Aralık 2018’de yayın yolculuğuna başlayan genç yazarlar platformu İlkyaz, her ay öncelikli olarak Türkiye’den üç genç yazarı dünyaya tanıtmaya devam ediyor. Üç Türk genç yazar ve kısa eserlerinin bu ayki durağı PEN Venezuela Merkezi.
Aralık ayında bu işbirliğine Norveç PEN merkezi öncülük etmişti. Ocak ayı için aynı rolü PEN Almanya merkezi üstlendi, Şubat’ta işbirliğimiz Belçika/Flemen PEN ile devam etti. Mart ayı yazıları için aynı rolü PEN Fransız Merkezi üstlendi ve bir ay boyunca okurlarına ve üyelerine genç yazarlarımızı Fransızca’da tanıttı. Nisan ayı yazılarını tanıtma görevi ise PEN Güney Afrika’daydı. Mayıs ayında yazarlarımızı İskoçya’da, İskoç PEN ile tanıtıldı. Haziran ayı yazarlarımız ise Katalan PEN merkezi tarafından Katalunya’da tanıtılırken, Temmuz yazılarımız ve yazarlarımızın sınır ötesi seslerini yükseltmek için ortaklığımız PEN Moskova Merkezi ile yapıldı, Ağustos’ta ise aynı görevi PEN Kanada üstlenmişti. Bu ayki partnerimiz ise yazarlarımızı ve eserlerini İspanyolca dilinde tanıtacak olan PEN Venezuela.
Bu ayın kalemleri:
Garnitür Konservesi (Garniture Conserve/Confitura de Guarnicion) başlıklı öyküsüyle İpek Sözen Çubukçuoğlu,
Ah! (Alas!/Ay!) başlıklı şiiriyle Hamit Alp Ünlü
En Sevdiği Oyuncak Soru İşareti Olan Çocuklar (Children With a Question Mark as a Favourite Toy/Ninos Con un Signo de İnterrogacion Como Juguete Favorito) başlıklı şiiriyle Utku Fırat Özçelik.
İlkyaz, genç yazarları ve eserlerini dünya kamuoyuyla tanıştırmaya devam edecek
Her ay üç genç yazar ve kısa eserinin (kısa öykü veya şiir) önce İngilizceye, ardından o ay iletişime geçilen PEN Merkezine göre değişen ikinci bir dile çevrildiği uluslararası proje diğer aylar da Türkiye’den 35 yaş altı genç kalemlerin başvurularına açık olacak. Kurucusu ve yayın yönetmeni Ege Dündar, yöneticisi Irmak Ertaş olan, Danışma Kurulu ise Halil Gediz ve Özge Sargın isimlerinden oluşan İlkyaz’a [email protected] e-posta adresi üzerinden isim soyisim, yaş ve yazılarınızı ulaştırarak başvuru sağlayabilirsiniz. Yayımlanan yazıların ve diğer kazanımların yıl sonunda kitaplaştırılmasının planlandığı projede, ayrıca yazısı kabul edilen yazarlara honorarium adı altında 300 liralık bir ödeme de yapılıyor.
edebiyathaber.net (30 Ekim 2019)