Yazı: Mehmet Özçataloğlu
Baharla birlikte fuar da gelir İzmir’e. Martı kanatları gibi açılır sayfalar. Yalnız bahar geldiği için mi fuar olur yoksa fuar olduğu için mi bahardır bilinmez. Ama ikisini de çok severiz biz İzmirliler. Baharın coşkusuna kitabın sevincini karıştırırız. Bu yıl, geçmiş yıllardan farklı olarak bir hafta önce yaşıyoruz bu duyguları.
TÜYAP İzmir Kitap Fuarı 24. kez açıyor kapılarını bu yıl. Onur konuğunun Hidayet Karakuş olduğu fuara 450 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu yaklaşık 120 etkinlikle katılıyor.
Hidayet Karakuş’a onur konuğu olması sebebiyle TÜYAP İzmir Kitap Fuarı ile ilgili görüşlerini sordum ve şunları söyledi: “Onur konukluğumdan onur duydum. Beni bu onura değer gören TÜYAP yönetimine teşekkür ediyorum. Bu onur konukluğu, yükümü de sorumluluğumu da arttırdı doğal olarak. Yine de biraz buruk içim. Benden önce bu onura değer görülmesi gereken Türk Tiyatro edebiyatına bilimsel olsun, ürünsel olsun, çevirileriyle olsun büyük katkılar sunan Prof. Dr. Özdemir Nutku ile Türk Tiyatro oyun yazarlığının ustalarından Hidayet Sayın’ın önüne geçmek utandırdı beni. Umarım önümüzdeki yıllarda bu değerler unutulmaz. Kitap fuarları tam bir edebiyat şenliğidir bana göre. İzmir de bu konuda oldukça ilgili bir kent. Bu yıl da İzmirlilerin büyük bir ilgiyle kitaba yöneleceklerini umuyorum. Söyleşilerin, şiir okumaların tadını duyacaklardır. Yazarların, okurların birbirini yeniden görmeleri, kitaplarla yeni yolculuklara başlamaları için güzel buluşmalardır fuarlar. Çocuklarımızın, annelerin, babaların yeni düşleri kitaplarda bekliyor. Umarım yeni düşlerle, yeni düşüncelerle ülkemizin içinde bulunduğu yoz gidişe dur diyecek bilinci, direnci kazanırlar.”
Peki, Hidayet Karakuş kimdir, bir bakalım.
“6 Eylül 1946 günü Isparta’nın Yalvaç ilçesinde dünyaya geldi. Huriye Hanım ile rençber Hasan Tahsin Karakuş’un oğludur. İlkokulu Yalvaç’ta tamamladı. 1964’te Gönen İlköğretmen Okulu’nu bitirdikten sonra 1966’da Selçuk Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü’nden mezun oldu. Uzun yıllar Adana, Manisa ve İzmir’de Türkçe öğretmeni olarak çalıştı. TRT İzmir Bölge Radyosu için “Ege’yi Yazanlar” adlı programı hazırlayıp sundu ve pek çok radyo oyunu kaleme aldı.
Hidayet Karakuş’un şiir ve düzyazıları Çağrı, Şölen, Ilgaz, Forum, Varlık, Yelken, Dönemeç, Yarın, Somut, Yazko Edebiyat, Gösteri ve Düşlem dergileri ile Cumhuriyet gazetesinde yayımlandı. Eserlerini “toplumcu gerçekçi bir sanat anlayışı ile yazdığını belirten Hidayet Karakuş, şiir ve romanlarının yanı sıra kaleme aldığı çocuk kitapları ve radyo oyunlarıyla da başarılı bir çizgi tutturdu. Yapıtlarından bazıları yabancı dillere çevrildi.
PEN Yazarlar Derneği ve Edebiyatçılar Derneği üyesi olan Hidayet Karakuş, “Yağmurlar Nereye Yağar” adlı romanıyla 1981 Mehmet Ali Yalçın Ödülü üçüncülüğünün, “Hangi Leylasın Sen” adlı şiir kitabıyla 1982 Nevzat Üstün Şiir Başarı Ödülü’nün, “Uykusu Derin Şehir” kitabıyla 1991 Ferit Oğuz Bayır Roman Ödülü’nün, “Sesini Bana Bırak” ile 1993 Ceyhun Atuf Kansu Şiir Ödülü’nün, 1997’de TÖMER tarafından en başarılı on çocuk kitabı yazarından biri seçilerek Altın Kalem Ödülü’nün, yine 1997’de Almanya’nın Sesi Radyosu’nun Türkçe Edebiyat Yarışmasında Şeyh-i Sanan’ın Aşkı oyunuyla Radyo Oyunu dalında birincilik ödülünün, 2003 İzmir 2. Türkçe Günleri’nde Türkçeye Emek Ödülleri’nde Özel ödülün ve 2004’te Karşıyaka Belediyesi’nce her yıl verilen Homeros Emek Ödülü’nün sahibi oldu.
Eserleri:
ŞİİR: Günaydın Gül Yaprağı (1979), Kemeraltı Şiirleri (1982), Hangi Leylasın Sen (1986), Sesini Bana Bırak (1994), Ateş Mektupları (1995), Konuş Benimle (1998), Sıcak Sancı (2002).
ROMAN: Yağmurlar Nereye Yağar (1981), Uykusu Derin Şehir (1991), Yalnız Seninle (gençlik romanı, 2003), Şeytan Minareleri (2009).
RADYO OYUNU: Sevgi Nereye Gitti, Yalnızlıkta Çoğalanlar, Boşluktaki Adam, Karabataklar, Bencil, Şeyh-i Sana’nın Aşkı, Rüzgârla Savrulanlar, Yabancı, Altın Köstek, Gizli Acıların Gölgesi, Tutkulu Düşler, Yağmurlar Nereye Yağar (arkası yarın), Uykusu Derin Şehir (arkası yarın), Yürekler Yaprak Açınca (arkası yarın).
ÇOCUK KİTAPLARI: Sıska Balıkçı, Bilgisayara Giren Tırtıl, Al Yanaklı Mavi Balon, Can Dede’nin Çocukları, Can Dede’nin Oyuncakları, Bilgisayar Amca, Dedem Çocuk Oldu, Sevgi Kuşları, Akıllı Tavşanlar, Kuyudaki Asker, Serçenin Şiir Defteri, Kardan Adam Kaçtı, Yengeçten Korkan Köpek, Yaralı Tavşanın Doktoru, Bilgisayarlı Şapka, Bir Kedinin Anıları, Annemin Mektupları, Bahçeden Kovulan Çiçek, İşte O Çocuk.
Umutların yeşerdiği, yüzlerin güldüğü günlerde İzmir Kitap Fuarı da başlıyor. Baharın fuarı, fuarın da baharı ve her ikisinin birden umudu müjdelediği bir dönemde kitaplarla buluşmak keyifli olacaktır.
Mehmet Özçataloğlu – edebiyathaber.net (4 Nisan 2019)