Her yaşta okunabilir çocuk kitapları. Bünyeye iyi gelir. En sevdiklerimden bir seçki daha sunmak istedim.
Bedenim Bana Ait! / Ben Herkesle Gitmem ki! / Ben Kaybolmam ki!
“Bedenim Bana Ait!”, “Ben Herkesle Gitmem ki!” ve “Ben Kaybolmam ki!” 5 yaş ve üstü çocuklar için istismardan korunma amaçlı yazılmış. Yazarı Dagmar Geisler’in şahane resimleriyle renklenen kitapları Gergedan Yayınları Türkçeye kazandırdı. Kaygı duymak yerine çözüm bulmamızı sağlıyorlar.
“Bedenim Bana Ait!”, resimlerle bedeni tanımayı sağlıyor ve cinsel sınır ihlalleri konusunda önerilerde bulunuyor. Clara, istenen dokunuşlar, istenmeyen dokunuşlar, “Hayır!” diyebilme konularını eğlenceli bir biçimde anlatıyor.
“Ben Herkesle Gitmem ki!”, çocukların anne babaları yokken kimlerle birlikte gidebileceklerini yine eğlenceli bir dille anlatıyor. Lou’nun bir listesi var. Örneğin onu okuldan alacak kişiler belli. Başka hiç kimseyle bir yere gitmiyor.
“Ben Kaybolmam ki!”, çocukların kaybolduklarında kimlerden yardım isteyebileceklerine dair. Lu, pazarda kaybolunca hiç korkmuyor, çünkü kimlere güvenebileceğini biliyor.
Bu kitapları yakınınızdaki çocuklarla birlikte okuyup hem kendilerini korumalarına destek olabilir hem de onlara duyduğunuz saygıyı göstermek için güçlü bir adım daha atabilirsiniz.
Bitlerimi Geri Verin!
Pierre Elie Ferrier’nin yazıp resimlediği “Bitlerimi Geri Verin!”, kesinlikle eğlenceli bir kitap.
Anton, anne babası çok çalışan, lüks evlerinde bilgisayar ve video oyunlarıyla vakit geçiren bir çocuk. Hayatından memnun olduğu söylenemez. Yalnızlıktan bunalıyor.
Anton’un sıkıcı günleri bitlenmesiyle renkleniyor. Buyurun BİTbol turnuvasına! Bitlerle neşeli günler devam edecek mi? Aman kimse anlamasın! Özellikle de annesi…
Resimleri ve “bit”li sözcük oyunlarıyla “Keşke yüz sayfa daha sürseydi” dedirten bir macera.
Kitabı dilimize Azade Aslan’ın akıcı çevirisiyle Günışığı Kitaplığı kazandırdı. Umarım yüz ellinin üzerinde kitap yazıp resimleyen yazarın diğer kitaplarını da yayımlarlar.
Kafanız karışsın, bitlere ve yaşamın akışına dair algınız tersyüz olsun, biraz da kaşının. Yaşınıza başınıza bakmadan…
Sıradanlığı kıran, sıradışı olanı tanıtan BİThiş bir kitap!
Joan Aiken Masalları
Joan Aiken, pek çok yapıtı olan, çocuk edebiyatına katkılarından dolayı Britanya Üstün Hizmet Madalyası almış bir yazar. Jan Pienkowski, Aiken’ın masallarını canlandıran ödüllü bir çizer.
İkilinin Tudem Yayınları tarafından Türkçeye çevrilen iki masal kitabı var: “Yağmur Damlalarından Kolye” ve “Denizin Dibindeki Krallık”.
“Yağmur Damlalarından Kolye”, birbirinden özgün masallar ve onları içimize işleyen şahane resimlerden oluşuyor. Kitaba adını veren masaldaki kahramanımız Laura’ya, Kuzey Rüzgârı yağmur damlalarından yapılmış bir kolye armağan ediyor. Kolyenin başına gelenleri heyecanla okudum. Kitaptaki masallarda yok yok: Rüzgâr, kedi, yıldızlar, çocuklar, büyücü, olağanüstü varlıklar…
“Denizin Dibindeki Krallık” da muhteşem masallar ve resimlerle bezeli. Bu masallarda efsanevi yaratıklar, ejderhalar, cincüceler, armut ağacı, prenses, balıkçı gibi bambaşka kahramanlar var.
Yazarın, ödüllü bir başka çizer olan Quentin Blake’in resimlediği “Uyurgezer Ayı” adlı masal kitabını da zevkle okudum. Denizler tanrısı Poseidon, krallar, cadılar, Marslılar, dev pembe yılan, şarkı söyleyen mavi çizmeler karşılıyor okuru.
Bu üç kitabı, başucunuzdan eksik etmeyeceğinizden eminim. Yaşamınızdaki çocuklarla birlikte ya da kendi başınıza okuyun, hayal gücünüzün canlanmasına izin verin.
Veli Nereye Gitti…
“Veli Nereye Gitti…” küçük sperm Veli’nin büyük serüvenini anlatıyor. Çocukların “Bebekler nereden geliyor?” sorusunu yanıtlamak için harika bir kitap. Kuraldışı Yayınlarından Nil Gün’ün akıcı çevirisiyle yayımlandı.
Veli, 300 milyon spermle birlikte Alper Bey’in içinde yaşıyor. Okulda matematiği iyi değil ama yüzmede çok yetenekli. Eh önemli olan hızlı yüzmek tabii. Büyük yüzme yarışı yaklaştıkça heyecan artıyor. Yarışın tek ödülü Nihal Hanım’ın içindeki yumurta!
Kitabın dili ve sade çizimleri tam çocuklara göre. Öğretmenin yarış yolunu göstermek için çizdiği haritalara bayıldım.
Veli’nin macerasını 3 yaşındaki yeğenimle okuduk ve gayet güzel anladı. Suratındaki ciddi ifade, verdiği yoğun dikkat beni şaşırttı. Demek halen çocukların en merak ettiği konu bu.
Kitap yetişkinler için de büyük bir şans. Nasıl anlatacağınızı bilmiyorsanız, bırakın Veli yüzerek göstersin.
Kitabın sonu sürprizli. Her sayfada çok eğleneceksiniz. Çocuklara okuma bahanesiyle keyfini çıkarın.
Neşeli okumalar…
Gaye Dinçel – edebiyathaber.net (14 Ağustos 2018)