İbrahim Varlı’nın “Hegemonya Savaşı” adlı kitabı Destek Yayınları etiketiyle yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
İbrahim Varlı’nın dünyanın dört bir tarafında süregiden egemenlik, paylaşım ve nüfuz savaşlarını anlattığı yeni kitabı Hegemonya Savaşı çıktı. Bu kitapta Latin Amerika’dan Asya-Pasifik’e, Güney Çin Denizi’nden Ortadoğu’ya, Doğu Avrupa’dan Kara Afrikası’na kadar uzanan savaş, çatışma ve kriz ortamında küresel güçlerin ve denklemde yer almak isteyen yeni aktörlerin mücadelesini okuyacaksınız. ABD’nin mutlak gücünün azaldığı ve oyun kurmakta zorlandığı günümüzde öne çıkan Rusya ve Çin’in hamleleri ne gibi sonuçlar doğuruyor? Küresel kapitalist düzen çatırdıyor mu? Safların yeniden belirlendiği bu siyasal iklimde yeni krizler yaşanacak mı? Bu ve benzeri soruların yanıtlarını bulabileceğiniz bu kitapta, yaşananların Türkiye’ye etkisinin nesnel bir bakış açısıyla değerlendirilmesinin yanı sıra bu “paylaşım savaşının” bölgesel ve küresel etkileri de ayrıntılarıyla inceleniyor.
Arka kapaktan:
İkinci Dünya Savaşı sonrası dünya kapitalizminin hegemon ülkesi haline gelen ABD hızla irtifa kaybediyor. O tarihlerde dünya ekonomisinin yarısına hükmeden Washington bugün küresel üretimin ancak yüzde 18’ini gerçekleştirebiliyor. Politik etki gücünde, ideolojik inandırıcılığında da aşınma gözleniyor. Bu sebepledir ki kahredici bir askeri güce sahip olduğu için daha da saldırganlaşıyor. İkna ve rıza yerine, bugün giderek daha fazla şiddet, güç ve baskıya başvuruyor.
Buna karşılık Çin öncülüğünde Doğu’nun sessiz ve kararlı yükselişi sürüyor. Batı’dan Doğu’ya refah ve ekonomik güç kayması görülmemiş bir tempoda devam ediyor. Evet, Çin belki model alınacak bir sosyalizm deneyimi sergilemiyor, ne var ki başarılı bir ulusal kalkınma deneyimi olarak parmak ısırtmayı başarıyor.
ABD bu nedenle Barack Obama döneminden başlayarak, önceliği Ortadoğu’dan kaydırarak hem askeri hem ekonomik bir tehdit olarak gördüğü Çin’i kuşatmaya verdi. ABD’nin hegemonyasındaki bu zayıflama, “kolektif emperyalizm”in ana merkezleri Washington-Brüksel-Tokyo arasındaki uyumsuzlukları da belirginleştirdi. Kapitalizmi yaymak, buna uygun politikaları tasarlamak ve NATO üzerinden askeri fonksiyonları üstlenmek şeklinde özetlenebilecek liderlik rolü de sallantıya girdi.
Tüm tarihsel deneyimlerin gösterdiği gibi 21. yüzyıldaki bu geçiş süreci de sarsıntılı, savaş ve çatışmalarla yüklü bir biçimde seyrediyor. İbrahim Varlı işte bu deneyimi, Latin Amerika’dan Asya-Pasifik’e, Ortadoğu’dan Doğu Avrupa’ya, Orta Asya’dan Afrika’ya uzanan geniş bir perspektifle irdeliyor. Bu arada Neo Osmanlıcılığın stratejik sefaletini teşhir sorumluluğunu da ihmal etmiyor.
Genç bir araştırmacı gazetecinin akıcı bir dille, canlı örneklerle, yer yer alandan gözlemlerle, emperyalizmin günümüzdeki suretini nasıl aksettirdiğini merak edenlere Ortadoğu’dan Latin Amerika’ya, Asya-Pasifik’ten Avrasya’ya HEGEMONYA SAVAŞI kitabını okumalarını hararetle öneririm.
Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu
Yazar hakkında
BirGün Gazetesi Yayın Kurulu üyesi ve Dış Politika yazarı. Kamu yönetimi okudu, siyaset bilimi alanında mastır yaptı. Bir süre yurtdışında yaşadı, Almanya’da dil eğitimi aldı. Gazeteciliğe BirGün’de Dış Politika Editörü olarak başladı, Haber Müdürlüğü de dahil birçok görevde bulundu. Yurtiçi ve yurtdışında çok sayıda panel, sempozyum ve konferansa katıldı. Yayımlanmış çok sayıda yazı ve makalesi var. İki ciltlik Dünya Çatışma Bölgeleri adlı kitaba yazılarıyla katkıda bulunanlar arasında. Ortadoğu’yu Anlama Kılavuzu kitabı BirGün Kitap’tan çıktı. Yol TV’de “BirDünya”, TELE1 TV’de “Yeryüzü” programlarını yaptı.
edebiyathaber.net (22 Mayıs 2018)