Söyleşi: Mehmet Özçataloğlu
Kronik Kitap tarafından yayımlanan “Yorganın Ustası mı Olur?” adlı kitabıyla kültürel mirasımıza sahip çıkmak ve çocuklara tanıtmak adına yola çıkan Gül Çetin’le kitabı ve sonraki süreci konuştuk.
Söyleşimize başlarken, sizi tanıtalım isterim. Zira kitabın arkasında dolgun bir geçmiş sayfası okudum. Henüz sizi tanımayan/bilmeyenler için kendinizden bahseder misiniz?
1985, İstanbul doğumluyum. Küçük yaştan beri sanat dallarıyla ilgiliyim. Burslu olarak Bahçeşehir Üniversitesi Görsel İletişim Tasarım lisansımı bitirdikten sonra Kadir Has Üniversitesi İletişim Bilimleri’nde yüksek lisansımı kitap sanatı üzerine tamamladım. 2010’dan beri eşimle birlikte Türkiye’nin ilk iç iletişim ajansı Fikri Mahsul’un kurucu ortağıyım, ağırlıklı olarak markalar için sosyal sorumluluk projeleri tasarlıyorum.
Kızım ve oğlumdan aldığım ilhamla yazar ve çizer olarak çalışmalarıma devam ediyorum. İllüstrasyonlarım, yazılarım, şiirlerim çeşitli dergilerde, gazetelerde, yetişkin ve çok sevdiğim çocuk kitaplarında yer alıyor.Dünya Gazetesi için çizimlerim halen kullanılıyor, Bavul Dergisi ve BirGün Gazetesi’nde köşe yazarıyım. Bugüne kadar çeşitli yayınevleri için altmışa yakın kitap resimledim. Can Yayınları’ndan çıkan ‘Türkiye Hikâyelerini Anlatıyor’ kitabında “İlk Sipariş” isimli hikâyem yer alıyor (2017). Ebeveyn ayrılığı üzerine çocuklar için yazdığım “Yorganımın Altından Sesleniyorum” kitabım Timaş Çocuk’tan çıktı (2021). Yazıp resimlediğim “Kümülüs Diyarında Olağanüstü Bir Gün” ve “Bazen” isimli kitaplarım Luna Çocuk yayınlarından çıktı (2022). Yurt dışında yaşayan Türk çocuklar için (Selma Otuk ile) hazırladığımız okuma ve ders kitapları Avusturya’da müfredata girdi ve Almanca konuşulan ülkelerde satılıyor. Çocuklara kültürel mirasımız olan eski meslekleri tanıtma hayalim Kronik Çocuk ile gerçekleşti, “Kaybolan Meslekler Serisi” için çalışmalarımı sürdürüyorum.
İki kişisel sergi açtım, seksenden fazla karma sergiye katıldım ve ödüllü kısa filmlerim mevcut. Gönüllü olarak Türkiye Eğitim Gönülleri Vakfı’nda çocuklara sanat eğitmenliği yaptım, halenİstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bianeli juri takımındayım. Daha fazlasını merak edenleri siteme davet ederim: www.gulcetin.com
“Yorganın Ustası mı Olur?”, Kaybolan Meslekler adıyla oluşacak seri kitapların ilki. Biraz projeyi anlatır mısınız, bu fikir nasıl doğdu?
Biliyorsunuz unutulmaz mesleklerimiz zengin kültürümüzün birer parçasıdır ve gelecek nesillere bırakacağımız değerli bir mirastır. Bu projedeki amacım ülkemizin farklı coğrafyalarına ait eski meslekleri çocuklarımıza tanıtmak, korunmasını sağlamak. Açıkcası bunun bugüne kadar yapılmamış olması biraz üzücü. Çok şanslıyım ki Kronik Çocuk ile bu yolculuğa birlikte çıktık. Yayın yönetmenim Olcay Mağden’e hayalime ortak olduğu için buradan tekrar teşekkür ederim.
Toplamda kaç kitaba ulaşılması planlanıyor, başka hangi meslekler var sırada?
Serinin ilk kitabında son yorgan ustalarından biri olan Yaşar Usta bizi Yorgancıılık sanatıyla tanıştırıyor.
Serimiz için bir sayı belirlemedik, olabildiğince devam edecek. Sepetçi, Bakırcı, Saat Tamircisi, Kilimci, Bastoncu. Kitaplarımız bir koleksiyona dönüşecek.
Serideki kitapları (diğer meslekler) sizin kaleminizden mi okuyacağız?
Evet, benim kalemim ve çizgimden devam edecek bu yolculuk.
“Yorganın Ustası mı Olur?” benim için de çok özel bir kitap oldu. Nedeni ise kapağı açar açmaz “Merhaba Kilis” başlığı ile karşılaşmam. Kilis benim mesleğe ilk başladığım kenttir. Yaşamımda birçok özel şeyi ve çok güzel dostlukları orada yaşadım. Bu yüzden Kilis denince burnumda bir sızlama hissederim. Kitabı yazım sürecinde siz neler yaşadınız?
Ne kadar güzel bir tesadüf olmuş. Sizin de anılarınızı canlandırmaya vesile olmuşum, ne mutlu. Kitap yorgancılık konusunu işlediği için arka planda derin bir araştırma gerektiriyor. Çocuklara bu bilgileri sıkıcı olmadan esprili bir dille ve mümkün olduğunca sade şekilde aktarabilmeye gayret ediyorum. Ayrıca çizimlerle de destekliyorum. Bütün seri boyunca bu süreç her bir kitap için aynı şekilde devam edecek. O meslek hangi coğrafyada, ne zaman, nasıl, ne şartlarda, kimler tarafından, ne kadar emekle uygulanıyor. Bunları detaylı şekilde öğrenmek benim için ayrıca zevkli, çünkü meraklı bir insan olduğum için açıkcası projeden büyük keyif alıyorum.
Yorgancılığa dair çok şey öğreniyor okur. Anlattıklarınıza tanıklık ettiğim için gözümde canlandı her an. Ama hiç bilmeyenler için de birçok teknik bilgiyi kurgu içinde başarılı şekilde aktardığınızı gördüm. Kültürel mirasımıza sahip çıkabilmek adına okurlarınıza neler söylemek istersiniz?
Çok teşekkür ederim. Okuyuculardan gelen yorumlar benim için çok değerli, böylece devam etmek için motive oluyorum. Her kitabın sonunda küçük okurlarımı da harekete geçiren bir etkinlik tasarlamak istiyorum. Bu kitabımda geleneksel yorgan motiflerini öğreniyorlar, sonra kendi motiflerini tasarlıyorlar.
Son söz olarak; Çocuklarına nitelikli kitap okumayı-okutmayı seven anne babalar, öğretmenlere sesleniyorum. Kültürel mirasımıza birlikte sahip çıkalım. Çocuklarımıza en güzel kitaplar yoluyla bu aktarımı sağlayabilir, bu sevgiyi ve koruma bilicini aşılayabiliriz. Bu yolculukta bana eşlik ederseniz çok sevinirim.
edebiyathaber.net (6 Kasım 2023)