Deniz Gezgin‘in YerKuşAğı adlı romanı Can Yayınları etiketiyle yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Doğa dile gelirse…
Deniz Gezgin YerKuşAğı’nda hayvanların, taşın, toprağın dilinden konuşuyor. Bir kız çocuğu, yaralı bir kuş, hayvan mı bitki mi insan mı belli olmayan bir yaratık ve bir geyik birbirlerini buluyor, birbirlerine tutunuyorlar. Beşerden arınan bu varlıklar daha sonra yeni bir yaşam bulmak için bilinmeyen bir diyara, yani yokyere doğru yola koyulurlar.
“Aklında ne var Hagrin?”
“Bir ağaç.”
“Sözünü ettiğin bu ağaç nasıl bir ağaç?”
“Sözü edilemeyecek bir ağaç Moy. Dinle, yaklaştığımızı duyuyor musun?”
“Şimdi kulağıma bir şey çalındı ama sen söyleyince oldu, gerçek mi
bilemem.”
“Gerçek olmasa ne çıkar? Yokyerde gerçekten başka her şey var.”
Deniz Gezgin, tıpkı rüzgârın ağaca dolanıp yapraklarından ses alması gibi, kendine has üslubuyla canlı ve cansızın sesini duyurmayı deniyor bu kısa ama çetin romanında. Biz insanları yeniden alçakgönüllü olmaya, körelmiş hislerimizi uyandırmaya, en önemlisi de, dilin gürültüsüne kapılmayı bırakıp tekrar diğer canlılar arasındaki yerimizi almaya çağırıyor.
#hayvan #beşer #doğa #yokyer #hayvanoluş #kültür #medeniyet #doğakatliamı #avcılık #şiddet
YerKuşAğı’na ilgi duyanlar için ek öneriler: Latife Tekin: Manves City, Ahmet Büke: İzmir Postası’nın Adamları, Gamze Arslan: Kanayak, Neslihan Önderoğlu: İçeri Girmez miydiniz?, Engin Türkgeldi: Orada Bir Yerde
DENİZ GEZGİN, 1981’de İstanbul’da doğdu. Ege Üniversitesi Protohistorya ve Önasya Arkeolojisi Bölümü’nü bitirdi. Mitos derlemeleri 2007 yılında Bitki Mitosları ve Hayvan Mitosları, 2009 yılında Su Mitosları adlarıyla yayımlandı. On yıla yakın Metro Gastro dergisine “Dünya Dönüyor” dosyası hazırlayarak mevsim ritüelleri ve yemeğin kültür tarihi konulu makaleler kaleme aldı. 2019’da Doğa Defteri adlı çalışmayı hazırladı. İlk romanı Ahraz’ın (2012) ardından 2017’de ikinci romanı YerKuşAğı yayımlandı.
edebiyathaber.net (11 Haziran 2020)