Hasan Özkılıç’ın ödüllü romanı “Zahit”in yeni baskısı Everest Yayınları etiketiyle yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Hasan Özkılıç’ın 2013 Orhan Kemal Roman Ödülü‘ne layık görülen ve beyaz perdeye de uyarlanan büyük romanı Zahit, Everest editörlüğünde yeniden raflara döndü.
Özkılıç, bugün dahi içinde olduğumuz her çıkmazın sebebi olarak işaret edilen 80’ler Türkiyesi ve sonrasını, sarsıcı bir gerçekçilikle resmediyor Zahit’te.
“…köyler gördüm yakılıp yıkılmış… boştu!.. evler gördüm bir taşına bile dokunulmamış… boştu! (…) köyler gördüm vadilerde, yeşilliklerin içinde, dersin cennetten bir köşe… boştu! köyler gördüm sarp kayalara tutunmuş kartal yuvası… boştu! (…) köyler gördüm, kör oldum… karanlıktı, karanlık…”
Zahit, 2014’te yönetmen Erden Kıral tarafından Gece ismiyle beyaz perdeye uyarlanmış, başrolleri Nurgül Yeşilçay ve Mert Fırat paylaşmıştı.
Türkiye’nin yakın geçmişini zorunlu göçle köyden şehre gelen, şehirde tutunamayan bir ailenin; Süsen’in, Nahit’in, Gülcan’ın ve Zahit’in ağzından anlatan bu roman; acı çekerek, ağlayarak, kahkahalar atarak, sevişerek, kavga ederek, umutlanarak, zevk alarak, her halin içinde “Hayat!” diye bağırarak yaşamaya davet ediyor bizi.
Fabrikalar gördüm, büyük mü büyük… ben diyeyim bin, sen de on bin… fabrikalar gördüm, o kadar çok işçi çalışırdı, ben diyeyim on bin, yirmi bin, sen de otuz bin… fabrikalar gördüm, şehri sarmışlar büyük mü büyük, kapıları sonuna kadar açık… fabrikalar gördüm, kapıları devin ağzı, içine gireni yuttu bir bir… fabrikalar gördüm, şehrin öbür ucundan duyulan zilleri vardı, bir çalar bir çalardı ki gönlün şenlenir… fabrikalar gördüm, paydos zili çaldığında içinden güler yüzlü, renk renk giyinmiş işçiler döküldü dışarı… fabrikalar gördüm, önünde kocaman kocaman grev yazan yazılar vardı… fabrikalar gördüm, önünde işçiler davul zurnayla halaya durmuştu… Ben mi? Dengbej mi oldum? Aynı bir dengbej gibi anlattım, değil mi? Öyle… Dediğin gibi hanım, ben de dengbej oldum!.. Hem de şehirli bir dengbej!
Hasan Özkılıç kimdir?
1951 yılında Iğdır’da doğdu. 1973 yılında Turgutlu Lisesi’ni, 1980 yılında Ege Üniversitesi İşletme Fakültesi’ni bitirdi. 70’lerin başında yazmaya başladı. Yazdıklarında göçen işçileri, fabrikaları, tarım işçilerini anlattı. İlk öyküsü 1974 yılında Demokrat İzmir gazetesinde yayımlandı. Çıkış, Edebiyat Cephesi, Öykü, Küçücük Gerçek Sanat, Evrensel Kültür, Adam Öykü, İnsancıl, Papürüs, Güney ve Agora gibi dergilerde öyküleri yayımlanan Özkılıç, Gönlümün Şirazesi Bozuldu ile 2007 Haldun Taner Öykü Ödülü’nü, Zahit’le de 2013 Orhan Kemal Roman Ödülü’nü aldı.
Yazarın Kuş Boranı adlı kitabındaki “Bir Yanı Yaralı” ve Orada Yollarda kitabındaki “Güzel Günler İçin” adlı öykülerini Erden Kıral, Vicdan (2008) adlı uzun metrajlı film olarak çekti. Şerul’da Beklemek kitabından “Adı Kargalarda Saklı” öyküsünü Özcan Alper Moto Guzzi adıyla kısa metrajlı film yaptı.
edebiyathaber.net (12 Mayıs 2023)