Haydar Karataş’ın “Ejma’nın Rüyası” adlı romanı NotaBene Yayınları etiketiyle yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
“Gece Kelebeği Perperk-a Söe” ve “On İki Dağın Sırrı” adlı romanlarıyla Türkçe edebiyatta “büyülü gerçekçiliğin” örneklerini sergileyen ve Dersim’in kültürü ve coğrafyası içinde acılarla yoğrulmuş öykülerini anlatan Haydar Karataş’ın Ejma’nın Rüyası adlı romanı da NotaBene Yayınları’ndan çıktı.
Ejma’nın Rüyası masalsı ve gerçek öğelerin iç içe geçtiği, zaman mefhumunun giderek belirsizleştiği, geçmişin hiç bitmeyen, günümüzde de yaşamaya devam eden hikâyelerini anlatıyor.
Kim demiş sesin çizilmediğini, kim demiş nefesin bedeni terk ettiğinde ruhun yitip gittiğini, kim demiş?
Ejma’nın Rüyası, Dersim’in tarihsel geçmişine bir ağıt niteliği taşır. Çünkü Dersim’de dağların, taşların, ağaçların ziyaret kabul edilmesi mistik bir inanç olmaktan çok zamanın içinde kayıp giden ve unutulmamak için yeryüzüne iz bırakan birer insan metaforudur.
Masal da burada başlar ve dilden dile, diyardan diyara sürgün misali dile dökülür. Sonra o masalın kahramanıyla ansızın bir yerde karşılaşıverirsiniz. Ya da uçsuz bucaksız bir anda kendinizi o masalın içinde kendinizi bulursunuz. Haydar Karataş, Gece Kelebeği Perperk-a Söe ve On İki Dağın Sırrı Romanları’nın ardından ilk öykü kitabı olan Ejma’nın Rüyası’nın içinde yer alan öyküler üç bölümden oluşuyor Masal İnsan, Sayıklamalar ve Tarihsel İnsan.
“Haydar Karataş, yalın, içten ve fonksiyonel yazıyor. Dersimi çok güzel anlatıyor onu çok sevdim.”
Vedat Türkali
“Haydar Karataş, sesleri ve tarihi silinmiş bir halkın öykülerini, tarihini bizlere aktarıyor. Onun kalemi dağların ardından gelen sesleri yansıtıyor. O sesi iyi dinleyelim. Öğreneceğimiz çok şey var o seste.”
Caroline Stockword
“Haydar Karataş canavarcasına yazar damarı olan birisi. Hayvani bir yazar, bunu olumlu anlamda söylüyorum. Yaşar Kemal’de de böyle doğadan kaynaklanan bir güç vardır.”
Murathan Mungan
“Haydar Karataş yeni dönem yazarlar arasında kendine has sese sahip ender isimlerden”
Burhan Sönmez
“Haydar Karataş, Dersim’in acılı müziğini kendine özgü, soluk kesen, masalsı anlatımıyla kulaklarımıza ulaştırıyor.”
Gün Zileli
Haydar Karataş’tan yazma üzerine 9 öneri>>>
edebiyathaber.net (11 Eylül 2017)