Gösteri dergisi, 8 Ocak tarihinde yayımlanan yeni sayısında Cumhuriyet’in 100 yılının sanat ve edebiyat dünyasının kreatif sahnesine etkilerini inceliyor.
Hürriyet Gösteri, 2024 yılının ilk sayısında sanatın her alanında günceli ve geçmişi buluşturan konu başlıklarıyla kaynak olarak gösterilmeye devam ediyor. Edebiyattan müziğe Cumhuriyet’in farklı sanat dallarına etkilerinin incelendiği sayıda, tarihin bugünün dünyasına etkileri aktarılıyor.
344. Sayının ilk sayfalarında Enis Batur’un ‘Dante’nin Cehennem’inde dolaşmalar’ yazısına yer veriyor. Ertuğrul Tokdemir’in dil ve okur profilini odağına alan yazısı, okurun birikimi ve algılama gücüne değinen bir inceleme sunuyor. Celal Soycan ise Fatma Tülin resmi ya da varlığın biçimsel gizemini sıra dışı bir perspektifle aktarıyor. Öz kurmaca olarak Hilmi Yavuz’un anlatıları da Gösteri sayfalarında aktarılıyor. Mehmet Güneş ise yazısında; Turan Oflazoğlu’nun Modern Türk tiyatrosunda tarihi bir kaynak olarak gösterilen eserlerinin ışığında Cumhuriyet Devri Türk Edebiyatı’nın tiyatro eserlerine dair bir araştırma sunuyor. Sanatla dolu uzun bir yılı geride bırakırken Orçun Üner, 2023’te yayımlanan kitapları yorumluyor.
Derginin son sayısında Cumhuriyetimizin 100. yılına armağan olarak ziyarete açılan Türkiye iş Bankası Resim Heykel Müzesi’nin yanı sıra İstanbul Ticaret Odası tarafından bir araştırma merkezi olarak konumlandırılarak açılan Dersaadet Kütüphanesi ve Osmanlı İmparatorluğu’nun ve erken Cumhuriyet döneminin öncü kadın sanatçılarından Melek Celâl’in Sakıp Sabancı Müzesi’nde sergilenen sergisi de yer alıyor.
40 yıldır sanatın her alanına; usta kalemlerin yazıları, gündem yaratan konuları ve eleştirileriyle yön veren Hürriyet Gösteri dergisi, ocak-şubat-mart sayısı ile okuyucuyla buluşuyor.
edebiyathaber.net (10 Ocak 2024)