Arkeoloji alanında Türkiye ve dünyanın sayılı isimlerinden Prof. Dr. Halet Çambel doğumunun 100. yılında Boğaziçi Üniversitesi’nde anılıyor. Boğaziçi Üniversitesi Halet Çambel ve Nail Çakırhan Arkeolojik ve Geleneksel Mimarlık Araştırmaları Merkezi tarafından 8 Kasım 2016 Salı günü düzenlenecek “Halet Çambel’i Anma Konferansı”nda Londra Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr J.David Hawkins “Büyük Karatepe-Aslantaş Çift Dilli Yazıtı – Hiyeroglif Luvice’nin Çözülmesine Katkıları” konulu konuşma yapacak.
Cumhuriyet döneminin ilk nesil arkeologlarından biri olan, eserleri ve başarıları ile akademik çevrenin dışına taşarak topluma mal olmuş, uluslararası üne sahip bilim insanı olan Prof. Dr. Halet Çambel, 2004 yılında Hollanda Prens Claus Kraliyet Ödülü’ne layık görüldü. 2005 yılında Boğaziçi Üniversitesi tarafından Anadolu arkeolojisine yaptığı katkılardan dolayı Fahri Doktora unvanı verilmiş olan Çambel’in Boğaziçi Üniversitesi’ne bağışladığı Arnavutköy’deki tarihi ‘Kırmızı Yalı’, Kalkınma Bakanlığı desteğiyle gerçekleştirilen restorasyon çalışması sonucunda ‘Halet Çambel ve Nail Çakırhan Arkeolojik ve Geleneksel Mimarlık Araştırmaları Merkezi’ne dönüştürüldü.
‘’Halet Çambel’i Anma Konferansı”nda Londra Üniversitesi’nde Afrika ve Doğu Kültürü Çalışmaları alanında çalışma yapan Prof. Dr J.David Hawkins “Büyük Karatepe-Aslantaş Çift Dilli Yazıtı – Hiyeroglif Luvice’nin Çözülmesine Katkıları konulu bir konuşma yapacak. Hitit hiyeroglif dili konusunda dünyanın sayılı isimlerinden biri olan Hawkins, Demir Çağı Yazıtları konulu kitabı ile dünya çapında ünlendi. Hawkins bu serinin ikincisini de Halet Çambel’in Kartepe araştırmalarındaki bulgularından da esinlenerek yazdı.
edebiyathaber.net (4 Kasım 2016)