boylayacaklar neden bu kadar fazla eşya üretiliyor? Işık hızıyla tüketilen tüm bu eşyalar yeni bir hayatı hak etmiyor mu? Peki çöp kutularımız ve kaldırımlarımız tekrar kullanılabilecek atıklarla doluyken gezegenimizi nasıl bir gelecek bekliyor?

Türkiye’de, atıklarımızın sadece %13’ünün gerçekten geri dönüştürüldüğünü biliyor muydunuz?

Tişörtten çanta yapmak, plastik şişeleri bovling kukalarına çevirmek ya da karton koliden dekoratif bir etajer tasarlamak artık çok kolay!  

Etrafımız yaratıcılığımızı tetikleyecek pek çok atıkla çevrili: Kâğıt, karton, teneke kutu, cam şişe, plastik ambalaj ve daha niceleri…

İsrafa dur de, geri dönüştür ve hayatı güzelleştir! Üstüne bir de kullandığın eşyaların ömrünü uzatmanın yollarını öğren!

Son yıllarda yükselişe geçen “Yeniden Kullanım” kavramını a’dan z’ye mercek altına alan Görevimiz Yeniden Kullanım, okurları bu hedefte üç değişmez kuralla tanıştırıyor; azaltarak, yeniden kullandırarak ve geri dönüştürerek çocukların doğa dostu yeni alışkanlıklar edinmesini sağlıyor. 

Çevre bilinci kazandırma amacıyla hazırlanan “Gezegenimizi Koruyalım!” dizisinin ”İsrafa dur!” demesini öğreten bu halkası; eğlenceli oyunlar, bulmacalar ve etkinlikler eşliğinde, yeniden kullanımın sırlarını ve sınırlarını açıklığa kavuşturuyor. Kitleleri etkileyen böylesine önemli bir hareketi hayatımıza kolayca uyarlamak için çeşitli yöntemler ve ipuçları paylaşarak bizleri sağduyulu olmaya çağırıyor!

Unutmayın, sofradakileri çöp olmaktan kurtarmak da, okyanusları temiz tutmak da sizin elinizde!

Resimleyen: Claire Le Gal

Tadımlık>>>

edebiyathaber.net (20 Ekim 2022)

Yorum yapın