Friedrich Schiller’in tek romanı “Hayaletgören”, Bilge Uğurlar, Türkis Noyan çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Schiller’in okültizm, spritüalizm motifleriyle dönemin komplo teorilerini ustalıkla harmanladığı Hayaletgören, kimsenin kendisini tanımadığı Venedik’te sessiz sedasız bir yaşam süren melankolik bir Alman prensinin hayatına odaklanır. Oysa Venedik baştan çıkarıcı zevklerin, karanlık arzuların şehridir.
Hayaletgören, romantik ve gotik düşünce geleneği üzerinde önemli etkiler bırakan Alman oyun yazarı ve şair Friedrich Schiller’in tek roman denemesidir.
1787-1789 arası Thalia dergisinde bölüm bölüm yayımlandığında büyük ilgiyle karşılaşan Hayaletgören bir roman fragmanı.
Schiller’in Hayaletgören’de işlediği motifler sonradan E.T.A. Hoffmann’dan Thomas Mann’a uzanan bir yelpazede sıklıkla yeniden edebiyat sahnesine taşındı, kullandığı anlatım teknikleri ise Edgar Allan Poe, H.P. Lovecraft ve Clark Ashton Smith gibi isimler tarafından benimsendi.
#dünyaklasikleri #almanklasikleri #venedik #karnaval #komplo #gizlidernekler #okültizm
Bu kitaba ilgi duyanlar için ek öneriler: Horace Walpole: Otranto Şatosu; Richard Marsh: Böcek; Sheridan Le Fanu: Carmilla, Friedrich de la Motte Fouqué: Undine, Sir Arthur Conan Doyle: Baskerville’lerin Köpeği
JOHANN CHRISTOPH FRIEDRICH VON SCHILLER, 1759’daMarbach am Neckar’da doğdu.Şair, oyun yazarı ve edebiyat kuramcısıdır. Wieland, Herder ve Goethe’yle birlikte Weimar Klasiği’nin en önemli dört yazarından biridir. Schiller,1775’te Klopstock’un şiirleriyle ilgilenmeye başladı. Aynı yıl Der Student von Nassau (Nassau’lu Öğrenci) dramını kaleme aldı.1776’da ilk defa Der Abend (Akşam) adlı şiiri yayımlandı. 1780’te,“İnsanın Vahşi Doğası ve Ruhu ile İlişkisi Üzerine Deney” konulu bir doktora tezi hazırladı.1776’da yazmaya başladığı, yasa ve özgürlük çatışmasını öne çıkaran Der Räuber (Haydut),1781’de önce isimsiz olarak yayımlandı. Oyun,1782’de sahneye uyarlandı ve yoğun ilgiyle karşılandı. Bu eseri Don Carlos ile Kabale und Liebe (Hile ve Aşk) adlı dramlar takip etti. Schiller, 1783-1789 yılları arasında Mannheim, Leipzig, Dresden veRudolstadt’ta yaşadı.1788’de Goethe’yle karşılaştı ve dost oldu.1789’da Jena’dan gelen profesörlük teklifini kabul etti ve tarih eğitimi vermeye başladı. Bu dersleri, beklenmedik derecede dikkat çekti. Aynı yıl Hayaletgören basıldı ve kamuoyunda büyük ilgi gördü.1796’dan1800’e kadar edebiyat dergisi Musenalmanach’ı yayımladı. 1797’de Musenalmanach’ta Goethe ve Schiller bir hiciv bölümü düzenlediler. Der Taucher (Dalgıç), Der Handschuh (Eldiven), Der Ring des Polykrates (Polykrates’inYüzüğü), Der Gang nach Eisenhammer (Eisenhammer’e Yolculuk) ve Die Kranic he des Ibykus (Ibykus’un Turnası) 1797’ye ait baladlarıdır. Bunları 1798’de Die Bürgschaft (ŞehirHalkı) ve Der Kampf mit dem Drachen (Ejderhayla Savaş) adlı baladlar izledi. Schiller bundan sonra yeniden drama döndü ve 1799 yılında Wallenstein’ın, hemen ertesi yıl ise Maria Stuart’ın çalışmalarını bitirdi. 1801’de Die Jungfrau von Orléans’ı (Orléans Bakiresi),1803’te iseDie Braut von Messina’yı (Messina’lı Gelin) kaleme aldı.1802’de Schiller’e soyluluk unvanı verildi, böylece Friedrich von Schiller olarak adlandırılmaya hak kazandı.1804’te Wilhelm Tell’i tamamlayarak Demetrius’a başladı; ancak ağırlaşan hastalığı dolayısıyla bu eseri bitiremeden1805’te Weimar’da öldü.
BİLGE UĞURLAR,1964’te İstanbul’da doğdu.1982’de İstanbul Erkek Lisesi’ni, 1989’da Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nü bitirdi. Türkis Noyan’la birlikte Friedrich Schiller’in Hayaletgören, Heinrich von Kleist’ın Michael Kohlhaas, Peter Handke’nin Don Juan,Joseph Roth’un Hotel Savoy, E.T.A.Hoffmann’ın Kedi Murr’un Hayat Görüşleri, Küçük Zaches Namıdiğer Zinnober, Üstat Pire adlı yapıtlarını çevirdi.
TÜRKİS NOYAN, 1929’da İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Alman Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirdi. Stephan Gerlach’ın Gerlach Seyahatnamesi,Tobias Heinzelmann’ın Osmanlı Karikatüründe Balkan Sorunu 1908-1914 ve Osmanlıda Bir Köle Brettenli Michael Bretten’in Anıları: 1585-1588 çevirdiği yapıtlardan bazılarıdır.
edebiyathaber.net (19 Haziran 2020)