Hakan Yaman‘ın Hüzzam’ın Uçma İhtimali kitabı Sia Kitap’tan yayımlandı.
Tanıtım bülteninden:
“Yeni bir kitap çıkmış. Adı, ‘Ölmeye Yatmak’. Tesadüfen elime geçti burada… Romanın kahramanı konforlu bir otel odasında ölmeye yatıyor. Ne tuhaf. Bizse her gün ölmeye kalkıyoruz demir ranzalarımızdan. Bunun için yaşatıyorlar bizi. Ekmeğimizi, suyumuzu bunun için veriyorlar. Bunun için havalandırma, bunun için hava ve su. Ölmeye kalkalım diye. Belki de hiç kalkamamak en iyisi. Çünkü kalkamazsak ölemeyeceğiz de…”
Üç darbe, üç dönem: 1960 Darbesi, 12 Mart Darbesi, 80 Darbesi. Toplumu sarsan, yüzlerce kişinin tutuklanmasına, işkence görmesine, ölümüne, ailelerin parçalanmasına, hayatların ziyan olmasına yol açan olayları vurucu ayrıntılarla ilmek ilmek örüyor Hakan Yaman, Hüzzam’ın Uçma İhtimali’nde; gencecik insanların tamamlanamayan aşklar, gerçekleşemeyen hayallerle yoğrulu dünyalarını tanıtıyor. Hayali kahramanlar yanında Turan Emeksiz’den Deniz Gezmiş’e, Talat Aydemir’den Mahir Çayan’a kadar gerçek kişilerle dokunan romanda, bu üç kaotik dönem idealleri, yıkımları ve hayal kırıklıklarıyla acıtıcı bir fon oluşturuyor, Ülkücü bir abinin Devrimci kardeşi İsa’nın romanına. Hakan Yaman’ın, onlarca tanıktan dinledikleriyle, derinlemesine bir belge çalışmasıyla kotardığı bu çarpıcı roman belki de bu dönemleri kurgusal olarak işleyen en kapsamlı yapıtlardan biri.
Belki bir hesaplaşma, belki bir iç döküş, belki de bir yüzleşme, Hüzzam’ın Uçma İhtimali. Ya da bir hatırlatma: Belki de kanadı kırık Hüzzam ne zaman uçabilirse özgürlük de o zaman yaşanacaktır. Kim bilir.
Yazar hakkında:
Hakan Yaman, 1963 yılında İstanbul’da doğdu. 1988’de Marmara Üniversitesi, Yabancı Diller İngilizce bölümünü bitirdi.
İlk romanı İsrafil’in Kanatları, 2007 yılında yayımlandı. Roman, yabancı dile çevrilmemesine karşın Türkiye’de olduğu kadar yurtdışında da ses getirdi. İtalyan gazeteci Orsola Casagrande ile yaptığı söyleşi İl Manifesto gazetesinde yayımlandı.
Bir yıl sonra çıkan Fotoğraftaki Kadın adlı romanıyla 2009 Yunus Nadi Roman Ödülü’nü kazandı.
19. yüzyılda İzmir’in Levanten dünyasında geçen bir aşk ve ihanet öyküsünü kaleme aldığı Güz Kokulu Günahlar, 2011’de yayımlandı.
Bir romancının itiraflarıyla şekillenen romanı Romancı, Mart 2014’te yayımlandı, temmuz ayında PEN Türkiye tarafından Ayın Kitabı seçildi. Hakan Yaman aynı yıl, Avrupa Birliği Edebiyat Ödülü adayı olarak finale kaldı.
Beşinci romanı Huş Ağaçlarının Sessizliği, SİA Kitap tarafından Ocak 2020’de yayımlandı.
İçinde kâinatın tüm sırlarının saklı olduğu düşünülen esrarengiz bir kitabın, Türkiye’nin çalkantılı 50’li yıllarıyla 1700’lerde, Sultan I. Mahmud dönemi arasında gidip gelen hikâyesi üzerinden din, mezhep ve etnik ayrımcılık gibi önemli sorunlara yer verdiği ilk romanı İsrafil’in Kanatları aynı yılın temmuz ayında SİA Kitap tarafından yeniden yayımlandı.
Hakan Yaman’ın Güz Kokulu Günahlar romanı, Ocak 2021’de Bulgaristan’ın Aviana Yayınevi tarafından Bulgarca yayımlandı.
Yaman’a 2009 Yunus Nadi Roman Ödülü’nü getiren Fotoğraftaki Kadın romanı Nisan 2021’de SİA Kitap tarafından yeniden yayımlandı.
Hakan Yaman, PEN Türkiye Yazarlar Derneği üyesidir.
edebiyathaber.net (7 Ocak 2022)