Hint kültürüne ait ritüelleri, gelenek ve görenekleri eşsiz bir anlatıyla sunan roman yakında raflarda

Mayıs 29, 2024

Hint kültürüne ait ritüelleri, gelenek ve görenekleri eşsiz bir anlatıyla sunan roman yakında raflarda

Perumal Murugan’ın Cadı Kazanı adlı romanı The Kitap Yayınları tarafından A. Cemal Balcı çevirisiyle 31 Mayıs Cuma günü okuyucuyla buluşuyor.

Tanıtım bülteninden:

Saroja ve Kumaresan, birbirlerine âşıktır. İçinde bulundukları toplumun geleneklerine meydan okuyarak ve büyük sırlarını gizleyerek kastlar arası evlilik yaparlar. Genç çift, düğünden sonra Kumaresan’ın köyüne gelir ve ne pahasına olursa olsun sırlarını saklamak zorundadır. Sırlarının ifşa olması, onlar için acı bir ölüme gebe kaderin kapılarını aralayacaktır.

Kumaresan, her şeyin yolunda gideceğinden emindir. Birtakım meraklı soruların ardından sorgulamaların azalacağına ve mutlu bir hayat yaşayacaklarına inanmaktadır. Köylüler ise Saroja’nın farklı bir kasta mensup olduğundan şüphelenmektedir. Şüphelerinin gerçeğe dönüşmesiyle trajik olaylar birbirini izler.

Hint kültürüne ait ritüelleri, gelenek ve görenekleri eşsiz bir anlatı ile sunan Perumal Murugan, genç çiftin naifliğinin ve umutlarının karşısına toplumun öfkesini ve karanlık yüzünü koyuyor. İki gencin trajedisini her sözcükten sızarcasına anlatan Murugan’ın kaleme aldığı Cadı Kazanı’nı okuduğunuzda melankolisinin yankısını uzun bir süre hissedeceksiniz.

YAZAR HAKKINDA

Perumal Murugan, Hindistan’ın Tamil Nadu kırsalında 1966 yılında dünyaya geldi. Tamil dilinde yazan Hintli bir yazar, aka­demisyen ve edebiyat tarihçisidir. On iki roman, altı kısa öykü derlemesi, altı şiir antolojisi ve birçok kurgu dışı kitap yazmıştır. Romanlarından onu çeşitli dillere çevrilmiştir. Uluslararası Ya­zarlar Birliği PEN’de Başkan Yardımcısı olarak görev yapmak­tadır. 2015 yılında protestolar, davalar ve Maadhorubaagan adlı kitabının kast temelli gruplar tarafından yakılmasının ardın­dan kendisini ‘ölü’ ilan etmiştir ve yazarlıktan emekli olduğunu açıklamıştır. 2016 yılında görülen bir davada yargıcın şu kararı Murugan’ı tekrar yazı hayatına döndürdü: “Bırakın yazar en iyi yaptığı şeyle yeniden dirilsin. Yazın!” Cadı Kazanı (Pyre), 2023 Uluslararası Booker Ödülü için uzun listede yer almıştır.

ÇEVIRMEN HAKKINDA

A. Cemal Balcı, 1981 doğumlu. İlk ve orta eğitimini Ankara’da tamamladı. Hacettepe Üniversitesi İşletme Yönetimi bölümü mezunu. Birçok gazete, dergi ve yayınevinde editörlük, genel yayın yönetmenliği ve ayrıca reklam yazarlığı yaptı (Demokrat, Macworld Türkiye, Cenajans Grey, Stampa, Boyut Yayın Grubu, Kanal 48, Yankı Gazetesi). 2005’te İstanbul’dan göç ettiği Güney Ege’de eşiyle birlikte İngilizce yayınlanan Caria Times ve The Post dergilerini yayımladı. Çeşitli yayınevlerince basılan yüzü aşkın çevirisi bulunuyor. Hâlen Gökova’nın bir köyünde yaşıyor. Evli, iki çocuk babası.

edebiyathaber.net (29 Mayıs 2024)

Yorum yapın