Gülçin Manka’nın yeni öykü kitabı “Sazlıkların Arasında”, Kuytu Yayınları etiketiyle yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
“Sırtüstü olmam büyük şans. Buzdolabında çok üşüdüm. Neyse ki bir gece vakti, ılık suyla buluştum. Önce dibe vurdum. Aşağıdaki canlı dünyayı bırakıp yukarıya çıkmak zor geldiyse de yukarıda parlayan binlerce yıldız korkumu geçirdi. Bakış açımla gökyüzünü yusyuvarlak bir tas gibi göre-biliyorum. Dolunay yok, çok şükür!
Yoksa yine utandırırdı beni, erkek bakışlarıyla!”
Bazı öyküler, sıradan insanların hikayelerini anlattığını vurgular. Oysa insanları sıradan ya da sıra dışı yapan, yaşadıklarıdır, başına gelenlerdir. “Sazlıkların Arasında”, sıradan görünen insanların sıra dışı hikayelerini okuyucuyla buluşturuyor.
İlk öykü kitabı “Gelincik Kutusu”, 2012 yılında yayımlanan yazarın ikinci kitabına ismini veren “Sazlıkların Arasında Şimdi” öyküsü, ülkemizin en büyük toplumsal yaralarından biri olan kadın tecavüzleri ve cinayetlerini, diğer bir deyişle kadına şiddet olgusunu, gerçek bir olaydan yola çıkarak anlatıyor. Bir üçüncü sayfa haberinden etkilenilerek yazılan öyküyle; yazar, ülkemizde yaşanan ve vahşet olarak nitelendirilebilecek bu tür olaylara farklı bir bakış açısıyla bakarak, bu konudaki duyarlılığını öyküsüne yansıtıyor.
Kısaca, kadına şiddet her yerde, bazen çarşıda – pazarda, bazen evde, bazen de, “Sazlıkların Arasında”.
Gülçin Manka kimdir?
Eskişehir doğumlu yazar, Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Reklamcılık ve Halkla İlişkiler Bölümünden mezun oldu. Ankara’da bir süre reklam yazarlığı yaptıktan sonra, Karayolları Genel Müdürlüğü Basın ve Halkla İlişkiler Biriminde çalışmaya başladı. Bu sırada, Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamladı. “Anadolu Ajansı ve İkinci Dünya Savaşı” adlı doktora tezi, kitap olarak yayımlandı.
Öyküyle ilgilenmeye başladıktan sonra, çeşitli edebiyat ve öykü atölyelerine katıldı. Öykü ve yazıları, çeşitli edebiyat dergileri ve sitelerinde yayımlandı. “Gelincik Kutusu” adlı öyküsü, “Sabahattin Ali Öykü Yarışması”nda mansiyon ödülü kazandı. Aynı adı taşıyan kitabı, 2012 yılında yayımlandı. İki yıldır, üyesi olduğu Ankara Uluslararası Öykü Derneğinin düzenlediği “21 Aralık Kısa Öykü Günü” ile “Ankara Öykü Günleri”ne ve “Faruk Duman Öykü Atölyesi”ne katılıyor. Mayıs 2016’da ise, Çankaya Belediyesince düzenlenen “Kırmızı Sandalye Öykü Günleri”ne konuk öykücü oldu.
edebiyathaber.net (22 Eylül 2016)