Gregory Woods’un “Homintern” adlı kitabı, Kıvanç Tanrıyar çevirisiyle Ayrıntı Yayınları tarafından yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Homintern, yani Homoseksüel Enternasyonal: Eşcinseller için Komünist Enternasyonal’den türetilmiş, gelişigüzel bir şakadan ibaret. Heteroseksüeller açısından bakıldığında ise ajanlıkla ilgili komplo teorilerine zemin oluşturacak, en iyi ihtimalle düzcinselleri dışlayan bir mason camiası. Şaka bir yana, LGBTİ+ hareketin öncülü sayılabilecek, uluslararası bir ağ ören böyle bir toplumsal yapı varolmuştu. Gregory Woods, tam da 19. yüzyıl sonundan 1970’lere değin varolmuş bir toplumsal dokuyu tasvir ediyor. Fin-de-siècle Avrupa’sında cinsel normlara aykırı gelen bireyleri ezen skandallar üstüne skandallar patlak verirken, onlar da cebren tecrite maruz kalıyor ya da hem cinsel hem kültürel ilişkiler ağını örmek üzere gönüllü olarak kendi kaçış çizgilerini çekiyorlardı. Bu tip bir çok yönlü istikamet Modernizmi kuran Sodom’un kalelerini örmüştür. Mitsel nitelik kazanan, Kuzey Avrupa’nın Püritenlik baskısından kurtulmuş Kod Napolyon’un Paris Sodom’u, Weimar’ın Berlin Sodom’u ya da Harlem’in New York Sodom’u… Kuzey Avrupa’dan ve Amerika’dan egzotik Güney’e doğru çekilen çizgiler ise bohem eşcinsellere –yerlisi olmadıkları sürece– görece müsamaha gösterilen, rahat ortamlar sağlamıştır. Diğer yandan Güney, Sodom mekânsallaşmaları içinde (mesela Tanca, Sicilya, İskenderiye) eşcinsellerin kendi tarihsel köklerini aradıkları bir diğer mitik mizanseni oluşturmuştur. Tüm bu yolculuklar boyunca bohem çevrelerin edindiği deneyimlerin kültür ve sanat alanındaki izdüşümleri, devasa uluslararası projelerle sonuçlanmıştır. Uluslararası kadrolarıyla tüm dünyayı gezen dev kumpanyalar, edebiyatta eşcinselliğe odaklanan okumaların yapıldığı kültür merkezi işlevi gören salonlar, sadece eşcinseller için ürün veren kitapçılar ve en önemlisi Nazi Almanya’sında yakılıp yok edilen Magnus Hirschfeld’in Cinsel Bilimler Enstitüsü bu kesişim noktasının verimli ürünleri olmuştur…
Gregory Woods
1953’te Mısır’da doğdu. Akademisyen ve şair. 1998’den 2013’e kadar Nottingham Trent Üniversitesi’nde Gey ve Lezbiyen Araştırmaları’na kurul başkanlığı yaptı. Edebiyat ve LGBT+ araştırmaları alanında beş kitabın yazarıdır, yedi şiir seçkisi hazırladı. Woods akademik kariyerine Salerno Üniversitesi’nde başladı (1980-1984). 1990’dan 2013’e kadar Nottingham Trent Üniversitesi’nde çalıştı. Emekliye ayrılınca Gey ve Lezbiyen Araştırmaları Emeritus Profesörlüğü’ne getirildi. Woods’un genel ilgi alanı 20. yüzyıl gey ve lezbiyen edebiyatı, savaş sonrası gey ve lezbiyen film ve kültürel araştırmaları ve AIDS salgını üzerinedir.
Başlıca eserleri: Articulate Flesh: Male Homo-eroticism and Modern Poetry (London & New Haven: Yale University Press, 1987); This Is No Book: A Gay Reader (Nottingham: Mushroom Books, 1994); A History of Gay Literature: The Male Tradition (London & New Haven: Yale University Press, 1998); The Myth of the Last Taboo: Queer Subcultural Studies (Nottingham: Trent Editions, 2016).
edebiyathaber.net (11 Haziran 2019)