Prof. Dr. Tayfun Uzbay’ın İnsanlar ve Yanılgılar adlı kitabı Destek Yayınları etiketiyle yayımlandı.
Tanıtım bülteninden
İnsan, doğadaki diğer canlılardan farklı bir bilince sahip olduğu için yalnızca eylemleri yoluyla değil düşünceleri yoluyla da deneyip yanılarak öğrenir. Tam da bu nedenle insan “yanılgıya en yatkın olan ve belki de yaşamının her aşamasında en fazla yanılan canlı türüdür.”
Peki, yanılgı nedir? Yanılgılar nasıl olur? Neden yanılırız? Yaşamın farklı alanlarında farklı yanılgı türleri mi vardır? Ve elbette, bütün bu yanılgılarla nasıl başa çıkabiliriz?
Prof. Dr. Tayfun Uzbay yeni kitabı İnsanlar ve Yanılgılar’da tüm bu soruların ve çok daha fazlasının yanıtını veriyor. Karar alma süreçlerimize dahil olan yanılgıları fark etmemiz için bizlere rehberlik ediyor.
Yanılgılarımızın ve yanılgılarımızdan fayda sağlayan kişi veya kuruluşların farkında olarak daha sağlıklı ve güçlü bireyler haline gelmemizin yolunu açan kitap raflarda.
Arka Kapak Yazısı:
İnsanın kaderini yanılgıları belirler.
İnsanoğlu dünya üzerinde belirdiği ilk zamanlardan itibaren beynini kullanarak hayatta kalmaya ve çevreye uyum sağlamaya çalıştı. Evrim sürecinde beyni gelişirken deneme yanılma yoluyla öğrenerek bugünlere ulaştı. Bu süreçte otobiyografik belleğin gelişmesi bir dönüm noktası oldu. Çevreyi algılayış biçimi, analiz yapabilmesi, problem çözme becerisi, geleceği planlayabilmesi ve dil yoluyla iletişim kurarak kendini ifade edebilmesi ona diğer canlılar karşısında üstünlük sağladı. Ancak, bu kadar gelişmiş üst düzey bilişsel yeteneklerine rağmen çok önemli bir açığı hâlâ kapanmadı.
İnsan yanılgıya oldukça yatkındır ve sık sık yanılır. Gelişmiş ve muhteşem beyni yanılgılara karşı bağışık değildir. Yaşamı yanılgılarla yüzleşerek geçer. Yanılgıların farkında olmaksa insanın hayatta kalmasına yardımcı olur ve pek çok konuda ona avantaj sağlar.
Prof. Dr. Tayfun Uzbay İNSANLAR VE YANILGILAR kitabı ile bu kez insanın nasıl yanıldığını ele alıyor. Duyu, bellek, zaaf, özgüven, bilgi, potansiyel ve aşk yanılgılarının nasıl ortaya çıktığını ve karmaşık bir çağda bunlara karşı nasıl bağışıklık kazanılacağını bilimsel bir manifesto olarak ortaya koyuyor.
“Ülkemizde bilim dünyasının en önemli figürlerinden olan Tayfun Uzbay Hoca’nın aşkta, bilimde, özgüvende, zihnimizde, belleğimizde, sebeplerde ve sonuçlarda nasıl yanıldığımızı gösteren bu eşsiz kitabı, tam da ihtiyaç olan bir zamanda ‘zamanın ruhunu’ bize açık eyliyor, iyi ki de yapıyor, iyi yapıyor.”
