Simone de Beauvoir’ın “Konuk Kız“ adlı romanı, Esra Özdoğan çevirisiyle Everest Yayınları tarafından 2022’de yayımlandı. 20. yüzyılın en etkili kalemlerinden Beauvoir’ın tarihe tanıklık eden bu romanını öneriyoruz.
Tanıtım bülteninden
Simone de Beauvoir’ın ilk romanı Konuk Kız 1943’te, İkinci Dünya Savaşı devam ederken yayımlandı. Bu tarihte Fransa, Almanya’nın işgali altındaydı ve işbirlikçi Vichy Hükümeti vatan, aile, çalışma gibi değerleri öne sürerek kitleleri elinde tutmaya çalışıyordu. Konuk Kız, bu anlayışa tamamen karşıt bir kurgu ve atmosfere sahiptir. Savaş yaklaşırken Paris’te bir tiyatroyu ayakta tutmaya çalışan Pierre ve Françoise çiftiyle himayelerine aldıkları, taşradan gelen genç kızın hikâyesi, dönemin yerleşik yargılarına ve hükümetin ideallerine alabildiğine uzaktır. Üçlü bir ilişkiye dönüşen bu birlikteliğin taraflarının ötekinin varlığıyla sarsıldığı, çatışmalara sürüklendiği Konuk Kız, Simone de Beauvoir’ın hayatından ve savaş öncesinde içinde bulunduğu düşünce dünyasından izler taşır.
Yazar hakkında
(9 Ocak 1908 – 14 Nisan 1986)
İlköğretimini Katolik okullarında gördü. Babasının yönlendirmesiyle 1925’te matematik, felsefe, edebiyat ve dil alanlarında yükseköğrenimine başladı. 1928 yılında Sorbonne’dan diploma alan dokuz kadından biriydi. École Normale Supérieure’de felsefe öğretmenliği sınavlarına hazırlanırken hayat arkadaşı olacak Jean-Paul Sartre’la tanıştı. 1929-1943 arasında, Marsilya, Rouen, Paris gibi şehirlerde lise öğretmenliği yaptı. 1943 yılında yazdığı Konuk Kız ilk edebi eseri olarak görülür. Ardından Başkalarının Kanı (1945), Bütün İnsanlar Ölümlüdür (1946), Mandarinler (1954 Goncourt Ödülü), Güzel Görüntüler (1966) ve Yıkılmış Kadın (1968) geldi. Bir yazar için yaşamın mutluluğu ile yazmanın gerekliliği arasında seçim yapmanın imkânsız olduğu fikri otobiyografik yazılarının temelini oluşturdu. Bir yanda paylaşılan bir mutluluk öte yanda da hayat kurtaran bir sıkıntı varken, kendini eserlerinin nesnesi yaparak bu ikilemden biraz olsun kurtuldu. Dünya çapındaki feminist hareketin kaynak eseri olmuş İkinci Cins (1949) kitabının dışında de Beauvoir’ın birçok felsefi ve teorik metni vardır. Elli bir yıllık hayat arkadaşı Jean-Paul Sartre’ın ölümünden sonra Simone de Beauvoir Veda Töreni (1981) ile Sartre’la mektuplaşmalarının büyük bir kısmını yayımladı. Ölümüne kadar, Sartre’la birlikte kurdukları Les Temps Modernes dergisine katkıda bulunmaya ve feminizm hareketiyle olan dayanışmasını da her fırsatta çeşitli yollarla göstermeye devam etti.
edebiyathaber.net (7 Ağustos 2023)