Henry James’in “Bir Başyapıtın Öyküsü” adlı öykü kitabı, Dost Körpe çevirisiyle Can Yayınları tarafından yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Bir kente öfkelenmek
New York’a duyduğu sevgiyle bilinen yazar, bu dört öyküde kente bu kez resmin arka yüzünden bakıyor.
19. yüzyıl Amerikan edebiyatının en seçkin yazarlarından Henry James, uzun yıllar Avrupa’nın çeşitli kentlerinde yaşamış, sonra İngiliz uyruğuna geçmiş olmasına karşın, çocukluk ve ilkgençlik çağlarının geçtiği New York kentini her zaman belleğinde ve yapıtlarında yaşatmıştır. Bir Başyapıtın Öyküsü adı altında sunduğumuz dört öyküsü de, James’in hiç dinmeyen New York tutkusuyla doludur.
New York, Henry James’in bambaşka duygularla dile getirdiği bir kenttir. Bu duyguların en baskını da öfkedir. Çocukluğunu geçirdiği kenti yok eden ve elinden alan ticaretin ve maddeci yaşam tarzının gelişimine duyulan öfke. Yalnızca güzelliklerin ve anılarda yaşayan bildik dünyanın yok edilmesine değil, aynı zamanda bir yaşam tarzının altüst edilmesine duyulan öfke.
#dünyaklasikleri #amerikanklasikleri #dönüşüm #öfke #newyork
Bu kitaba ilgi duyanlar için ek öneriler: George Orwell: Paris ve Londra’da Beş Parasız; Henry James: Washington Meydanı; Patrick Modiano: Mahallede Kaybolma Diye; Hagop Baronyan: İstanbul Mahallelerinde Bir Gezinti; Ferzan Özpetek: İstanbul Kırmızısı
Tür: Öykü
Sayfa sayısı: 232
Fiyat: 19,50 TL
HENRY JAMES, 1843’te NewYork’ta doğdu.ABD’li düşünür Henry James’in oğlu, pragmatizmin öncülerinden William James’in kardeşiydi. Aile dostları arasında Thoreau, Emerson, Hawthorne gibi düşünür ve yazarların bulunduğu bir ortamda yetişti. 25 yaşına geldiğinde ABD’nin en yetenekli öykü yazarlarından biri sayılıyordu. Paris’te yaşadığı yıllarda Turgenyev, Flaubert, Zola, Maupassant’la tanıştı. İngiltere’de Victoria döneminin seçkinleri arasına katıldı; Tennyson, Gladstone, Browning gibi dönemin ünlü adlarıyla yakınlık kurdu. Amerikalı, Daisy Miller, Avrupalılar, Washington Meydanı, Yürek Burgusu, Bir Hanımın Portresi, Bostonlular gibi yapıtlarında, masum, demokratik ve bereketli Amerika’yı, daha eski ve aristokrat Avrupa kültürünün dünyevi bilgeliği ve çürümüşlüğüyle karşı karşıya getirdi. İçsel yaşamı yansıtmasıyla, 20.yüzyılda gelişen “bilinçakışı” tekniğinin öncülerinden oldu. 1916’da Londra’da öldü.
DOST KÖRPE, 1972’de İstanbul’da doğdu. Nişantaşı Anadolu Lisesi’nde ve Boğaziçi Üniversitesi İş İdaresi Bölümü’nde okudu. İÜ İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun oldu. 1991 Yunus Nadi Yayımlanmamış Öykü Kitabı Ödülü’nü kazandı. 2010’da Nötralizör adlı romanı yayımlandı. E.A. Poe, William Blake, Percy Shelley, Anthony Burgess, Henry James, Frank Herbert, H.P.Lovecraft,Emily Dickinson, Jose Saramago, Joyce Carol Oates, Margaret Atwood, Martin Amis, J.M.Coetzee, Philip K. Dick gibi pek çok yazar ve şairin eserlerini Türkçeye kazandırdı.
edebiyathaber.net (6 Kasım 2020)