– Prof. Dr. Uğur Batı
Yazar Hakkında:
Prof. Dr. İsmail Tayfun Uzbay, 1959 yılında Ünye-Ordu’da doğdu. Lisans derecesini 1982 yılında İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi’nde yaptı. Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı’nda 1992 yılında doktora eğitimini tamamladı. 1995 yılında doçent oldu. 1997-1998 yıllarında TÜBİTAK ve Kuzey Teksas Üniversitesi bursları ile Amerika Birleşik Devletleri’nde, Kuzey Teksas Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Merkezi Farmakoloji Bölümü’nde ve 1999 yılında Cagliari Üniversitesi bursu ile İtalya’da, Cagliari Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Toksikoloji Bölümü’nde araştırıcı öğretim üyesi olarak çalıştı. 2003 yılında profesör unvanı aldı. 2003-2011 yılları arasında GATA Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı, 2011-2013 yılları arasında GATA Yüksek Bilim Konseyi Üyesi olarak çalıştı. 2013 yılında kendi isteği ile Türk Silahlı Kuvvetleri’nden emekli oldu. Halen Üsküdar Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde, Dahili Tıp Bilimleri Bölüm Başkanlığı, Nöropsikofarmakoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (NPFAUM) Müdürlüğü ve Rektör Danışmanlığı görevlerini yürütmektedir.
2003-2012 yılları arasında TÜBİTAK Ulakbim Türk Tıp Dizini Kurulu Üyeliği ve 2004-2012 yılları arasında Sağlık Bakanlığı Madde Bağımlılığı Tedavi Usulleri Bilim Komisyonu Üyeliği görevlerinde bulundu. Türk Eczacıları Birliği Eczacılık Akademisi’nde 2007-2016 yılları arasında Bilim Kurulu Üyeliği ve 2016-2019 yılları arasında iki dönem Akademi Başkanlığı görevini yürüttü. Halen Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti üyesidir.
Çalışmalarını deneysel nöropsikofarmakoloji alanında sürdüren Uzbay’ın bu alana özgü 10 adet Türkçe ve 1 adet İngilizce kitabı, 4’ü uluslararası 29’u ulusal 33 kitap bölümü ve uluslararası hakemli dergilerde 125 ve ulusal hakemli dergilerde 102 adet bilimsel makalesi yayımlanmıştır. Yayınlarına 5000’den fazla atıfta bulunulmuştur.
Roche Tıp Araştırma Ödülü (1994), Eczacılık Akademisi Bilim Ödülü (2005), Prof. Dr. Rasim Adasal Bilim Ödülü (2005), Popüler Bilim Ödülü (2007), Beyin Araştırmaları Derneği (BAD) Yayın Teşvik Ödülü (2008), Özgün Çözümler Proje Pazarı ve Yarışması (Ege Üniversitesi, Ege Üniversitesi Bilim Teknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi, TÜBİTAK ve ELGİNKAN Vakfı desteği ile) birincilik ödülü (2009), Türkiye’nin En İyi Bilim İnsanları Ödülü – TAF NETWORK (2015) ve Şizofreni Dernekleri Federasyonu & Türkiye Ruh Sağlığı ve Tedavi Vakfı 2016 Yılı Mine Öz-Kâmil Genç Şizofreni Dostu ödülleri sahibidir.
Şizofreni hastalığının oluşumu, tanısı ve tedavisine yönelik ilaç adayı üç molekülün incelemeli patentini aldı. Bu alandaki araştırmaları Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Yeni Buluşlar Şerit Rozeti ve Karargâh Üstün Hizmet Ödülü ile taltif edildi. Prof. Dr. Uzbay ayrıca alkol ve madde bağımlılığına yönelik önemli bilimsel çalışmalar ve yayınlar yaptı. Toplumu madde bağımlılığı konusunda bilinçlendirmek ve eğitmek amacıyla çeşitli okullarda ve sivil toplum örgütlerinin organize ettiği toplantılarda doğrudan topluma yönelik 300’den fazla gönüllü konferans verdi, yazılar yayımladı.
Prof. Dr. Tayfun Uzbay İngilizce bilmektedir, evli ve bir çocuk babasıdır.
Yazarın Yayınevimizden Çıkan Diğer Kitapları: Cehalet Bilimi, Hazdan Bağımlılığa, Görünmeyen Beyin
edebiyathaber.net (25 Mart 2022)