İlk kez 1948’de yayımlanan, modern Japon edebiyatının en ünlü romanlarından İnsanlığımı Yitirirken, Didem İpekoğlu çevirisi ve Can Yayınları etiketiyle okurla buluşuyor. Japonya’da tüm zamanların en çok satan ikinci romanı olan kitap, bireyin topluma yabancılaşmasını tüm gücüyle ortaya koyan bir başyapıt.
Tanıtım metninden
Henüz otuz dokuz yaşındayken sevgilisi Tomie Yamazaki’yle birlikte Tamagawa Kanalı’na atlayarak yaşamına son veren Osamu Dazai’nin kaleme aldığı, modern Japon edebiyatının en ünlü romanlarından İnsanlığımı Yitirirken, Can Yayınları etiketiyle raflarda.
İntihar, sosyal yabancılaşma, ötekilik, depresyon, bağımlılık gibi yazarın da hayatında tekrar eden sorunları konu alan yarı otobiyografik romanda Dazai, içinde yaşadığı toplum tarafından kabul görmediğini hisseden ve yalnızlığın varoluşsal kaygısıyla yüzleşmek zorunda kalan Yozo adında bir adamın hikâyesini anlatıyor. Yozo’nun erken çocukluk döneminde başlayan etrafındaki dünyayla uzlaşma girişimleri, duyduğu yabancılaşma hissini maskelemek için maskaralıklar sergilediği lise yıllarına kadar devam edecek ve yetişkinliğinde uç noktalara varacaktır.
“Dazai’de sevmedigim şey, tam da kendimde en çok gizlemek istediklerimi ortaya çıkarması.”- Yukio Mişima
Osamu Dazai, asıl adı Shuji Tsushima. 1909’da Kanagi’de doğdu. 19 yaşında ilk intihar girişimi sonrası ailesi tarafından reddedildi. 1930’da Tokyo Üniversitesi’nde Fransız Filolojisi okumaya başladı ama bitirmedi ve sonrasında iş bulmakta zorlandı. Okul yıllarında ünlü yazar Masuji İbuse’yle arkadaş oldu, ilk öykülerini yayımladı, bu öyküleri 1936’da Bannen (İhtiyarlık) kitabında derledi. Öğrenci Kız 1939’da yayımlandı. Dazai kronik solunum rahatsızlığı nedeniyle İkinci Dünya Savaşı’nda savaşmadı. Tokyo’daki evi ABD bombardımanı sırasında iki defa yandı. 1939’da İshihara Michiko’yla evlenerek yeni bir hayata başlayan Dazai’nin en üretken ve en parlak dönemi savaştan hemen sonraki yıllar oldu. Batan Güneş’te (1947) bir soylu ailenin çöküşü üzerinden yitip giden Japonya’yı anlatmış, İnsanlığımı Yitirirken’le (1948) krizde olan Japon kimliğini ve geleneklerini açıkça eleştirmiştir. 1948’de sevgilisi Tomie Yamazaki’yle birlikte Tamagawa Kanalı’na atlayarak intihar etti.
Didem İpekoğlu, İstanbul’da doğdu. Lisans eğitimini Boğaziçi Üniversitesi Çeviribilim Bölümü’nde tamamladı ve değişim öğrencisi olarak Japonya’ya gidip Osaka Üniversitesi’nde Japon Dili ve Kültürü üzerine eğitim aldı. Boğaziçi Üniversitesi Asya Çalışmaları Bölümü’nde yüksek lisans eğitimini tamamladı. Osamu Dazai’ın Koş Melos! (2022) adlı öykü kitabının da çevirmenidir.