Troya Antik Kenti’nin UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine Kabulü’nün 20. yılında ‘Troya Yılı’ ilan edildi. Çanakkale Valiliği evsahipliğinde antik şehrin destanını yazan görme engelli ozan Homeros anısına dünyadaki kardeşliğe vurgu yapacak bir organizasyon düzenleniyor. 14-15 Ağustos tarihlerinde, 20’yi aşkın ülkeden ve Türkiye’nin dört bir yanından 250 görme engelli, Homeros’un Troya Efsanesi’ni anlattığı dünya edebiyatının en önde gelen eserleri arasında gösterilen İlyada Destanı’ndan bölümler okumak için Troya Antik Kenti’nde buluşuyor.
Dünyadan ve Türkiye’den yüzlerce görme engellinin 14 – 15 Ağustos tarihlerinde Troya Antik Kenti’nde buluşacağı 1.Troya Dünya Görme Engelliler Homeros Okumaları, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Çanakkale Valiliği, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, GMKA, MÜSİAD, TÜRGED, GESTAŞ Deniz Ulaşım A.Ş, İÇDAŞ destekleriyle gerçekleştirilecek. 14 Ağustos’ta Homeros Okumalarının gerçekleşeceği programı 15 Ağustos’ta düzenlenecek panel takip edecek.
Tüm dünyadaki körleri birleştiren bir simge isim olarak kabul edilen Homeros’un İlyada Destanı’nda yer alan Troya Efsanesi bölümü Braille Alfabesi ile özel olarak hazırlanacak. Homeros Okumaları için hazırlanan özel kitapçıklar görme engelli katılımcılar tarafından Destan’a ilham veren topraklarda, Troya Ören Yeri‘nin geçmişle bugünü buluşturan mistik atmosferinde gerçekleştirilecek.
Homeros Okumaları ile tüm dünyaya hoşgörü ve barış mesajı verilecek
Troya Efsanesi’ni yazan görme engelli ozan anısına dünyadaki kardeşliğe vurgu yapacak bir organizasyona ev sahipliği yapacak olan Çanakkale Valiliği, Birleşmiş Milletler (BM)’ye üye olan ülkelerden, Balkan Türk Bölgesi’nden ve Türkiye’nin dört bir yanından gelecek görme engellileri ağırlayacak.
Etkinlik süresince, Homeros Okumaları’nın yanı sıra düzenlenecek Türk geceleri ile çeşitli yöre yemekleri, müzikleri, dansları ile ülkemizin tanıtımı sağlanacak.
edebiyathaber.net (8 Ağustos 2018)