İlhami Algör’ün, Edebiyat Haber okurları için önerdiği 7 kitap:
İlhami Algör: Okuduğum kitaplara dair değil de okumak istediğim kitaplara dair yazacağım. Okumak istediklerim, okuyabildiklerimden daha çok ilgi alanımda kalıyor. Merak işte.
Sardalyanın Gizemi, Stefan Themerson, Çev: Özde Duygu Gürkan, Metis Yayınları
Tanıtım meninde, “…herhangi bir kategoriye sokulmayı reddeden bir roman” ifadesinden etkilendim. “Kategori reddi” beni ilgilendiriyor. Kategorize etme mantığı ve dinamiklerine kadar gideriz oradan. Eğer S. Themerson yeni yollar açmışsa ne yaptığı, nasıl yaptığını merak ederim.
Detay: Gençliğimde “Sardalye Sokağı”nı (J. Steinbeck) okumuş, çok etkilenmiştim. Dikkatinizi çekti mi, balığın adı bir zamanlar “e” harfi ile biterken artık “a” harfine dönüşmüş. Neden acaba?
Zeytinli Labirent ve Genç Kızlar Labirenti’nin Esrarı, Eduardo Mendoza, Çev: Hüseyin Boysan, Remzi Kitabevi
Yukarıdaki iki kitabı yıllar önce keyifle okudum. Mendoza’nın verdiği gaz ile Manuel V. Montalban’ın “Merkez Komitesinde Cinayet” adlı kitabı ile de tanıştım. Orada bıraktım İspanyolları. Yakın zamanlarda Mendoza’nın “Mucizeler Kenti ” adlı kitabından haberdar oldum. Tükenmiş galiba. Şimdilik aklımın bir kenarına yazdım.
Devran, Selahattin Demirtaş, İletişim Yayınları
İlk kitabı “Seher”i okumuştum. “Devran” ile hikâyeciliğinin seyrini merak ediyorum. Bu meraktan bağımsız olarak, ne yazdığını da merak ediyorum. Kendisine buradan selam ederim.
Kör Baykuş, Sâdık Hidâyet, Çev: Behçet Necatigil, Yapı Kredi Yayınları
“Modern İran hikâyeciliğinin öncüsü” diyorlar Sâdık Hidâyet için. İran edebiyatı bende zayıf. Zayıf olan benim.
Beterotu, Pınar Öğünç, İletişim Yayınları
Öğünç’ün bir sesi vardır okur olarak bende. O sesi severim. Duyasım geldi.
1 Mayıs 1977, Korhan Atay, Metis Yayınları
Ben de oradaydım. Kuşağım bunca yıl sonra ne anlatıyor, nasıl düşünüyor merak ediyorum. Yakın zamanda Faruk Eren’in hazırladığı, “Kayıp Bir Devrimin Hikâyesi” adlı kitabı okudum. Aynı yıllar, aynı toplum, aynı meseleler. Okudukça puzzle parçaları eşleşir diye umuyorum.
Bir Kırık Segâh, Kamil Erdem, Sel Yayıncılık
”Şu Yağmur Bir Yağsa”, Kamil Abi’nin ilk kitabı. Okudum. Leziz. Detayları zengin. İnce ince serpiştirdiklerini ve bunu yapış tarzını sevdim. Segâh severim zaten. Kırık’ı nasıl oluyor, bakasım var. Kamil Abi’me de buradan selam ederim.
edebiyathaber.net