1. Yazmak, doğru yerde yazmamak, eksik bırakmak da demektir bir yandan.
2. Yazmak, başka yaşamların korkularını, acılarını, mutluluklarını, hırslarını, kıskançlıklarını da yaşamaktır. Yazmak, yaşam alanını genişletmektir. Farkındalığını arttırmaktır. Daha derini görmektir. Bu, aynı zamanda bir sorumluluktur. Kim ne derse desin, bunu ciddiye alın.
3. Gösterişli cümleler kurmaya çalışmak; ilgi çekmek için takla atmaya benzer. Cümleleriniz üzerinde çalışırken daha gösterişsiz hale getirmek için çaba harcayın. Gösterişi nasıl yapacağınızı zamanla kendiniz bulacaksınız. Herkesin kullandığı kelimelerle herkesten farklı yazmayı öğrenmelisiniz.
4. Yalnızlık önemlidir. Yazmaya ayırdığınız zamanı sevdiklerinizin zamanından çaldığınızı düşünüyorsanız, az uyumayı öğrenin. Örneğin; evdeki herkes uyuduktan sonra çalışın. Zamanla, zihniniz ve bedeniniz buna uyum sağlayacaktır. Hem vicdanınız rahat edecek, hem de yalnız kalarak düzenli çalışacaksınız.
5. Esin perisini beklerseniz yılların hiçbir şey yapmadan nasıl da geçtiğini acı bir şekilde öğrenirsiniz. Esin perisini arıyorsanız aynaya bakın. Gördüğünüz perinin kendisidir. Sizi yazma edimine yöneltecek uyaranları tespit edin. Bazı kitapları okumak, bazı müzikler, karanlık, yalnızlık, film izlemek, şekiller çizmek ve bunlar gibi uyaranlardan sizi etkileyenleri bir araya getirdiğinizde aynadaki şahsın esin periniz olduğunu anlayacaksınız.
6. Anlatım kimliği yazarın her şeyidir. Yazdıklarınızdan herhangi bir sayfayı iyi bir okura okuttuğunuzda “Bu X yazara benziyor” diyorsa siz o X yazarın anlatım kimliğini kullanıyorsunuz demektir. Ama endişe etmeyin. Benzetildiğiniz X yazarın kim olduğuna bağlı olarak iyi bir yolda olduğunuz da söylenebilir bu durumda. Zamanla kendi anlatım kimliğiniz belirginleşecektir.
7. Kahramanlarınızı anlatmayın. Kahramanlar kendilerini anlatsınlar. Mekân bu konudaki en değerli aracınızdır. Açık bir haritanın üzerinde daire içine alınmış dağların olması bize o odada yaşayan kahraman hakkında fikir verecektir. Aynı odada tekerlekli sandalye olması ise bizi kahramanın geçmişi ve özlemleriyle ilgili yorumlar yapmaya zorlayacaktır.
edebiyathaber.net (3 Kasım 2014)