Yasemin İnceoğlu ve Altan Kar’ın “Kadın ve Bedeni” adlı kitabının 2. baskısı Ayrıntı Yayınları etiketiyle yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Güzellik kavramı insanoğlunun yolculuğuna paralel olarak, bir dönem tinsel çalışmalarda kendine yer bulurken, başka bir dönemde ise nerdeyse matematiksel formüllere indirgenmiştir. Güzellik, aslında bir anlamda, insanın estetik tarihinin ve bu tarihsel süreç içinde “estetik bir obje olarak insan bedeninin” incelenmesidir. Kadın bedeni günümüze değin her dönemde güzelliğin sembolü olmuştur. Aydınlanma yıllarına kadar çeşitli yasaklarla baskı altında tutulmuş olan kadın bedeninin, özgürce sergilenmesi engellenmiştir. Buna karşın, yasaklı dönemlerde bile, kadın bedeni ironik biçimde imgesel olarak sanatta, felsefede vb. alanlarda yaratıcılığın kaynağı olmuştur. Kadının küçük yaşlardan itibaren kendisini toplum içinde seyredilen bir nesne olarak algılaması ve her zaman bir sahne üzerinde hissetmesi kapitalist ideolojinin bu yönde ilerlemesini kolaylaştıran temel faktörlerden biri haline gelmiştir. Günümüzde kadın, popüler kültür tarafından idealize edilen bir “öteki beden” ile hiçbir zaman memnun olmadığı kendi bedeni arasında sıkışıp kalmıştır. Cinsel istismar, ayrımcılık, ötekileştirme ve güzellik söylemi altında kadının içselleştirdiği tüm baskıcı normlar, kadın bedenini zapturapt altına almaya yöneliktir. Bu kitapta yer alan makaleler, güzellik kıskacına sıkışmış kadın bedeninin gönüllü veya gönülsüz biçimde maruz kaldığı şiddeti, disiplinler arası tartışmaya açmayı hedefliyor.
Yasemin İnceoğlu
1983’de İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun olan İnceoğlu, Yüksek Lisans ve doktorasını (1990), doçentliğini (1993) ve profesörlüğünü (1999) Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nden aldı. 2004’den beri Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde çalışmakta olan İnceoğlu, ILAD, UNESCO ve Amerikan Biyografi Enstitüsü gibi kuruluşlara üye olmasının yanı sıra, Avrupa Konseyi’nin medya okuryazarlığı toplantılarına Avrupa Komisyonu Uzmanı olarak katıldı. Columbia Üniversitesi (1994) ve Salzburg Seminerlerine (2003) burslu olarak davet edilen İnceoğlu, Medya Gözlem Platformu ile Medya Tekzip Merkezi’nin kurucu üyelerindendir. İnceoğlu’nun yayımlanmış kitaplarının arasında Ayrıntı Yayınları’ndan çıkan Metin Çözümlemeleri ve Kadın ve Bedeni’ni sayabiliriz; ayrıca uluslararası ve ulusal konferanslarda medya, savaş, dezenformasyon, etik konularında sunduğu makale ve bildirileri mevcuttur. Sosyal Değişim Derneği’nin Danışma Kurulu Üyesi, kültür sanat merkezi Garaj İstanbul’un bireysel destekçisi ve Kadın Kültür Vakfı’nın Mütevelliler Heyeti Üyesi olan İnceoğlu evli ve bir kız çocuk annesidir.
Altan Kar
1988 yılında İstanbul Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyal Antropoloji Bölümü’nden mezun oldu. İstanbul’un Mahalle Muhtarlarının Sosyokültürel Yapılarını konu alan bir mezuneyite tezi hazırladı. “Kadının Aile İçindeki Karar Süreçlerine Etkisi” başlıklı yüksek lisans tezini ise, Mimar Sinan Üniversetise Sosyoloji Bölümü’nde 2002 yılında tamamladı. Aynı bölümde doktora derecesini, “Sembolik Kültürel İlişkiler ve Armağan Örneği” başlıklı bir tez yazarak aldı. Küreselleşme, popüler kültür, tüketim davranışları ve iletişim teknolojileri konularında ulusal ve uluslararası yayınları vardır. Halen Yeditepe Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapmakta, kültürel farklılıklar ve davranış biçimleri alanlarına yönelik dersler vermektedir.
edebiyathaber.net (12 Aralık 2017)