Hece Dergisi İsmet Özel özel sayısı raflarda

Ekim 16, 2024

Hece Dergisi İsmet Özel özel sayısı raflarda

HECE dergisinin İsmet Özel Özel Sayısı iki cilt halinde okuyucuyla buluştu.

Tanıtım bülteninden:

HECE dergisi şiirimizin, edebiyatımızın, düşünce hayatımızın kaynak kişi ve konularına ilişkin özel sayılarına İsmet Özel’le devam ediyor. HECE dergisinin Ocak 2024 sayısı İSMET ÖZEL ÖZEL SAYISI olarak çıktı. İki cilt hâlinde yayımlanan özel sayının ilk cildi şiir, ikinci cildi düşünce başlığını taşıyor.

İsmet Özel; Türk şiirinin, düşünce hayatının en önemli isimlerinden biridir. Şiiri düşünceyle, eylemle buluşturma fikri onu Evet İsyan’a taşımış, şiirleri hapishane duvarlarından gazete manşetlerine kadar her ortamda yer bulmuş, geniş bir kesim tarafından kabul görmüş, tartışılmış, yorumlanmıştır. Şiiri ölçüsünde düşünce yazılarıyla da öne çıkan Özel, bu yazılarda şiirindeki hakikate atılım doğrultusunu korumuş, berraklaştırmış, tavizsiz bir biçimde savunmuştur.

Özel, şiirinde de düşünce yazılarında da “evrende yerini arayan insan” mottosuyla hareket etmiş, hakikat doğrultusu kurmuş, ömrünü bu doğrultuya hasretmiştir. Onu 1974 yılında Diriliş dergisinde yayımladığı “Âmentü”ye getiren süreç, şiirinin ve düşüncesinin ayırt edici vasfı niteliğindedir. 1950’li yıllarda başlayan yeni şiirin en etkili verimlerinden biri olarak şiire başlayan Özel’i kendi şiiri, kendi üslûbuna taşıyan öz bu niteliktir.

Özel’in yazarlığı İslâm için mücadeleden ibarettir. Ele aldığı her konuyu yansıtan prizma İslâm’dır. İslâm hakikat perspektifidir. İnsanın varlık gerekçesi bu perspektiften yansıyan hayattır. İnsan da ülke de ancak bu perspektifle yükselir. Özel, yazılarında bu doğrultuyu dünya sisteminin alternatifi biçiminde sunmaktadır. İnsanı da ülkeyi de dünya sistemi karşısında aldığı tavır belirlemektedir. Yazarlık hayatı bu düşüncenin hayata geçirilmesi, bu noktanın berraklaştırılması çabasıdır. Yazılarında ve şiirindeki kapitalizm vurgusu, her yazarda karşılaşılabilecek türden bir eleştiri değildir. Kapitalizmi dünya sistemi biçiminde eleştiren, siyaseti bu açıdan üreten ülkemizdeki ilk yazardır.

Yazarlık hayatı boyunca “Asıl Cesaret” neyi gerektiriyorsa onu yazmış, “Zor Zamanda Konuşmak” neyi icap ediyorsa onu söylemiştir. HECE dergisi olarak yazarlığını “devriye nöbeti”, “istiklâl yürüyüşü” biçiminde tanımlayan bir şairi; edebiyatımızı, düşünce hayatımızı etkileyen en önemli yazarlarımızdan birini, biyografik duraklarından istikamet kazanan yolculuğuna, şiirlerinden poetikasına, elliyi aşkın eserinde derinleştirdiği düşüncelerinden mektuplaşmalarına ve söyleşi kitaplarında öne çıkan hususlardan dernek faaliyetlerine değin hak ettiği ölçüde değerlendirme çabasının mutluluğunu taşımaktayız.

Özel sayımız, hayat hikâyesini ortaya koyan biyografi, şiir, soruşturma, düşünce, kitâbiyât ve kaynakça bölümlerinden oluşmaktadır. Özel’in şiirinin düşüncesinden, düşüncesinin şiirinden bağımsızlaştırılamayacağının farkındayız. Onun şiiri düşüncesinde, düşüncesi şiirinde devam eder. Bölüm başlıklarımızı ayraç olarak değerlendirdik. Birinci cilde şiir, ikinci cilde düşünce başlığını koyduk. Birinci ciltte biyografi, şiir ve soruşturma bölümleri yer aldı. İkinci cildi düşünce, kitâbiyât ve kaynakça bölümleri oluşturdu.

Emek mahsulü birbirinden kıymetli yazılarıyla özel sayımıza katkı sunan tüm akademisyenlere, kıymetli araştırmacılara, Özel üzerine derinlikli düşünme biçimi geliştiren tüm yazarlarımıza müteşekkiriz. Her birine ayrı ayrı teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Özel’i şiiri, düşüncesi, kitapları, söyleşileri, mektupları, derneği, yazarlığı ve şairliğiyle bir bütün olarak değerlendirmeye çalıştık.

edebiyathaber.net (16 Ekim 2024)

Yorum yapın