Japonların uzun ve mutlu yaşam sırrı üzerinden hayat amacı keşfetmenin otuz beş yolu hakkında kılavuz kitap “İkigai Uygulama Rehberi” kısa sürede ikinci baskısını yaptı. Hector Garcia ve Francesc Miralles tarafından yazılan İKİGAİ İndigo Kitap tarafından yayınlandı ve Türkçeye Fransızcadan Nil Tuna tarafından çevrildi. İlk kitaplarında Japonlara özgü ikigai felsefesini en temele inerek inceleyen Garcia ve Miralles, okuyucuların hayattaki amaçlarını bütün yönleriyle nasıl keşfedeceklerini iki yıllık bir çalışmanın sonucunda hayata geçirdikleri bu yeni kitaplarında ayrıntılı biçimde anlatıyor. Kitapla ilgili olarak Publishers Weekly’de şöyle deniyor: “İnsanların hayatta aradığı mutluluğun ve eğlencenin, küçük değişikliklerle mümkün olduğunu gösteren akıcı, yeterli derecede bilgilendirici, ustalıkla yazılmış, sizi içine çeken, ayrıca görselleri, maddeleri ve tablolarıyla eksiksiz bir kitap.”
İkigai, dilimizde tam anlamıyla karşılığı olmayan Japonca bir kelime, yakın anlamı insanın her gün yataktan kalkmak için bir sebebinin olması. Hayatın yaşamaya değer olduğu her şey de denebilir. Japonlara göre biz farkında olmasak da hepimizin içinde, hatta bizzat kalbimizde mutlaka bir ikigai vardır. Bu felsefeden hareketle Japonya’nın 1960-1980 yılları arasındaki yükselişinin yöntemi olarak adlandırılan “Şinkansen Etkisi”ne ait kavramların günlük hayata uyarlanabileceğine ikna olan Garcia ve Miralles; Tokyo, Kyoto ve Ise ziyaretlerinin ardından kitaplarını üç ana başlık üzerinden tasarlamışlar. Geleceğe, geçmişe ve şimdiye yolculuk. Geçmişin bilincinde olmak hayatımıza anlam katar. Çocukluk ve ergenlik tutkularımızı yeniden keşfetmek, içimizdeki gerçek ikigaiyi bulmanın ipuçlarını sunar. Şimdiki zamanda ruhumuzu sağlama almak ve akışa kapılmak için özellikle sanat dalları nitelikli araçlardır. Potansiyellerimizi kullanıp geleceğe tutkuyla yönelmek ise bizim benliğimiz ve toplumla ilişkimiz doğrultusunda gücümüzü kullanım biçimimize bağlıdır.
Dünyanın en uzun ömürlü insanlarının yaşadığı Okinawa şehrinin kuzeyindeki bir kırsal kasabayı ziyaret eden Garcia ve Miralles’in tecrübesi zamanla elimizde tuttuğumuz kitaba dönüşmüş. Ebediyen genç kalmanın sırlarından biri de şu: “hayat amacımızı” keşfetmek. Kitap kısa zamanda birçok dile çevrilir ve çok satanlar listesinde ilk sıraya yerleşir. Peki bu alana ilgi duyan okur gündelik zorunluluklardan sıyrılarak ikigaisini nasıl keşfedebilir? İşte elimizdeki kitap, okurların kendi “ikigai”lerini her yönüyle keşfetmelerine ve açığa çıkarmalarına yardımcı olacak bir kılavuz. Geçmişten dersler alarak şimdinin farkına varmayı ve geleceğe endişelerden sıyrılarak tutkuyla bağlanmayı isteyenler için incelikli öneriler ve yöntemlerle dolu bir uygulama kitabı. İkigai Uygulama Rehberi’nde Japon kültürüne dair ilgi çekici bilgilere ek olarak, hayat amacımızı keşfetmek için ikigai felsefesini yaşamımızın merkezine nasıl koyacağımızı ve bunu bir güce nasıl dönüştüreceğimizi öğrenmemizi sağlayacak bütün konular ayrıntılı biçimde ele alınmış.
“Hayat amacınızı keşfetmeniz için esas olan ikigai felsefesini, yaşamınızın merkezine nasıl koyacağınızı otuz beş faklı aşamayla ele alan bu kitap geçmişi, bugünü ve geleceği bir araya getirerek kendinizi tanımanızı sağlayacak. Enso çemberinden koan bilmecelerine, haiku sanatından zen ve okçuluğa kadar birbirinden ilginç tekniklerle tanışacak, bunları günlük yaşamınıza nasıl aktaracağınızı öğreneceksiniz. Kelimenin tam anlamıyla ilham kaynağı.” Bu kitap, varoluşumuzun kaçınılmaz bocalamalarına rağmen, amaçlarımızı fark etmemiz ve onlara ulaşmamız için geçmişi, bugünü ve geleceği bütünleştirerek bizzat kendimizle ahenk içinde kalmamıza yardım edecek bir uygulama kitabı…
Serkan Parlak – edebiyathaber.net (12 Ağustos 2020)