Andreas Malm’ın “Bir Boru Hattı Nasıl Patlatılır” adlı kitabı, Kurtay Kağan Işıtan çevirisiyle Ayrıntı Yayınları tarafından yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
Bilim insanları artık dilimize pelesenk olmuş bu cümleyi yıllardır dillendiriyor: Dünyamız hızla ekolojik yıkıma doğru sürükleniyor. Buzullar eriyor, okyanus suları kimyaları bozularak yükseliyor, orman yangınları korkunç bir şekilde dört bir yanı ele geçiriyor… Isı artışını ve bir şeylerin yanlış gittiğini artık doğrudan tenimizde hissedebildiğimiz bir zamandayız şimdi.
Tabii ki onlarca yıldır bu felaketin önlem almadığımız sürece sonumuz olacağını sokaklarda, kitlesel protestolarda haykıran ve bunu yaparken son derece barışçıl olanlar da vardı, hâlâ var; ancak onlara rağmen fosil yakıt endüstrileri giderek büyümeye ve tüm alternatiflerin önünü tıkamaya devam ediyor.
Peki her şey besbelli bir kıyamet alametiyken neden protestolar barışçıl mizacını bir kenara bırakamıyor?
Ünlü iklim araştırmacısı (ve SUV lastiklerini söndüren ve kömür madenlerindeki sabotajları gerçekleştiren aktivistlerden biri olan) Andreas Malm, anbean yaşadığımız bu ekolojik yıkım sürecinde, iklim hareketinin kullandığı mücadele yöntemlerinin daha da keskinleşmesi için ateşli bir çağrı yapıyor.
Malm bu çağrıyı yaparken bugün hâlâ tüylerimizi ürperten halk devrimlerinden, ırkçılık karşıtı hareketlerden ve kadınların oy hakkı için süfrahetlerin sabotajlarıyla kitlesel gelişim nasıl gerçekleştiğinden dem vuruyor, böylelikle çağrı aynı zamanda bir karşı tarih anlatımı olarak da işliyor.
Almanya ormanlarından Londra sokaklarına, İran’dan Irak çöllerine kadar meydana gelen farklı eylem döngülerini kendine özgü bir anlatımla okurun önüne seren Malm hem ateşli ve öfkeli yüreklerimize hitap ediyor hem de zihinlerimizi kurcalayan çarpıcı bir tartışma sunuyor: Sivil direniş mi, yoksa sabotaj mı? Alevler içinde bir dünyada nasıl mücadele etmeliyiz?
Kitap Hakkındaki Görüşler
“İklim hareketini rehavetten kurtarmayı amaçlayan kısa ve sürükleyici bir manifesto.” – Bright Green
“Mütevazı ve incelikli bir kanıt niteliğinde… Bu kitabı okurken ultra zenginlerin özel jetlerini sabote etmeyi düşünmemek elde değil.” – Tim DeChristopher, Yes Magazine “İklim krizi hakkında yazılan en önemli eserlerden biri.” – Wen Stephenson, Los Angeles Rewiew of Books
edebiyathaber.net (4 Şubat 2022)