Adana kültür ve edebiyatta her zaman güçlü olmuş, iyi şair ve yazalar çıkarmış bir şehir. Gazeteleri, dergileri, kitabevleri, yayınevleri ile edebiyat merkezi. Karacaoğlan’dan Dadaloğlu’ndan başlayıp, Orhan Kemal’i, Yaşar Kemal’i, Muzaffer İzgü’yü, Yılmaz Güney’i, Mehmet H Doğan, Recep Bilginer, Ahmet Ada, Demirtaş Ceyhun’u, Turhan Oflazoğlu’nu, Kamuran Şipal’i, Ali Püsküllüoğlu, Nurer Uğurlu ve Salih Bolat’ı anıp Nihat Ziyalan, Ali Özgür Özkarcı, Bâki Asiltürk, Cengis Asiltürk, Barış Bıçakçı, Behçet Çelik, Fadime Uslu, Feryal Tilmaç, Özcan Karabulut, Çetin Yiğenoğlu, Yücel Kayıran, Zafer Doruk, Saba Kırer, Süreyya Köle, Cuma Duymaz, Süreyya Filiz, Ersun Çıplak diye aklıma gelen adları sıraladım ama mutlaka adını anmayı unuttuğum yazarlar vardır.
Tam liste peşinde olanlar Mansur Ekmekçi’nin kaleme aldığı ‘Adanalı Yazarlar, Şairler, Ozanlar Antolojisi’ adlı kitaba başvurmalı. Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından yayınlanan, Mansur Ekmekçi’nin yaklaşık 4 yıllık çalışması sonucu ortaya çıkan 830 sayfa eserde Adana doğumlu veya Adana’da yaşayan 509 yazar, şair ve ozan yer alıyormuş.
Adanalı bu kadar çok yazarı olacağını tahmin etmek kolay değil. Ama Çukurova Kitap Fuarı’na gittiğinizde Mansur Ekmekçi’nin 2017’de yayınlanan bu değerli çalışmasına birçok yeni ismi eklemesi gerekeceğini düşünmeden edemiyorsunuz.
TÜYAP ve Türkiye Yayıncılar Birliği iş birliğiyle düzenlenen Çukurova 15. Kitap Fuarı 14-22 Ocak 2023 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Bu yıl on beşincisi düzenlenen fuarı Adana Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere Adana’nın resmi ve sivil kurumları destekliyor. Şehrin her yanında afişler, fuar duyuruları var. Adana ve çevre illerin halkı da ilk yıldan beri yoğun olarak fuara katılıyor. Yani Çukurova fuarına sahip çıkıyor. Fuara bu yıl 225.849 ziyaretçi, gelmiş.
Fuarda 300’ü aşkın yayınevi ve sivil toplum kuruluşu yayınlarını sergiledi, panel, söyleşi, şiir dinletisi ve çocuk etkinlikleri olmak üzere 75 etkinlik düzenlendi. Adana ilgili ve bilgili bir okur kitlesine sahip. Söyleşilere yoğun ilgi vardı ama imza etkinlikleri özel olarak dikkate değerdi. Wattpad yazarları için fuarın önündeki otoparkta binlerce okur sıraya girerken, salondaki imza alanında ve standlarda Ahmet Ümit, Ercan Kesal, Gülten Dayıoğlu, Mavisel Yener, Ahmet Telli, Mine Söğüt, Kemal Varol, Adnan Özyalçıner gibi usta şair ve yazarların okur kuyrukları uzuyordu.
Seyhan Belediyesi, Çukurova Belediyesi, Yüreğir Belediyesi, Ceyhan Belediyesi, Altın Koza, Besam, Sarıçam Belediyesi, Türkiye Yazarlar Sendikası, Yazşa Der, Edebiyatçılar Derneği, gibi kurumsal standlarda her gün onlarca yazar kitaplarını imzalıyordu. Hemen hepsi Adana doğumlu ya da Adana’da yaşayan bu şair ve yazarların çoğu kendi olanaklarıyla bastırdıkları kitaplarını okurlarına ulaştırmanın keyfiyle stantlarda yer alıyordu ve birçoğu birden fazla gün okurlarla buluştular. Kaleme aldıkları şiir, öykü, roman gibi edebi türlerin yanı sıra Adana ve ilçeleri hakkında monografiler, özellikle Millî Mücadele’ye odaklanan tarihi eserler, biyografi ve anı kitapları dikkatimi çekti.
Her yaş kuşağından olan bu değerli yazarlardan adlarını tespit edebildiklerim şöyle; Acibe Sıkar, Adnan Gül, Arslan Bayır, Aydın Köse, Aygül Bahar Yılmaz, Aysel Yenidoğanay, Azem Caner, B. Hülya Ekmekçi, Bülent Keçik, Cem Erdeveciler, Cemal Durmaz, Cemile Cereb, Cengiz Yıldırım, Çiğdem Dengiz, Demet Duyuler Doğan, Didem Basık, Dilara Ünal Girgeç, Doğan Karaağaç, Durmuş Ali Özkale, Durmuş Sığırcı, Ecdet Güvel, Erdal Dalgıç, Fevziye Şimdi, Funda Er, Gizem Canver, Gülcan Güngör, Hatice Ayyıldız, İbrahim Çenet, İlkay Genç, İsmail Tekin, Mahmut İldoğan, Mehmet Ali Güner, Mehmet Göl, Mehmet Özcan Yasdıbaş, Mehmet Öztürk, Mehmet Uluğtürkan, Mukadder Özlem Maracı, Mustafa Naci Özer, Muzaffer Özen, Neslihan Dağlı, Nevra Çağlayan, Nilgün Atalay, Ömer Öneren, Ruhan Mavruk, Saniye Kısakürek, Seçim Seziş, Sedat Memili, Senem Kıroğlu Nane, Soner Irmak, Suat Kuyumcu, Yaşar Erkmen, Yaşar Yıltan, Yıldız Göher, Zeynep Yüreğir, Zühtü Ulukapı…
edebiyathaber.net (25 Ocak 2023)