Irvine Welsh: “Okumak size rahatlık veriyorsa, doğru yapmıyorsunuzdur”

Haziran 27, 2024

Irvine Welsh: “Okumak size rahatlık veriyorsa, doğru yapmıyorsunuzdur”

Çeviri: Abdulhalim Karaosmanoğlu

İskoç yazar Welsh’den, Orwell tarafından fikrinin değiştirilmesi, Trainspotting’in Ulysses’ten nasıl etkilendiği ve AI ile yaratılan romanlara karşı ihtiyatlılığı hakkında Guardian’a bir söyleşi verdi. Trainspotting ve Porno gibi kült romanlarının yazarının söyleşisini Abdulhalim Karaosmanoğlu çevirisiyle yayımlıyoruz.

“Bir yazar olarak üzerimde en büyük etkiye sahip olan kitaplardan bazıları nefret ettiğim kitaplar oldu”

Okumaya dair ilk anılarım

Annem ve babam yatmadan önce bana kitap okurdu. Futbol skorları dışında genç bir çocukken kendi isteğimle okuduğumu hatırlayamıyorum. Okulda okumak için seçilmekten nefret ediyordum ama diğer çocukların okumasını dinlemeyi severdim. Belki de bunun nedeni çok tembel olmam ve işi benim için diğer insanların yapmasını sevmemdi.

Yetişkinlikte favori kitabım

Willard Price’dan Aslan Macerası. Afrika’da safaride birkaç zengin okul çocuğunun hikayesiydi. Bir anda okumaya başladım. Serideki diğer kitapları da okudum – Centipede Adventure’a vardıklarında varilin altını kazıyorlardı ve devam etme zamanı gelmişti.

Ergenlikte beni değiştiren kitap

Robert Tressell’in Baldırı Çıplak Hayırseverler ve George Orwell’in Hayvan Çiftliği. Daha önce sadece olay örgüsü ve karakterle ilgili gibi görünen romanlarla karşılaşmıştım; malzemenin tematik doğasından yükselen, aynı zamanda karakterleri sembol ve arketip olarak kullanarak böyle bir politik yumruk atabileceklerini hiç bilmiyordum.

Fikrimi değiştiren yazar

Orwell. Bugün romanlarını okursanız, içinde bulunduğumuz distopik karmaşa hakkında bizi bilgilendirirler. Çalışmaları, hiyerarşiye dayalı finansal, sosyal ve politik sistemlerin – ister örtük ister açık tasarımla – insanlığımızın azaltılması ve parçalanmasıyla ilgili olduğunu ele alıyor.

Yazar olmama neden olan kitap

Evelyn Waugh’dan Men at Arms ya da “Guy Crouchback Trilogy” olarak bilinenlerin hepsi. Waugh, erkekler arasındaki rekabet ve sadakat hakkında güzel yazıyor. Auberon Waugh ile Avustralya’ya uzun bir uçuşta olduğumu ve ona babasının işim üzerindeki etkisini anlattığımı hatırlıyorum. Muhtemelen duymak istediği şey değildi – bir düşünün, bundan kısa bir süre sonra öldü.

Geri döndüğüm kitap veya yazar

James Joyce’dan Ulysses. Çok küçükken okudum. Düz bir anlatı olarak okuyamazsınız. Dilde tökezlemelisin…

Tekrar tekrar okuduğum kitap

…bu yüzden, ona geri döndüm ve her okuduğumda ondan daha fazlasını aldım. Aslında hayatın her aşamasında kendini farklı bir kitap gibi sunuyor. Trainspotting üzerinde büyük bir etkisi olduğunu düşünüyorum – Ulysses’teki Dublin gibi, Edinburgh’un kendisi de romanda önemli bir karakter haline geliyor.

Bir daha asla okumam dediğim kitap

Asla asla deme. Bir yazar olarak üzerimde en büyük etkiye sahip olan kitaplardan bazıları nefret ettiğim kitaplar oldu. Nefret ettiğiniz veya hiçbir şey alamadığınız bir şeyi okumak, bir yazar olarak sizin için sadece bazı virtüöz performanslara uymaktan çok daha faydalıdır. Ayrıca, okuduğum modern romanların çoğunda yapay zekanın kokusunu alıyorum ve ben robot-kusursuz olmaktansa biraz ham bir şey bulmayı tercih ederim.

Çok geç keşfettiğim kitap

Henüz keşfedilmedi. Bu soru için çok gencim.

Şu an okuduğum kitap

Alessandro Angelini’den Piero Della Francesca. Sanatçıların yaşamları ve etkileri hakkında okumayı seviyorum. Yazarlardan veya müzisyenlerden çok daha ilginçler.

Rahat okuduğum kitap

Okumak sizi rahatlatıyorsa, doğru yapmıyorsunuzdur.

edebiyathaber.net (27 Haziran 2024)

Yorum yapın