Yaşamımızın en güzel dönemleridir öğrencilik yılları. Hangi kademede olursa olsun, öğrencilik iyidir. Ya da şimdiki zamana göre konuşmam gerekirse öğrencilik iyiymiş! Sınıf arkadaşları arasındaki ilişki birlik içerisinde ise keyfi daha da artar okulun. Fakat ne kadar sıkı bir birliktelik olsa da illa ki ayrık otları olacaktır. Şimdi gözünüzü kapatıp bir düşünün desem, sınıf içerisinde mutlaka bir isim aklınıza gelecektir birliğe uymayan. Birliğe uymadıkları gibi gözlerine kestirdikleri birine de sınıfı zindan ederler bu kişiler.
Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlanan Gillian Perdue’nin Eilis Ödülü’nü kazanmış olan kitabı “Dostum Sığırcık” beni okul yıllarıma götürdü. Ve sınıfın ayrıkotlarını anımsamama neden oldu.
Dokuz yaşında, sıradan bir öğrenci olan Adam, okulda zor günler geçiriyordu. Dersleri iyiydi, öğretmenlerini seviyordu, arkadaşlarıyla çok iyi anlaşıyordu ama ne yaparsa yapsın Rory, Pj ve Shane’in sataşmalarından, dalga geçmelerinden hatta zorbalıklarından kurtulamıyordu. Yaşadıklarını kimseyle paylaşamayan Adam, bir sabah okula giderken küçük bir sığırcık gördü. Zamanla, bu sığırcık her yerde, her ihtiyaç duyduğunda karşısına çıkmaya başlayınca, onu kendisine dost bildi. Kendisine zorbalık yapanlar küçük sığırcığa da acımayınca Adam’da beklenmeyen ( ya da artık beklenen) değişim ortaya çıktı. Ama bu değişim sığırcığı kurtarmaya yetti mi dersiniz? Peki, Adam zorbalardan kurtulabildi mi? Yanıtını kitapta bulacaksınız!
Yapı Kredi Yayınları’ndan bir diğer kitap da “Barış Çocuk: Atatürk’le Kurtuluş Savaşı’nda”. Kurtuluş Savaşı’nı hep tarihi kitaplardan okumak zorunda kalmışızdır. Okullarda ciddi bir şekilde işlenmiştir tarih derslerimizde. Atatürk’ün aydınlanmacılığına fazlasıyla gereksinim duyduğumuz bu günlerde çocuklarımıza Kurtuluş Savaşı sürecini anlatmak için çok doğru bir kitap, Mustafa Delioğlu’nun resimleri ile bütünleşince keyifle okunan bir kitap çıkmış ortaya.
Hazırlayacağı ödev için internette Mustafa Kemal Atatürk fotoğrafları arayan Barış, birden bire karşısına çıkan bir fotoğrafın içinde bulur kendini. Tarih 16 Mayıs 1919’dur. Barış, Mustafa Kemal’le birlikte Samsuna doğru yola çıkar. 10 Eylül 1922 günü İzmir’de son bulan bu yolculuk boyunca, Kurtuluş Savaşı’nı adım adım izler. Başından geçenleri de Paşa’nın armağanı olan kırmızı deftere yazar.
Çocuklar Kurtuluş Savaşı’nı bu defterlerden bir okusunlar. Hem eğlenecekler, hem öğrenecekler.
Mehmet Özçataloğlu – edebiyathaber.net (4 Ağustos 2014)