“Temel eğitimimiz bütünüyle didaktik içerikli. Yaratıcı içeriklerden, felsefi sorgulamalardan adeta korkuyoruz” demiş Mine Soysal edebiyat seminerinde. Sorgulamadan vazgeçtik soru bile sorulmayan, sorulamayan bir sistemin içerisindeyiz. Eğitim de bundan nasibini alıyor tabii ki. Her yıl, olmazsa iki- üç yılda bir değişen bir eğitim sistemimiz var. İşin mutfağındaki biz eğitimciler bile sistemi çözemeden değişim gerçekleşiyor. Yenisini çözüp alışma evresinde bir kere daha. Anlayacağınız her şey yarım yamalak bir şekilde ilerliyor.
Neyse ki düzgün olan şeyler de var çocuklar için. Yayın dünyası mesela. Dayatılmak istenen eğitimin aksine çok nitelikli aydınlatıcı kitaplar yayımlanıyor. Bu yazıda o kitaplardan dördünü ele alacağım. Daha önce sözünü de ettiğim ve karne dönemlerinde çocuklara bir milyon kitabı hediye eden, bankacılığın sadece bankacılık olmadığını gösteren İş Bankası, Kültür Yayınları etiketiyle çocukları özgün kitaplarla buluşturmaya devam ediyor.
“Harika Bilim Serisi” başlığı ile yayımlanan iki kitaptan söz edelim biraz. İlki “Keşfedin Trenler”. Şimdiki çocuklar tren olarak belki de şehir içi ulaşımda kullandığımız yeraltı treni (metro) vagonlarını biliyorlardır. Teknoloji ilerledikçe kara trenlere olan ilgi de azaldı. Ekonomik yolculuk yapmak isteyenler dışında trenlerin çok fazla kullanıldığını düşünmüyorum artık. Kısaca YHT denilen yüksek hızlı trenleri bu sınıfa dâhil etmiyorum tabi. Çünkü onlar ekonomik bir yolculuk sağlamıyorlar. Ama bu kitapta “hızlı yolculuk” başlığı ile onlar da yer alıyor. Bu kitapta basit buharlı katarlardan tarihe geçen lüks yolcu trenlerine, süper hızlı manyetik araçlardan dağlara tırmanabilen makinelere kadar birçok taşıt var. Çocukları farklı bir boyuta taşıyacak olan bir kitap “Keşfedin Trenler”. Ulaşımdan bir kesit sunuyor.
Farklı bir boyut demişken bu diziden bir başka kitap da “Keşfedin Evren”. Gezegenimiz Dünya’dan başlayan yolculuk Güneş Sistemi, Güneş, Yıldızlar, Dev Gök Adalar’la devam ediyor. Uzayı keşfetmek için hangi araçları kullanabiliriz, Mars’ı keşfetmek isteyenlerin kullanacağı yüzey araçları hangileridir ve daha neler neler. Posterlerle desteklenen görseller ise tek kelime ile müthiş. Bu kitap sayesinde çocuklar görecekler ki evrenin derin sırları var. Ve o sırları keşfetmek hiç bu kadar eğlenceli olmamıştı!
Keşfetmekten devam edelim ve iki kitaba daha değinelim. “Keşfedin Görkemli Şehirler” ve “Keşfedin Çağlar Boyu Mimarlık”. Görkemli Şehirler; New York’tan Paris’e, Şanghay’dan Sydney’e keyifli bir gezi vaat ediyor çocuklara. Gökdelenler, katedraller ve şehrin damarları caddeler. Çocukların belki de hiç gidip göremeyecekleri şehirleri onlara getiriyor bu kitap.
“Çağlar Boyunca Mimarlık” ise yine şehir şehir gezdiriyor çocukları. Fakat bu defa şehirlerin önemli/sembol yapıları hakkında bilgi veriyor. Büyük Piramit, Colosseum, Sultanahmet Cami, Londra Kulesi ve daha birçok mimarlık harikası yapının sırlarını fısıldıyor. En güzel eserleri keşfetmelerini sağlıyor.
Bu kitapların ortak özelliği ciltli kapaklara sahip olması, iç sayfaların kalın karton olması ve pırıl pırıl renklere sahip olmasıdır. En eğlenceli nokta ise açıp bakılabilecek pencereleri var. Pencereleri kaldırıp altlarına bakıldığında ilginç bilgilerle karşılaşacak çocuklar.
Sadece çocuklar değil, derslerine farklı bir boyut kazandırmak isteyen öğretmenler de bu kitapları kullanabilirler.
İş Kültür, küçüklere-büyüklere nitelikli kitaplar ulaştırmaya devam ediyor. Cumhuriyet’le yaşıt bir finans kuruluşunun sadece bankacılıkla uğraşmaması, kültür dünyasına verdiği hizmetler dilerim başka kurumlara da örnek olsun.
Mehmet Özçataloğlu – edebiyathaber.net (6 Nisan 2015)