Hürriyet’ten İhsan Yılmaz’ın haberine göre, Hıfzı Topuz’un 60 yılda biriktirdiği ve aralarında Fahrel Nisa Zeid, Avni Arbaş, Fikret Mualla, Nejad Melih Devrim, Abidin Dino ve Bedri Rahmi Eyüboğlu gibi dostlarına ait eserlerin bulunduğu koleksiyonu açık artırmayla satılacak.
Topuz neredeyse 60 yılda biriktirdiği bu önemli tablo koleksiyonunu 24 Mayıs Pazar günü Alif Art’ın yapacağı müzayedesinde satışa sunuyor. 1950’li yılların başında sanatın başkenti Paris, o dönem Türkiye modern ve çağdaş sanatı için de kilit bir önem taşır. Türk Resim Tarihi’nde “Paris Ekolü” olarak tanımlanan ve bugün müzayedelerde eserleri yüksek fiyatlara satılan ressamlar da o yıllarda Paris’teydi. Gazeteci ve yazar Hıfzı Topuz ise o yıllarda eğitimi nedeniyle sık sık Paris’e gidip gelmiş, daha sonra ise oraya yerleşmişti. En yakın dostları ise hep ressamlardan oluşuyordu. Yıllarca UNESCO’da çalışıp dünyanın birçok yerine seyahat eden Hıfzı Topuz, Paris’te olduğu zamanlarda ressam dostlarının eserlerini onlara destek amaçlı sembolik fiyatlarla satın almış ya da bir kısmını sanatçı dostları ona hediye etmiş. AlifArt’ın The Ritz-Carlton Oteli’nde gerçekleştireceği olan müzayedede Hıfzı Topuz koleksiyonundaki 38 parçayı sanatseverlere sunuyor.
Topuz kendisini koleksiyoner olarak görmediğini söylüyor ama sahip olduğu eserlerle gerçek koleksiyonerliğin tanımını veriyor. Dostlukla, anılarla, duygusal bağlarla toplanmış bu eserler kültür dünyamızın da önemli bir haritasını çıkarıyor.
Müzeyedede Fahrel Nisa Zeid’in İsimsiz eseri 250 bin, Fikret Mualla’nın Nü çalışması 80 bin, Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun Edirne tablosu 70 bin, Fikret Mualla’nın Kırmızı Cafe’si 60 bin, Orhan Peker’in Sarı Ağaçta Kuşlar tablosu 40, Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun Yeşil Mavi’si ise 35 bin lira muhammen bedelle satışa çıkacak.
Tablo parasıyla şarap içtik
Hıfzı Topuz Fikret Mualla’nın bir tablosunu nasıl aldığını şöyle anlatıyor: “Onunla röportaj yapmaya gittim. Röportajdan sonra bana ‘bir resmimi satın al’ dedi. Ben de ‘senin resimlerini alacak para bende nerde’ dedim. ‘Cebinde kaç para var’ dedi. 40 frank vardı. ‘Ver’ dedi. O paraya bana bir resmini sattı. Sonra birlikte bir kafeye gidip o parayla dört kadeh şarap içtik beraber.”
Harabe köşkten çıkan tablo
Müzayedede ünlü ressam Fahrel Nisa Zeid’in ilk resimlerinden biri satışa çıkacak ve bu resim yıllardan beri Hıfzı Topuz özel koleksiyonunda yer alıyor. Bu tabloya nasıl sahip olduğunu Hıfzı Topuz şöyle anlatıyor: “1960’lı yıllarda sevgili dostum Ferruh Doğan ve Füreya Koral ile birlikte Şakir Paşa’nın Büyükdere sırtlarındaki köşkünü görmeye gitmiştik. Köşk bir harabe halindeydi, kapıdan şöyle bir bakınca salonun dibinde bu tabloyu gördüm. Füreya Hanım’a bunun ne olduğunu sordum, ‘Fahrel Nisa Zeid’in ilk dönemlerinde yaptığı resimlerden biri’ dedi. Ben; ‘Yazık burada harabenin içinde çürüyüp gidecek mahvolacak’ dedim ve içeri girdim. Füreya ise; ‘Aman içeri girme her taraf çöküyor, başına bir şeyler yıkılır’ dedi. Ben dikkatli yürüyerek resmi aldım geldim, Füreya Hanım da ‘Bu resim senin olsun, sana hediyem’ dedi.”
Düğün hediyesi
Bu müzayedede satışa sunulan bir diğer resim ise Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun Edirne’de yarışmaya katıldığı Edirne isimli ünlü eseri. Bu tabloyu da Rasih Nuri İleri, Hıfzı Topuz’a düğün hediyesi olarak veriyor.
edebiyathaber.net (13 Mayıs 2015)